GP Καναδά: Δείτε το video και πάρτε θέση για Vettel-Hamilton

Το φετινό GP Καναδά σημαδεύτηκε από την απόφαση των αγωνοδικών για ποινή 5 δευτερολέπτων στον Vettel, γεγονός που έδωσε τη νίκη στον Hamilton

Βρείτε μας στο

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ένας αγώνας F1 κρίθηκε από μια απόφαση αγωνοδικών, η οποία μάλιστα φαίνεται πως δεν άρεσε στην πλειονότητα των ανθρώπων του motorsport.

Τόσο τα διεθνή media, όσο και πολλοί οδηγοί, αντιμετώπισαν αρνητικά την ποινή που δόθηκε στον Vettel. Ανάμεσα σε πρώην πιλότους που τάχθηκαν ενάντια στην ποινή συγκαταλέγονται οι παλιοί πρωταθλητές Mario Andretti, Nigel Mansell, Damon Hill, Jenson Button, καθώς και οι Mark Webber, Alex Wurz.

Ο Sebastian Vettel αισθάνθηκε αδικημένος, δείχνοντας το θυμό του και βάλλοντας ενάντια στους αγωνοδίκες. Από την πλευρά του, ο Hamilton τόνισε πως “δεν ήταν αυτός που πήρε την απόφαση”.

Η Ferrari έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να καταθέσει ένσταση. Οι Ιταλοί θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία τηλεμετρίας, ώστε να δείξουν πως η κίνηση του Vettel δεν ήταν επικίνδυνη.

Η δική μας άποψη
Βλέποντας το συμβάν, οι αγωνοδίκες ακολούθησαν κατά γράμμα τους κανονισμούς. Το βασικό ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πως εκτός από το γράμμα, υφίσταται και το πνεύμα του εκάστοτε κανονισμού. Από τη στιγμή που ο Vettel βρέθηκε στο γρασίδι, η ταχύτητα του μονοθεσίου ήταν τέτοια, που δεν θα ήταν εφικτό να αντιδράσει διαφορετικά.

Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τους κορυφαίους πιλότους του πλανήτη, οπότε αν κάποιοι είναι ικανοί να κάνουν το καλύτερο δυνατό σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιλότοι όπως οι Hamilton και Vettel. Εστιάζοντας όμως στο γράμμα του νόμου, όντως ο Vettel εμπόδισε τον Hamilton κατά την επιστροφή του στην πίστα.

Ωστόσο! Οι αγώνες F1 που διεξάγονται σε δρόμους -όπως η διαδρομή στην πίστα του Καναδά,- έχουν το “μειονέκτημα” πως ο χώρος στην πίστα είναι λιγότερος και άρα, οι οδηγοί δεν έχουν τις ίδιες επιλογές σε σύγκριση με μια δομημένη πίστα.

Επιπλέον, υπάρχει και το πνεύμα του νόμου. Με μια απόφαση όπως η συγκεκριμένη, καταστράφηκε η ωραιότερη μάχη που έχουμε δει μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα. Αυτό συνάδει με τη λογική της Liberty για θεαματικούς αγώνες; Προφανώς οι κανονισμοί δεν μπορεί να ερμηνεύονται μόνο κατά περίπτωση, όμως η κάθε ξεχωριστή περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως η ποινή 5 δευτερολέπτων στον Vettel, που οριοθέτησε τον αγώνα, ήταν υπερβολική και συνολικά, κάνει κακό στην δημόσια εικόνα του σπορ. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Δείτε το επίμαχο συμβάν μεταξύ Vettel και Hamilton (Σημείωση: Για να δείτε το video, πατήστε στο σχετικό σημείο εντός του πλαισίου και έπειτα, στην επισήμανση “Παρακολουθήστε στο Youtube”)

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr