Hyundai και Uber μαζί στα ιπτάμενα ταξί

Με συνεργάτη τη γνωστή εταιρία sharing Uber, η Hyundai θέλει να κατακτήσει τους αιθέρες των πόλεων με τα ιπτάμενα αστικά ταξί της.

Βρείτε μας στο

Uber και Hyundai ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στην γνωστή έκθεση ηλεκτρονικών ειδών CES, στο Las Vegas των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έκαναν λόγο για την από κοινού εξέλιξη ιπτάμενων ταξί αλλά και για τη δημιουργία ενός ανάλογου δικτύου sharing, ενώ παρουσίασαν στο κοινό και το ιπτάμενο μοντέλο σε κλίμακα 1:1. Το S-A1, όπως ονομάζεται, μπορεί και απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα, ταξιδεύει με ταχύτητα 290 χλμ./ώρα σε υψόμετρο 300-600 μέτρων, είναι αμιγώς ηλεκτρικό και απαιτεί πέντε με επτά λεπτά για την φόρτιση των μπαταριών του. Οι τελευταίες του προσφέρουν αυτονομία έως και 100 χλμ. Στα αρχικά χρονικά στάδια της χρήσης του το “παρών” θα δίνει και άνθρωπος πιλότος εντός του cockpit με τις Hyundai και Uber να βλέπουν ήδη αυτόνομες πτήσεις.

Σε αυτή τη συνεργασία η Hyundai θα αναλάβει την παραγωγή και την ανάπτυξη των ιπτάμενων ταξί, ενώ η Uber θα προσφέρει υπηρεσίες κατά την πτήση, την υποστήριξη των πελατών αλλά και την μεταφορά τους προς τους σταθμούς απογείωσης και προσγείωσης.

Στα σχέδια της Hyundai δεν περιλαμβάνεται μόνο το 4θέσιο ιπτάμενο ταξί Personal Air Vehicle (PAV), αλλά και τα οχήματα “υποστήριξης”που θα αναλαμβάνουν το έργο της κινητικότητας στο έδαφος και ονομάζονται Purpose Built Vehicles (PBVs). Τα εν λόγω αυτόνομα οχήματα μπορούν να εξατομικευτούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις των χρηστών και εκτός από μεταφορικά μέσα να μεταμορφωθούν σε… μίνι καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ακόμη και φαρμακεία και κλινικές! το μήκος τους μπορεί να μεταβάλλεται από τα 4 έως και τα 6 μέτρα, ενώ διάφορα μέρη τους μπορούν εύκολα να αλλαχθούν με άλλα για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες. Η κίνηση τους είναι φυσικά αυτόνομη και η τεχνητή νοημοσύνη τους μπορεί να επιλέγει ανά πάσα στιγμή την καλύτερη διαδρομή αλλά και το να φορτίσει τις μπαταρίες του οχήματος ακόμη και εν κινήσει μέσω άλλων PBVs που έχουν αναλάβει αποκλειστικά αυτή τη δουλειά. Τα PBVs μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και σαν σμήνος κάτι που η Hyundai αναμένει να εκτιμηθεί ιδιαιτέρως και από τις μεταφορικές εταιρίες.

Τα ιπτάμενα ταξί και τα PBVs των Hyundai και Uber θα έχουν το δικό τους… κεντρικό σημείο “συνάντησης”, μια υπερυψωμένη πλατφόρμα ελικοδρόμιο, με διαδρόμους στην βάση της για να μπορούν οι πελάτες να αποβιβάζονται από τα επίγεια οχήματα και να επιβιβάζονται στα ιπτάμενα.

“H Hyundai είναι ο πρώτος συνέταιρος για εμάς που είναι και κατασκευαστής αυτοκινήτων με εμπειρία στην παραγωγή τους σε παγκόσμια κλίμακα. Πιστεύουμε ότι η Hyundai έχει την δυναμική να κατασκευάσει τα ιπτάμενα οχήματα Uber Air με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί έως τώρα στον κλάδο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και να παράγει υψηλής ποιότητας, αξιόπιστα αεροσκάφη σε μεγάλο αριθμό που θα μειώσουν το κόστος των επιβατών ανά ταξίδι. Ο συνδυασμός των παραγωγικών δυνάμεων της Hyundai με την πλατφόρμα τεχνολογιών της Uber αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για το λανσάρισμα ενός δυναμικού δικτύου ιπτάμενων ταξί τα επόμενα χρόνια” δήλωσε ο επικεφαλής της Uber Elevate, Eric Allison.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr