Τα Τρίκαλα είναι δίχως αμφιβολία μια από τις πιο προηγμένες -αν όχι η πιο προηγμένη- πόλη της Ελλάδας σε τεχνολογικό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, μέσω μιας νέας δράσης που φέρνει την ηλεκτροκίνηση πιο κοντά στους πολίτες. Ο λόγος για την παραλαβή 5 ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, δωρεάν.
Ο Δήμος Τρικκαίων είναι η μοναδική ελληνική πόλη που συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα “ELVITEN”. Στο έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρύτερου προγράμματος “Horizon 2020”, συμμετέχουν ακόμη 5 πόλεις από 3 χώρες. Η Γερμανία εκπροσωπείται από το Βερολίνο και η Ισπανία από τη Μάλαγα. Τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Ιταλία, με τη συμμετοχή της Ρώμης, της Γένοβας και του Μπάρι.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενεργή συμμετοχή στην αλλαγή της κινητικότητας (mobility) των πόλεων. Επιπλέον, οι πολίτες αποκτούν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ηλεκτροκίνηση, μια τεχνολογία που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς από την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Μέσω του ELVITEN, προωθείται η χρήση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα, τετράκυκλα) για αστική χρήση. Στα Τρίκαλα θα υπάρχουν 5 οχήματα, που θα προσφέρονται στους πολίτες για περιηγήσεις ή καθημερινές δουλειά στην πόλη. Τα 3 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Πληροφόρησης (InfoPoint) στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ άλλα 2 θα βρεθούν στον Μύλο Ματσόπουλου. Επιπλέον, έχουν ήδη δοθεί 5 τρίκυκλα, για χρήση από επαγγελματίες της πόλης.
Τα ηλεκτρικά οχήματα, που θα μείνουν στα Τρίκαλα για έναν χρόνο, έχουν κατασκευαστεί στην Ελβετία από την εταιρεία Kyburz. Οι μπαταρίες τους έχουν αυτονομία 60-100 χλμ., ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Η φόρτιση γίνεται σε απλή πρίζα και έχει διάρκεια από 6 έως 11 ώρες. Για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος, αρκεί να εγγραφεί σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Infopoint και να ακολουθήσει μια σειρά από οδηγίες. Για την οδήγηση, απαιτείται δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, ενώ η χρήση τους θα έχει μέγιστη διάρκεια 2 ωρών.
Μεταξύ των δυνατοτήτων, θα υφίσταται και η δυνατότητα “κράτησης” οχήματος, μέσω μιας σχετικής υπηρεσίας. Κατά την κίνηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, θα γίνεται συλλογή δεδομένων. Η καταγραφή, που θα είναι ανώνυμη, θα αφορά σε τομείς όπως οδική συμπεριφορά, ταχύτητα, διάρκεια μπαταρίας, προδιαγραφές ή αξιοπιστία συστημάτων.
Αυτή δεν είναι η μοναδική περιβαλλοντική δράση στα Τρίκαλα. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ήδη αναφερθεί σε “συνέχιση των δράσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα και συνδυασμό των “πράσινων” μετακινήσεων με το πρόγραμμα “πράσινων” επενδύσεων (φωτισμός LED, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά συστήματα)” που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Τρικκαίων.