Έρχονται “γρήγορες” μπαταρίες και αυτονομίες έως 800 χλμ.

H Samsung βρίσκεται κοντά στη δημιουργία μίας νέου τύπου μπαταρίας που θα φορτίζει πολύ πιο γρήγορα από τις υπάρχουσες και θα συναγωνίζεται σε αυτονομία τα... diesel!

Βρείτε μας στο
Samsung Solid State batteries μπαταρίες στέρεου τύπο

Η αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας των μπαταριών είναι αυτό που απασχολεί τους περισσότερους κατασκευαστές και η Samsung φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στη λύση με την εξέλιξη μιας νέας (επόμενης) γενιάς μπαταριών που έρχονται να αυξήσουν δραστικά την αυτονομία και να μειώσουν αντίστοιχα το χρόνο φόρτισης.

Έναντι των μπαταριών ιόντων-λιθίου που θεωρούνται πλέον συμβατικές, η νέα γενιά μπαταριών Στέρεου Τύπου (Solid State) της Samsung προσφέρει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και αυτό σημαίνει ότι στον ίδιο όγκο μπορεί να αποθηκευτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η πυκνότητα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900Wh/L, ενώ η πρωτότυπη μπαταρία των Κορεατών είναι παράλληλα μικρότερη σχεδόν κατά 50% σε σχέση με μια συμβατική και προσφέρει κύκλο ζωής που ανέρχεται στις 1.000 φορτίσεις.

Η αύξηση της αυτονομίας εξυπακούεται με επιπλέον κέρδος και στη σταθερότητα στην απόδοση και την βελτιωμένη ασφάλεια που προσφέρουν με τη χρήση τους αυτές οι μπαταρίες. Οι μπαταρίες στέρεου τύπου χρειάζονται παράλληλα σημαντικά λιγότερο χρόνο για να φορτιστούν έναντι των συμβατικών που μπορεί να μειωθεί ακόμη και σε χρόνους αντίστοιχους με το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ.

Οι ερευνητές της κορεάτικης εταιρίας ανακάλυψαν μάλιστα και έναν νέο τύπο ανοδίου που αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των solid state μπαταριών, το μεγαλύτερο μειονεκτημά τους έναντι των ιόντων-λιθίου.

Μένει να δούμε τι άλλες εξελίξεις μας επιφυλάσσει η Samsung αλλά και οι υπόλοιποι κατασκευαστές μπαταριών, όπως επίσης και το πότε θα δούμε τη συγκεκριμένη μπαταρία στην παραγωγή. Η νέα μπαταρία παρουσιάστηκε ως μελέτη του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας της Samsung σε συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης της εταιρίας που εδρεύει στην Ιαπωνία.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr