Οι σύγχρονοι “γλύπτες” της αυτοκίνησης και τα καλούπια τους! (+video)

Τα χέρια τους δημιουργούν μοναδικά κομμάτια, αλλά αντί να εκτίθενται σε μουσείο, η δουλειά τους μπορεί να θαυμάζεται καθημερινά στους δρόμους.

Βρείτε μας στο

Ο λόγος για τους τεχνίτες της Seat οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση των καλουπιών, που αποτελούν τη «μήτρα» από όπου θα γεννηθούν τα μέρη του αμαξώματος ενός σύγχρονου αυτοκινήτου.

Για να είναι τέλεια τα μέρη του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου, πρέπει και το καλούπι να είναι άψογο.

Πριν ξεκινήσει η παραγωγή αυτοκινήτων στη γραμμή συναρμολόγησης, γίνονται περισσότερες από 2.000 δοκιμές για να διορθωθούν ακόμη και τα ελάχιστα ελαττώματα της χύτευσης που είναι αδύνατο να μετρηθούν. Ο José Barba τα διαμορφώνει για περισσότερα από 25 χρόνια. “Είναι πολύ σχολαστική δουλειά που μαθαίνεται από την εμπειρία”.

«Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας και την εμπειρία μας στις αρχικές δοκιμές, αλλά καθώς προχωρούμε, πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες μεθόδους που μας βοηθούν να ανιχνεύσουμε τα πράγματα που είναι οπτικά δυσδιάκριτα».

Μια φωτεινή σήραγγα με 5.000 lux/m2 είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην δουλειά αυτών των ανθρώπων. Οποιεσδήποτε κάμψεις στο φως, που προβάλλονται στα δοκιμαστικά μέρη, δείχνουν πού πρέπει να γίνουν διορθώσεις.

Μια γρήγορη ματιά στα καλούπια
– Είναι καλούπια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κάθε μεμονωμένου τμήματος ενός νέου αυτοκινήτου.

– Υπάρχουν καλούπια για πόρτες, καλύμματα, προφυλακτήρες, εμπρός και πίσω καπό

– 80 καλούπια, κατά μέσο όρο, απαιτούνται για να κάνουν το σασί ενός μοντέλου

– Κάποια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν έως και 500.000 πανομοιότυπα μέρη

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr