Ηλεκτροκίνηση: Επιδοτήσεις 1.000.000 € στις πρώτες 18 ώρες του προγράμματος!

Τι έγινε τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων; Πάμε να δούμε τα πρώτα στοιχεία.

Βρείτε μας στο

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την αγορά, μέσω επιδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ηλεκτροκίνητων οχημάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιο του υπουργείου.

Δείτε εδώ πως τι ισχύει και πως μπορείτε να κάνετε αίτηση για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος

Τα πρώτα στοιχεία -από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί- των αιτήσεων στην πλατφόρμα “kinoumeilektrika” δείχνουν ότι μέσα σε 18 ώρες, από τις 5 η ώρα, χθες το απόγευμα όποτε και άνοιξε η πλατφόρμα, έως τις 11 σήμερα το πρωί, απορροφήθηκε περί το 1 εκατ. € από τα συνολικά 45 εκατ. € του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020.

Πρωταγωνιστής το ηλεκτρικό ποδήλατο
Πρωταγωνιστής ζήτησης αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80%, ενώ ακολουθούν τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έπονται καθώς μέσα σε 18 ώρες επιδοτήθηκαν 80, αριθμός που αντιστοιχεί σε ετήσιες πωλήσεις των τελευταίων ετών. Από τα 80 αυτοκίνητα που επιδοτήθηκαν, τα 50 αφορούν σε εταιρικά ΙΧ, τα 27 σε επιδοτήσεις ιδιωτών και 3 σε επαγγελματικά βαν.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, η Ηλεκτροκίνηση – με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- προκάλεσε το ενδιαφέρον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις ηλεκτροκινούμενων οχημάτων επιμερίζονται ως εξής:

Αττική: 39%
Θεσσαλονίκη: 12,5%
Ηράκλειο: 9%
Πάτρα: 4%

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
«Τα πρώτα στοιχεία ενδιαφέροντος των πολιτών για την ηλεκτροκίνηση είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι -στην πράξη πλέον- εισάγεται στη χώρα μας ένας νέος τρόπος φιλικής προς το Περιβάλλον μετακίνησης.

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι θα δούμε και στους ελληνικούς δρόμους πολλά ηλεκτροκίνητα ποδήλατα από νέους ανθρώπους, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα. Με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται φαίνεται τελικά ότι η Ηλεκτροκίνηση δεν είναι για λίγους, αλλά καθημερινά για ολοένα περισσότερους. Και αυτό το πρόγραμμα είναι μόνον η αρχή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επενδύει στην πράσινη ατζέντα που έχει χαράξει με σειρά πολλών δράσεων και με την Ηλεκτροκίνηση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καθιερωθεί».

Αιτήσεις : 938
Δίκυκλα/Τρίκυκλα (L1ea-L7) 116 12,37%
Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 BEV) αμιγώς 2 0,21%
Επαγγελματικά οχήματα van (Ν1 PHEV) υβριδικά 1 0,11%
Ηλεκτρικά Ποδήλατα 742 79,10%
Ι.Χ. επιβατικά Αυτοκίνητα (M1 ΒΕV) 77 8,21%

 

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το ενδιαφέρον του κοινού για την ηλεκτροκίνηση και φυσικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.