Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 20.000 ευρώ στην Ελλάδα; Κι όμως υπάρχει!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σίγουρα το μέλλον, όπως όλα δείχνουν, αλλά αυτή την στιγμή είναι πολύ ακριβά... Υπάρχει όμως και μία εξαίρεση. Ας την δούμε.

Βρείτε μας στο
VW νέα ηλεκτρικά μοντέλα

Βρισκόμαστε εν αναμονή των εξαγγελιών της κυβέρνησης σχετικά με τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς θα προσφέρουν.

Παρόλα αυτά πριν από λίγες ημέρες η Kosmocar-Volkswagen ανακοίνωσε στην χώρα μας το e-bonus για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, τα ηλεκτρικά της μοντέλα προσφέρονται με γενναία έκπτωση η οποία μάλιστα φτάνει στα 4.000 ευρώ για το VW e-Golf.

Σε αυτό το άρθρο όμως δεν μας αφορά το e-Golf αλλά ένα άλλο αυτοκίνητο της γερμανικής μάρκας. Ο λόγος για το e-up! το οποίο πλέον διατίθεται με έκπτωση 3.000 ευρώ και η τιμή του διαμορφώνεται έτσι στα 20.300 ευρώ!

Τιμή που σίγουρα μπορεί να είναι σχετικά υψηλή για ένα αυτοκίνητο πόλης, σίγουρα όμως είναι λογική για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το νέο e-up! είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 32,3 kWh, που του προσδίδει αυτονομία, έως 260 χλμ., σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Σε δημόσιο σταθμό φόρτισης DC (40kW), το νέο e-up! φορτίζει τη μπαταρία του κατά 80% σε μόλις 60 λεπτά της ώρας, αποκτώντας ενεργειακό φορτίο που του εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 200 χλμ.

Για να επιχειρήσουμε όμως και μία σύγκριση σε σχέση με τις τιμές του συμβατικού up! πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει έκδοση με ιπποδύναμη αντίστοιχη με αυτή του ηλεκτρικού, το οποίο αποδίδει 83 ίππους. Έτσι αναγκαστικά θα το συγκρίνουμε με το 5θυρο eco up! Των 68 ίππων με το φυσικό αέριο, το οποίο κοστίζει 14.100 ευρώ αλλά δεν είναι αυτόματο. Από την άλλη οι εκδόσεις βενζίνης, που είναι και αυτές με χειροκίνητο κιβώτιο και με 1.000 μοτέρ 60 ίππων, φτάνουν τα 11.380 ευρώ.

Επομένως σίγουρα τα 20.300 ευρώ για ηλεκτρικό up! μπορεί να φαντάζουν μεγάλη διαφορά, όμως αν αναλογιστεί κανείς τον πλούσιο εξοπλισμό του και το γεγονός πως είναι αυτόματο ουσιαστικά, τότε σίγουρα η διαφορά αμβλύνεται.