Μια σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά, έκαναν το Dakar 2019 να ξεχωρίζει:
- Φέτος, το Dakar πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εδάφη αποκλειστικά μίας χώρας. Την τιμή αυτή έλαβε το Περού, ενώ αυτό μεταφράστηκε περαιτέρω στο ότι το 85% των διαδρομών πραγματοποιήθηκε σε άμμο, έρημο και αμμόλοφους. Μέχρι το Πάσχα θα βγάζουν κόκκους από πάνω τους οι συμμετέχοντες
- Ήταν η πρώτη φορά που ο αγώνας είχε διάρκεια μόλις 10 ημερών και όχι δύο εβδομάδων
- Τα χιλιόμετρα έπεσαν, αναλογικά ανά ημέρα αλλά και συνολικά, στις 5.000. Ωστόσο το φετινό Dakar δεν ήταν μικρό, αλλά ήταν απλά συμπυκνωμένο και οι εξελίξεις το επιβεβαίωναν καθημερινά.
Photo Credits: Dakar
Μοτοσικλέτες
Από την άλλη, ίσχυσαν οι άγραφοι νόμοι του δυσκολότερου αγώνα στον πλανήτη Γη. Το ρητό που λέει ότι στις μοτοσυκλέτες τρέχουν πολλοί και στο τέλος κερδίζει η ΚΤΜ, επιβεβαιώθηκε φέτος για 18η συνεχόμενη φορά και μάλιστα στο νήμα. Ο Αυστραλός Toby Price ξεκίνησε, έχοντας απλά ως στόχο να τερματίζει κάθε ημέρα και αμφέβαλε αν θα έφτανε στα μισά του αγώνα, καθώς οδηγούσε διαρκώς με πόνους, αφού είχε σπάσει και εγχειρήσει τον καρπό του λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Παρόλα αυτά, η ηρεμία στην οδήγησή του, κράτησε μακριά τα λάθη και με υπερπροσπάθεια την τελευταία ημέρα, κατάφερε να ανέβει για δεύτερη φορά στην καριέρα του, στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου για δεύτερη φορά. Η KTM κατέλαβε όλα τα σκαλοπάτια του βάθρου, καθώς στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο περσινός νικητής, Αυστριακός Matthias Walkner, ενώ τρίτος ήταν ο Βρετανός Sam Sunderland. Το θρίαμβο της ομάδας ολοκλήρωσαν ο Χιλιανός Pablo Quintanilla και ο Αμερικανός Andrew Short, οι οποίοι τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα, οδηγώντας μοτοσικλέτες της “θυγατρικής” Husqvarna. Πριν φύγουμε από τις μοτοσικλέτες, να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά εγκατέλειψε ο πρωτοπόρος της κατάταξης και μάλιστα αυτό συνέβη δύο φορές. Ο Bareda την 3η ημέρα όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο και χρειάστηκε ελικόπτερο για να βγάλει τη μοτοσυκλέτα του και ο Brabec όταν έμεινε από κινητήρα.
Αυτοκίνητα
Άγραφων νόμων συνέχεια, καθώς εκείνος που λέει ότι απαιτείται στρατηγική και εμπειρία για να κερδίσεις, εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον Πρίγκιπα της Ερήμου, Nasser Al Attiyah. Μεγαθήρια τον κυνηγούσαν επί 10 ημέρες αλλά κανείς από τους Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Sebastien Loeb και μία αρμάδα ακόμη οδηγών, δεν κατάφερε να απειλήσει τον 48χρονο οδηγό από το Qatar με τον συνοδηγό του, Matthieu Baumel. Το πλήρωμα της Toyota έφτιαξε νωρίς μια σημαντική διαφορά, όμως αντί να αρκεστεί σε αυτή, φρόντισε να την αυξάνει διαρκώς. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την 3η νίκη του All Attiyah στο Dakar, που ήταν η πρώτη στην ιστορία του ιαπωνικού κολοσσού, παρότι ιστορικά έχει τις περισσότερες συμμετοχές από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή. Στο βάθρο, τους Al Attiyah-Baumel συνόδευσαν οι Ισπανοί Nani Roma-Alex Haro με Mini και οι Sebastien Loeb-Daniel Elena με Peugeot 3008. Δύο από τα φαβορί για την νίκη, οι Stephane Petterhansel-David Castera και Carlos Sainz-Lucas Cruz εγκατέλειψαν μετά από εξόδους, με τους Ισπανούς να συνεχίζουν παίρνοντας τις ανάλογες ποινές και τερματίζοντας εκτός δεκάδας.
Φορτηγά
Τα φορτηγά συνθέτουν τις πιο εμβληματικές, τρομακτικές και πληθωρικές εικόνες σε έναν τέτοιο αγώνα. Για μία ακόμη φορά η εξέλιξη είχε Ρώσικες υπογραφές με 2 ρώσικα πληρώματα να κάνουν το 1-2, οδηγώντας τα Ρώσικα θηριώδη Kamaz. Νικητές αναδείχθηκαν οι Nikolaev-Iakovlev-Rybakov, παρότι τα χρειάστηκαν κάποιες στιγμές, αφού ακολούθησαν συντηρητική στρατηγική και έβλεπαν τα κάστρα των αντιπάλων τους να πέφτουν το ένα μετά το άλλο, ενώ αυτοί συνέχιζαν. Στο βάθρο, τους συνόδευσαν οι ομόσταβλοί τους Sotnikov-Nikitin-Mustafin, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισαν το πολυεθνικό πλήρωμα της Iveco που αποτελούσαν ο Ολλανδός De Rooy, ο Πολωνός Rodewald και ο Ισπανός Tollarallardona.
Τι λέει όμως η συνέχεια για το Dakar; Οι συζητήσεις για επιστροφή στην Αφρικανική Ήπειρο έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2018, κυρίως με τις Αλγερία, Ανγκόλα και Ναμίμπια. Oπότε αν και το Dakar για φέτος τελείωσε, άφησε να πλανάται ένα απλό ερώτημα: Η επιστροφή στην Αφρική θα γίνει τελικά το 2020;