Ελλάδα: Πολλά τα τροχαία ατυχήματα το μήνα της καραντίνας

Ο Απρίλιος ήταν ο μοναδικός μήνας όπου ολόκληρη η χώρα ήταν σε καραντίνα. Ας δούμε τα τροχαία ατυχήματα του Απριλίου, τα οποία ήταν δυσανάλογα πολλά.

Βρείτε μας στο
ETSC τροχαία ατυχήματα συλλογή δεδομένων

Ως χώρα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού σε τόσο μεγάλο βαθμό που γίναμε σημείο αναφοράς για τις περισσότερες χώρες που εφάρμοσαν παρόμοια μέτρα. Στον τομέα ωστόσο της αντιμετώπισης της “πανδημίας” των τροχαίων ατυχημάτων φαίνεται πως για μία ακόμη φορά αποτύχαμε. Έτσι φαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Απρίλιο, τον μοναδικό μήνα του έτους (μέχρι τώρα τουλάχιστον…) που ολόκληρη η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα και οι μετακινήσεις είχαν περιοριστεί στο μέγιστο βαθμό.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 61,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (326 τον Απρίλιο του 2020, έναντι 856 τον Απρίλιο του 2019). Αν σκεφτεί κανείς πόσο περιορισμένες ήταν οι μετακινήσεις του κοινού εκείνη την περίοδο τότε η πτώση που καταγράφτηκε σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 είναι απογοητευτική, καθώς θα έπρεπε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Φαίνεται παράλληλα ότι κάποιοι δεν βάζουν μυαλό άσχετα από τις συνθήκες που επικρατούν γύρω τους.

τροχαία ατυχήματα ελλάδα απρίλιος 2020

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων του περασμένου Απριλίου, καταγράφηκαν 21 νεκροί, 21 βαριά τραυματίες και 332 ελαφρά τραυματίες, έναντι 50 νεκρών, 44 βαριά τραυματιών και 995 ελαφρά τραυματιών τον Απρίλιο του 2019. Η μείωση ανέρχεται στο 58% σε νεκρούς, στο 52,3% σε βαριά τραυματίες και 66,6% σε ελαφρά τραυματίες.

Διαβάστε επίσης: 18 νεκροί από τροχαία δυστυχήματα τον Ιούνιο στην Αττική…

Όπως μπορείτε να δείτε και στα γραφήματα το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας στα τροχαία ατυχήματα το έχει η Αττική με 53,4%, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 12,3% τη Δυτική Ελλάδα στην τρίτη με 7,1% και τη Στερεά Ελλάδα στην 4η με 6,1%. Στην πέμπτη θέση η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 4,9%.

τροχαία ατυχήματα ελλάδα απρίλιος 2020

Και αν το νούμερο που συγκεντρώνει η Αττική επί του συνόλου των ατυχημάτων έχει λογική, αφού σε αυτή την περιφέρεια συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, σοκ προκαλεί το πώς κατανέμονται οι νεκροί στην Ελλάδα. Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκεται και πάλι η Αττική έχοντας το 19% επί του συνόλου. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό όμως βλέπουμε για τη Στερεά αλλά και για τη Δυτική Ελλάδα! Με μηδενικό ποσοστό (!) παρουσιάζονται το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη με τη δεύτερη να αποτελεί σίγουρα την ευχάριστη έκπληξη, έχοντας παράλληλα μόλις το 2,5% επί του συνόλου των τροχαίων ατυχημάτων για τον περασμένο Απρίλιο.

τροχαία ατυχήματα ελλάδα απρίλιος 2020

Τέλος, το πρώτο 4μηνο του 2020, σημειώθηκε πτώση στα συνολικά ατυχήματα κατά 19,1% έναντι της ίδιας περιόδου του 2019. Αναφορικά με τους νεκρούς η πτώση φτάνει στο 18% στη σύγκριση των δύο 4μήνων, για τους βαριά τραυματίες στο -19,5% και για τους ελαφριά στο -21,5%.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr