Fiat Centoventi: Μια πρόταση από το μέλλον

Η Fiat γιορτάζει τα 120 χρόνια ιστορίας της με το Centoventi, που σημαίνει ακριβώς αυτό, δηλαδή 120!

Βρείτε μας στο

Στην 89η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου Γενεύης η Fiat, γιόρτασε τη συμπλήρωση 120 ετών πορείας στην αυτοκίνηση. Ανάμεσα στις πολυάριθμες πρεμιέρες ξεχώρισε το Fiat Centoventi, που για τους Ιταλούς δεν αποτελεί απλώς ένα νέο όχημα, αλλά μια πρωτοποριακή πρόταση για την αυτοκίνηση του μέλλοντος.

Μπορεί να παρουσιάστηκε ως concept, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά concepts να γίνονται γρήγορα… πραγματικότητα. Με το Centoventi, η Fiat κάνει μια πρόταση “εκδημοκρατισμού” της τεχνολογίας, όπως η ίδια αναφέρει, με απώτερο στόχο την παροχή ενός προσιτού, πολυχρηστικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Έτσι, δημιούργησε ένα αυτοκίνητο μειώνοντας το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια το κόστος κτήσης. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης θα έχει πολλές επιλογές διαμόρφωσης, ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Όπως σημειώνει η ιταλική μάρκα, το Fiat Concept Centoventi κατασκευάζεται χωρίς χρώμα και διαμορφώνεται από τον εκάστοτε αγοραστή. Βάση του είναι ένα πρόγραμμα εξατομίκευσης “4U”, που προσφέρει επιλογή ανάμεσα σε 4 προφυλακτήρες και ισάριθμα καλύμματα τροχών ή εξωτερικά φιλμ κάλυψης. Ακόμη, ο αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει όπως επιθυμεί την οροφή, τον πίνακα οργάνων, τις μπαταρίες ή μια οθόνη στην πίσω πόρτα. Επιπλέον, μια σειρά από αξεσουάρ όπως οι ποτηροθήκες, θα μπορούν να εκτυπωθούν εύκολα μέσω εκτυπωτή 3D.

Στο εσωτερικό που έχει διαμορφωθεί για 4 άτομα, τα καθίσματα διαθέτουν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Επιπρόσθετα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαμορφώσει εύκολα την καμπίνα, χάρη στην ύπαρξη μικρών οπών για σύνδεση εξαρτημάτων, όπως συμβαίνει με τα τουβλάκια Lego. Παράλληλα, ο πίνακας οργάνων έχει δύο δυνατότητες διαμόρφωσης, μία πιο σύγχρονη με βάση το smartphone και την οθόνη αφής 10 ιντσών και μία, με πιο παραδοσιακό πίνακα οργάνων. Το Fiat Centoventi διατίθεται σε cabrio και με 4 επιλογές οροφής.

Το χαρακτηριστικό που εκπλήσσει ωστόσο, είναι μια οθόνη στη μεγάλη πίσω πόρτα, την οποία οι επιβάτες μπορούν να διαμορφώσουν ακόμη και σε διαφημιστική πινακίδα, απεικονίζοντας μηνύματα. Αυτό θα συμβαίνει για λόγους ασφαλείας μόνο όταν το Centoventi είναι ακίνητο, καθώς όταν κινείται, στην πόρτα θα φαίνεται το λογότυπο της Fiat.

Για κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο όμως, μεγάλη σημασία έχει η αυτονομία. Στο Fiat Centoventi, ο οδηγός θα μπορεί να επιλέξει πόσες μπαταρίες επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, αυξομειώνοντας έτσι την αυτονομία ανάλογα με την περίσταση. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιήσει από 1 έως 5 μπαταρίες, με την αυτονομία να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 500 χιλιομέτρων. Εν κατακλείδι, το Fiat Centoventi στοχεύει μεν σε ιδιώτες, ωστόσο μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος και στο car sharing, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στις αστικές μετακινήσεις.

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr