Έρευνα: Το είδος της μουσικής που μας κάνει να αυξάνουμε ταχύτητα

Το ότι η ένταση της μουσικής επηρεάζει την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση είναι γνωστό. Μία έρευνα αποδεικνύει ότι παίζει ρόλο και το είδος της...

Βρείτε μας στο

Γνωρίζατε ότι η μουσική επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία οδηγείτε; Ίσως να το έχετε νιώσει την ώρα που «μπαίνει» το αγαπημένο σας τραγούδι. Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό. Πλέον είναι σίγουρο ότι υπάρχει ένα είδος μουσικής που μας δημιουργεί την ανάγκη να πατήσουμε το γκάζι λίγο παραπάνω και αυτή είναι η ροκ.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Νότιας Κίνας και υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι τα ροκ κομμάτια επηρεάζουν αρνητικά τον οδηγό. Πιο συγκεκριμένα του δημιουργούν την ανάγκη να αυξήσει την ταχύτητα και να οδηγήσει πιο επιθετικά.

Έρευνα: Οι οδηγοί βλέπουν τις μοτοσικλέτες αλλά το ξεχνάνε!

Για να ολοκληρωθεί η έρευνα χρησιμοποιήθηκαν εθελοντές οδηγοί διαφορετικών προσωπικοτήτων. Αφού επιλέχθηκε η μουσική, άρχισαν να οδηγούν στον προσομοιωτή. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, με τους ακροατές των ροκ κομματιών να έχουν διαφορετικό οδηγικό στυλ.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι άκουγαν τέτοιου είδους τραγούδια οδηγούσαν κατά μέσο όρο με 16 χλμ./ώρα ταχύτερα από αυτούς που οδηγούσαν με χαλαρή ή καθόλου μουσική. Επιπλέον, το επιθετικό στυλ οδήγησης των «ροκάδων» μεταφράστηκε σε 140 αλλαγές λωρίδας ανά ώρα, διπλάσιες από αυτές των υπόλοιπων οδηγών.

Έρευνα: Οι λακκούβες κάνουν κακό και στο περιβάλλον!

Οι ερευνητές ξεκαθάρισαν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι λόγω του είδους της μουσικής που ακούνε. Εμείς από την πλευρά μας, δε θα σας υπαγορεύσουμε τη μουσική θα προτιμάτε. Αλλά θα εμφυσήσουμε την προσοχή στην ένταση του ήχου. Εκατοντάδες ατυχήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν ο οδηγός δεν άκουγε μουσική στη διαπασών.

Απολαύστε τα αγαπημένα σας τραγούδια πίσω από το τιμόνι, αλλά φροντίστε η ένταση του ήχου να βρίσκεται σε φυσιολογικά πλαίσια.