Έρευνα: “Στα μαχαίρια” ο Έλληνας οδηγός με τον ΚΟΚ (+video)

Τσακωμένοι με τις διατάξεις του ΚΟΚ είναι οι οδηγοί στη χώρα μας σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Βρείτε μας στο
Παραβίαση ΚΟΚ τροχαία ατυχήματα έρευνα 2020

“Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα” είναι η παροιμία που ταιριάζει γάντι στους οδηγούς που κινούνται στο ελληνικό οδικό δίκτυο με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, να δείχνει την κακή μας σχέση με τον ΚΟΚ, με εμφατικό τρόπο.

“Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17 με 35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας, καταναλώνει περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά πριν οδηγήσει, παραβιάζει τα όρια ταχύτητας και την πινακίδα υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν αποφεύγει να παρκάρει παράνομα!” Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του Έλληνα παραβάτη οδηγού, σύμφωνα με τον ινστιτούτο, ο οποίος παράλληλα φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα τροχαία που λαμβάνουν μέρος στους δρόμους της χώρας μας.

Η έρευνα του ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε από τις 28 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 και σε αυτή συμμετείχαν 1.600 άτομα (άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 17 ετών και άνω από το σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Λιγότεροι επικίνδυνοι οι 70άρηδες οδηγοί έναντι των νεότερων

Τα ερωτήματα που καλούνταν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες είχαν να κάνουν με τις φορές που παραβίασαν τις διατάξεις του ΚΟΚ τους τελευταίους τρεις μήνες με τα αποτελέσματα να είναι για μια ακόμη φορά λυπηρά.

Σε αναγωγή επί του συνόλου των οδηγών της χώρας, οι απαντήσεις έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:

-1.260.000 οδηγοί, δηλαδή το 24% επί του συνόλου, οδήγησαν από μία έως δέκα φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας

-2.800.000, δηλαδή το 49%, παραβίασαν τα όρια ταχύτητας, με πρώτους στη λίστα τους μοτοσυκλετιστές και δεύτερους τους επαγγελματίες

-Το πάτημα του γκαζιού αντί του φρένου επέλεξαν 3.116.000 οδηγοί (54%) ώστε να περάσουν ένα “πορτοκαλί” φανάρι. Από αυτούς το 56% ήταν άνδρες και το 52% γυναίκες.

-Τo STOP παραβίασε το 6% του συνόλου, ήτοι 346.000 οδηγοί με τους περισσότερους από αυτούς να είναι επαγγελματίες

-Το 13% (750.000 οδηγοί) οδηγούσε ενώ είχε καταναλώσει περισσότερα από ένα ποτά

-Σχεδόν ένας στους δύο (49%), ήτοι 2.827.000 οδηγοί, μιλούσαν και οδηγούσαν κρατώντας το κινητό στο χέρι. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως η έρευνα φέρνει στην πρώτη θέση τους μοτοσυκλετιστές σε αυτούς που μιλούν με το κινητό στο χέρι. Αυτό σημαίνει πως ένας στους δύο μοτοσυκλετιστές οδηγεί χωρίς να έχει κα ιτα δύο χέρια στο τιμόνι, όπως προβλέπει και ο ΚΟΚ. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι επαγγελματίες

-Από το σύνολο των οδηγών, οι 577.000 (10%) ανάγνωσαν ή έστειλαν μήνυμα μέσω του κινητού τους καθώς οδηγούσαν.

-Επίσης το 18% (1.038.000 οδηγοί) προγραμμάτιζαν το σύστημα πλοήγησης του οχήματος τους

-404.000, που αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου, παραβίασαν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ)

-Παράλληλα, περισσότεροι από τρεις στους 10 (35%) οδηγούσαν το δίκυκλο τους χωρίς να φορούν κράνος, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 180.000 μοτοσυκλετιστές

-Τέλος, το 15%, που αντιστοιχεί σε 865.000 οδηγούς πάρκαραν παράνομα, ενώ σε ποσοστό 21% (1.211.000) ήταν εκείνοι που διπλοπάρκαραν.

Διαβάστε επίσης: Ένας στους πέντε νέους έχει κάνει video-κλήση ενώ οδηγούσε

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κατέχει “τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι ηλικίας 17 έως 35 ετών”, ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος έδωσε το “παρών” στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Αμερικάνικου Κολεγίου, όπου και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσίασε ο Υφυπουργός, το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Στην Ε.Ε. ετησίως δαπανάται ποσό ύψους 160 δισ. ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. τη στιγμή που η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται κάθε χρόνο με δαπάνες που ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ…

Δείτε όλη τη διάλεξη στο ακόλουθο video

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr