Πριν από κάποια χρόνια, αν μας έλεγαν ότι θα υπάρξει άσφαλτος που έχει τη δυνατότητα να “αυτοεπισκευάζεται” κανένας δεν θα το πίστευε. Κι όμως, ειδικοί από το King’s College του Λονδίνου απέδειξαν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό!
Δείτε επίσης: Αυτό είναι το πιο προσιτό SUV Volkswagen – Ξεκινά από τα 19.580 ευρώ
Το ράγισμα της ασφάλτου συμβαίνει συνήθως λόγω έντονης σκλήρυνσης του οδοστρώματος. Στη διάρκεια της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει πολύπλοκα υγρά όπως η άσφαλτος. Στη συνέχεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τα “αυτοθεραπευθεί” η άσφαλτος θα πρέπει να φέρει μικροσκοπικά, πορώδη υλικά, τα οποία θα καλύπτουν μέρος της ασφάλτου, όταν πάει να δημιουργηθεί κάποια ρωγμή. Σε εργαστηριακές δοκιμές, αυτό το καινοτόμο ασφαλτικό υλικό επούλωσε με επιτυχία μια μικρορωγμή σε λιγότερο από μία ώρα.
Ο Δρ Francisco Martin-Martinez, καθηγητής χημείας στο King’s College του Λονδίνου, σχολίασε: “Στην έρευνά μας, θέλουμε να μιμηθούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρατηρούνται στη φύση. Για παράδειγμα, όταν κόβεται ένα δέντρο, οι “πληγές” του επουλώνονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Η δημιουργία ασφάλτου που μπορεί να “αυτοθεραπευθεί” θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των δρόμων και θα μειώσει την ανάγκη των ανθρώπων να γεμίζουν λακκούβες”.