Επειδή ο πρώτος μήνας κάθε νέας χρονιάς μας προσφέρει πάντα κάποια επιπλέον περιθώρια για να ονειρευτούμε και εντέλει να σχεδιάσουμε, αποφασίσαμε ο προορισμός των… διακοπών μας για αυτό τον μήνα να έχει όλα τα στοιχεία ενός ταξιδιού που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να νιώσουμε πως, έστω και για λίγο, τα πάντα έχουν μείνει πίσω.
Φωτογραφίες: Ιωάννης Μπεϊνάς, Αναστασία Μποστανίτη, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Αν κλείσουμε τα μάτια και σκεφτούμε έναν τέτοιο χειμερινό προορισμό, πώς θα είναι αυτός άραγε; Η παραδεδομένη άποψη απαιτεί χιονισμένο τοπίο, μεγάλο υψόμετρο, όμορφη φύση και γραφικό χωριό μέσα στα έλατα. Ένα Ελατοχώρι, δηλαδή, οπότε κάπως έτσι, ο δρόμος για την ορεινή Πιερία ανοίγει!
Ελατοχώρι ή Σκουτέρνα
Το Ελατοχώρι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Πιέριων Ορέων, κοντά δηλαδή στην Κατερίνη, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων. Δεν βρισκόταν ανέκαθεν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα, αφού πλέον αποτελείται από δύο ξεχωριστούς οικισμούς που χωρίζονται μεταξύ τους, το Παλαιό και το Νέο Ελατοχώρι. Το Παλαιό Ελατοχώρι ήταν γνωστό ως Σκουτέρνα, ονομασία που έρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Πιο συγκεκριμένα, εκεί στεγαζόταν εργαστήριο επεξεργασίας υφασμάτων, μια συνώνυμη λέξη για τα οποία είναι η λέξη «σκουτιά». Ακόμη, προτού μετονομαστεί σε Ελατοχώρι είχε πάρει την ονομασία Ελατούσα, ακριβώς λόγω των ελάτων που το περιστοιχίζουν.
Ιστορία
Το Ελατοχώρι μάς προσφέρει ιστορίες οι οποίες χρονολογούνται αρκετούς αιώνες νωρίτερα, με πιο γνωστή αυτή της κατασκευής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, ο οποίος υφίσταται ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παραδόσεις, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του ναού βρέθηκαν μυστηριωδώς στην κατοχή των κατοίκων, αφότου κλέφτες είχαν αιτηθεί λύτρα για απαγωγή Τούρκων ομήρων.
Πέραν τούτου, όμως, υπάρχει και η ξεχωριστή παράδοση της πηγής του Αγιονερίου, με τις ιστορίες σαν κι αυτή να έχουν πάντοτε τη γοητεία τους και να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην ελληνική ύπαιθρο. Η φυσική πηγή του Αγιονερίου, λοιπόν, που βρίσκεται στην ομώνυμη βραχώδη τοποθεσία, αποτελεί το σημείο που, και πάλι σύμφωνα με την παράδοση, κήρυττε ο Άγιος Αντώνιος. Η θαυματουργή φύση της πηγάζει από μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Άγιος μετέφερε στην πηγή ένα άρρωστο παιδί, το έλουσε με το νερό της και αυτό, επιστρέφοντας στο κοντινό χωριό Ρυτίνη, έγινε καλά. Έπειτα από αυτό, η πηγή ονομάστηκε Αγιονέρι και θεωρήθηκε θαυματουργή.
Φτάνοντας στον 20ό αιώνα, το Ελατοχώρι υπήρξε ακόμη ένα από τα πολλά ορεινά χωριά της Ελλάδας που πλήρωσαν πολύ βαριά το τίμημα της γερμανικής Κατοχής. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 32 κατοίκους του χωριού ως αντίποινα για τη δράση αντιστασιακών ομάδων στην περιοχή, με το μνημείο να βρίσκεται ακόμη στην περιοχή για να θυμίζει σε όλους γεγονότα που έχουν χαράξει ανεξίτηλα τη μετέπειτα πορεία της χώρας μας.
Συνεχίζοντας την επιστροφή στο σήμερα, το μέλλον διαγράφεται χιονισμένο και λαμπρό για το Ελατοχώρι. Σε αυτό έχει βοηθήσει ιδιαίτερα το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί από το 2001 και έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Χιονοδρομικό κέντρο
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Ελατοχώρι και μόλις 36 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας, την Κατερίνη. Η τοποθεσία του, το «Παπά Χωράφι», είναι ιδιαίτερη καθώς, πέραν του υψομέτρου των 1.450 μέτρων, βλέπει απευθείας μεγάλο μέρος του Ολύμπου, όπως και τον ποταμό Αλιάκμονα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με όλες τις ανέσεις, έχει συντελέσει στην κατακόρυφη αύξηση της δημοφιλίας του και κατά συνέπεια της τουριστικής κίνησης σε ολόκληρη την περιοχή.
Για τους λάτρεις του σκι, αναφέρουμε πως περιλαμβάνει 10 πίστες, που διαφέρουν ως προς το υψόμετρό τους ή τον βαθμό δυσκολίας τους, στοιχείο που προσελκύει σκιέρ κάθε επιπέδου, από τον πλέον αρχάριο έως τον πιο έμπειρο. Πέραν του πλήρως εξοπλισμένου ιατρείου, στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει διώροφο σαλέ, καθώς και ειδικά καταστήματα ενοικίασης ή πώλησης του ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται, στελεχωμένα από άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο.
Με επίκεντρο το χιονοδρομικό κέντρο, που προσφέρει σημαντική άνοδο του τουρισμού, έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε μια πορεία άνθησης. Μάλιστα, οι άνθρωποι της περιοχής μπορούν να ελπίζουν βάσιμα πως οι επενδύσεις αλλά και η διαρκής κίνηση λόγω του χιονοδρομικού κέντρου μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης και για νέους ανθρώπους, ώστε να ζήσουν μόνιμα στην περιοχή και να βοηθήσουν στην περαιτέρω αναζωογόνησή της, καθώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι μόνιμοι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 1.000.
Εκδρομές και δραστηριότητες
Αν νομίζετε πως ο μόνος λόγος για να βρεθείτε στο Ελατοχώρι είναι το χιονοδρομικό κέντρο και κατά συνέπεια το σκι, κάνετε λάθος. Τα Πιέρια Όρη διακρίνονται για τη φυσική τους ομορφιά, η οποία, παρά το σημαντικό υψόμετρο, είναι ιδιαίτερα ήπια, με τα πολλά νερά να βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί δηλαδή ο επισκέπτης να βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, όμως οι συνθήκες που συναντά είναι πολύ καλές, ακριβώς λόγω της ηπιότητας του κλίματος.
Το πανέμορφο δάσος προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία, ποδηλασία ή ακόμη και όμορφες διαδρομές με αυτοκίνητα 4×4, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν μέρη που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να χορτάσει οξυγόνο, εξερευνώντας νέες μαγευτικές τοποθεσίες, οι οποίες προσφέρονται για επίσκεψη όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά κάθε εποχή του χρόνου. Τα νερά έχουν την τιμητική τους, οπότε σαφώς αξίζει να επισκεφθείτε, ιδιαίτερα σε μη χειμερινή περίοδο, τους Καταρράκτες Ρέμα Σωτήρη και Κρεμαστό, που βρίσκονται σε κατάφυτες τοποθεσίες. Ένα μέρος που προσφέρεται για πεζοπορία είναι το Άι Νέρι, ένα μικρό εξωκλήσι όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος, το οποίο βρίσκεται σε φαράγγι και στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος μέσω μονοπατιού από το Νέο Ελατοχώρι.
Μια εκδρομή που πρέπει να κάνει όποιος βρεθεί στο Ελατοχώρι, είναι αυτή προς το Οροπέδιο Σαρακατσάνας, μια τοποθεσία που ανήκει στο Δημόσιο και περιλαμβάνει μάλιστα καταφύγιο με 90 κρεβάτια, σε υψόμετρο 1.680 μέτρων. Με βάση το καταφύγιο, υπάρχουν μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία, δρόμοι για ποδηλασία και αναρριχητικό πεδίο, ενώ, αν φτάσει κάποιος εκεί πεζός από το χωριό Ρητίνη, στη διαδρομή θα έχει διαρκή θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο, την Πιερία και τον Όλυμπο ταυτόχρονα.
Στις προτεινόμενες εκδρομές συγκαταλέγεται και μια πιο δύσκολη, στο Φαράγγι του Κακόλακου. Αν έχει βρέξει, η πρόσβαση είναι από δύσκολη έως αδύνατη, όμως η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, καθώς πρόκειται για μια διαδρομή με πολύ πυκνή βλάστηση, που σε κάποια σημεία θυμίζει περισσότερο τροπικές περιοχές της ζούγκλας και λιγότερο την ελληνική ύπαιθρο και σε ολόκληρο το μήκος της οδηγεί από το χωριό Ρητίνη στο χωριό Βρία, που είναι τα δυο χωριά πέριξ του Ελατοχωρίου.
Σε επίπεδο θρησκευτικού τουρισμού, ξεχωρίζει, όπως αναφέραμε, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ελατοχωρίου, ενώ αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Ναό Αγίου Γεωργίου (που χτίστηκε επίσης επί τουρκοκρατίας), τον Ναό Αγίου Νικολάου Βρίας με το όμορφο εξωτερικό περιβάλλον και την Παλιοπαναγιά, στον δρόμο Ελατοχωρίου – Ρητίνης.
Όμως, στις προτεινόμενες επισκέψεις αφήσαμε το πιο πρωτότυπο για το τέλος. Πρόκειται για το χωριό Τζομάκουα, το μοναδικό ινδιάνικο χωριό στην Ελλάδα, που πήρε την ονομασία του από την ένωση των ονομάτων των ιδρυτών του, των Γιάννη (Τζόνυ) Τουλιαρή και Μάκη Τσιγκαρόπουλου, και αποτελεί μια διαφορετική και πιο εναλλακτική μορφή τουρισμού, που απευθύνεται σε άτομα τα οποία θέλουν να γνωρίσουν περισσότερο τον ινδιάνικο πολιτισμό.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το Ελατοχώρι Πιερίας συνθέτει μια πλήρη πρόταση εκδρομής για όλες τις εποχές, αφού με προεξάρχον το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για τους χειμερινούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα η τοποθεσία του βοηθά ώστε να είναι ιδιαίτερα δροσερό το καλοκαίρι, χωρίς παράλληλα η απόσταση από τις παραλίες της Κατερίνης να είναι εξωπραγματική. Ο συνδυασμός μάλιστα με την όμορφη φύση δίνει ακόμη έναν λόγο επίσκεψης, ακόμη και κατά τους φθινοπωρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες, αφού οι βόλτες στο βουνό και η καλύτερη γνωριμία με την όμορφη ελληνική φύση είναι δεδομένα. Τέλος, η ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η περιοχή είναι τέτοια, που δεν λείπουν οι ανέσεις, αφού οι πέτρινοι ξενώνες, οι ταβέρνες, τα μπαράκια, τα Mountain Resorts δίνουν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία και διαμορφώνουν την έντονη και «all time classic» προσωπικότητα του Ελατοχωρίου Πιερίας.
Πρόσβαση
Το Ελατοχώρι απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας, την Κατερίνη, ενώ ακόμη απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας μέσω της εθνικής οδού στο ύψος της Κατερίνης, ακολουθούμε τη διαδρομή προς Ελασσόνα και αφού φτάσουμε σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από την Κατερίνη, ακολουθούμε πορεία προς Ελατοχώρι, όπου υπάρχει σχετική πινακίδα που μας ενημερώνει πως ο προορισμός μας βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά. Όμως αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει κάποιος στο Ελατοχώρι, καθώς υπάρχει και διαδρομή που προσφέρεται περισσότερο για οδηγούς που έρχονται από Κοζάνη ή Πτολεμαΐδα, από τη Δυτική πλευρά του βουνού, μέσω της χαράδρας του Αλιάκμονα και της Λίμνης Πολυφύτου.