Ίος: Ένα νησί-σύμβολο τρόπου ζωής…

Με φήμη που έρχεται από τη δεκαετία του ’70, η Ίος αποτελεί νησί-σύμβολο της νεανικής ανεμελιάς και έχει αποκτήσει παντοτινούς φίλους όχι μόνο από τη χώρα μας, αλλά από ολόκληρη την Ευρώπη

Βρείτε μας στο

Υπάρχουν μέρη που απέκτησαν φήμη η οποία, όσο και αν προσπαθήσει κάποιος, δεν μπορεί να περιγραφεί επακριβώς από τις λέξεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ίος – ή Νιος για τους ντόπιους, οι οποίοι αποκαλούνται Νιώτες –, ένα από τα πλέον δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες από τότε που η Ίος δημιούργησε «φήμη και πελατεία», αφού κατά τη δεκαετία του ’70 αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για νέους, συνιστώντας σύμβολο ανεμελιάς και διασκέδασης.

Οι hippies είχαν την τιμητική τους στο νησί, το οποίο απέκτησε εκείνη την εποχή φανατικούς θαυμαστές, που δέθηκαν διά βίου μαζί του, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους. Κάπως έτσι η ζωή προχώρησε, η Ίος διατήρησε την προσωπικότητά της, όμως προσαρμόστηκε ταυτόχρονα στη νέα, μοντέρνα εποχή, με σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και έργα υποδομής να κάνουν το νησί πιο προσιτό για τον τουρισμό. Σήμερα, οι καλοκαιρινοί μήνες συνεχίζουν να είναι ένα καθημερινό, ασταμάτητο πάρτι, ωστόσο η Ίος διαθέτει και σημεία που θυμίζουν πως πρόκειται για ένα νησί των Κυκλάδων, με όλα όσα συνεπάγονται.

Στην Ίο

Η Ίος αναφέρεται παντού ως το νησί του ασταμάτητου πάρτι και αν διαβάσετε ταξιδιωτικούς οδηγούς του εξωτερικού θα διαπιστώσετε πως χαρακτηρίζεται ως «Party Island», ενώ για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα του τρόπου διασκέδασης, θυμίζει περισσότερο την Ibiza στην Ισπανία ή την Αγία Νάπα στην Κύπρο, αλλά σε «συσκευασία Κυκλάδων», όσον αφορά σε χρώματα, μυρωδιές αλλά και το μικρότερό της μέγεθος. Επίκεντρο του νησιού, και κατά συνέπεια της νυχτερινής ζωής, είναι η Χώρα, στην οποία στεγάζονται πολλά μπαρ.

Επί της ουσίας, η φυσιογνωμία της Ίου, που συνοψίζεται στη διασκέδαση και την ανεμελιά, διαθέτει δύο όψεις, τη νυχτερινή και την ημερήσια. Η νυχτερινή όψη είναι αυτή των ξέφρενων πάρτι, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργείται ένα παλλόμενο μωσαϊκό εθνικοτήτων, με κοινό παρονομαστή τη διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, εκτός από Έλληνες, την Ίο επισκέπτονται τα καλοκαίρια Σκανδιναβοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί και πολλοί ακόμη τουρίστες.

Επιπλέον, το νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό για σχολικές εκδρομές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θεωρείται ως ένας must τόπος διακοπών για τους νέους που μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της φοιτητικής ζωής, ακριβώς λόγω των ασταμάτητων ρυθμών της νυχτερινής ζωής.

Όμως η Ίος δεν συνιστά μόνο ένα… Party Island, αλλά και έναν προορισμό που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα νησιά των Κυκλάδων μοναδικά παγκοσμίως. Η Χώρα του νησιού, που βρίσκεται σε υψόμετρο και απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι-επίνειο, προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, από αυτά για τα οποία φημίζονται τα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, εκτός από μπαρ διαθέτει τη γνωστή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με τα όμορφα λευκά σπίτια και τα σοκάκια να διαμορφώνουν την εικόνα-σφραγίδα όλων των οικισμών των νησιών αυτών, καθώς μια ματιά αρκεί ώστε να κατανοήσεις ότι βρίσκεσαι σε νησί των Κυκλάδων.

Φυσικά, όπως κάθε κυκλαδονήσι, η Ίος διαθέτει πολλές παραλίες αλλά και εκκλησίες, ενώ οι τοπικές γεύσεις είναι καταπληκτικές, χάρη στις αυθεντικές συνταγές και τα αγνά προϊόντα που χρησιμοποιούνται.

Παραλίες

Αν και το μέγεθος της Ίου δεν είναι πολύ μεγάλο, το μήκος των ακτών είναι περίπου 87 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 32 χαρακτηρίζονται από αμμουδιά. Το νησί διαθέτει συνολικά 36 παραλίες για όλα τα γούστα, καθώς υπάρχουν παραλίες που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, παραλίες όπου μπορεί κάποιος να απομονωθεί, καθώς και σημεία που είναι προσβάσιμα μόνο από τη θάλασσα, με σκάφος. Η τελευταία περίπτωση ήταν ο κανόνας στην Ίο των περασμένων δεκαετιών, όμως η ανάπτυξη τόσο του οδικού δικτύου, το οποίο είναι πολύ καλό ειδικά για τα δεδομένα των νησιών, όσο και των υποδομών γενικότερα, έχουν κάνει τις περισσότερες παραλίες προσιτές και από τη στεριά.

Πιο διάσημη παραλία είναι αυτή του Μυλοπότα, στον εντυπωσιακό ομώνυμο κόλπο που απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα, η οποία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και όσοι βρεθούν εκεί μπορούν να φάνε, να κάνουν θαλάσσια σπορ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και καταλύματα. Ακόμη μια δημοφιλής παραλία της Ίου είναι το Μαγγανάρι, που βρίσκεται στα νότια, απέχει από τη Χώρα περίπου 25 χιλιόμετρα και προσφέρει, πέραν της ευκαιρίας για εξερεύνηση στις πέντε παραλίες-κολπίσκους που την αποτελούν, τη δυνατότητα της γνωριμίας και με το πιο ορεινό κομμάτι του νησιού μέσω της διαδρομής. Μια διαδρομή που ειδικά όσοι αγαπούν την οδήγηση αξίζει να πραγματοποιήσουν, καθώς πέραν του σεληνιακού τοπίου σε ορισμένα σημεία, ο δρόμος είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Ενδεικτικό του πόσο καθαρές είναι οι παραλίες του νησιού, είναι το γεγονός ότι στην Ίο υπάρχουν τέσσερις γαλάζιες σημαίες, που ουσιαστικά αποτελούν την πιστοποίηση για καθαρά νερά, ενώ στα 24 νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν συνολικά 22 γαλάζιες σημαίες. Όσοι θέλουν να αποφύγουν την κοσμοσυρροή, μπορούν να προτιμήσουν τον Κάλαμο, τον Παππά ή τις Πλάκες στο ανατολικό μέρος του νησιού, ενώ οι φυσιοδίφες θα αγαπήσουν τον Όρμο, τη στιγμή που η παραλία Βαλμάς προσεγγίζεται μέσω μιας όμορφης διαδρομής πεζοπορίας. Οι πιο ρομαντικοί μπορούν να προτιμήσουν το ηλιοβασίλεμα στην παραλία Κουμπάρα, ενώ οι surfers θα αγαπήσουν τα κύματα στην Ψάθη.

Τέλος, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετές παραλίες έχουν πάρει την ονομασία τους από κάποιο εγγενές χαρακτηριστικό τους, όπως η Τζαμαρία, ένας κλειστός κόλπος με νερά τόσο καθαρά που θυμίζουν τζάμι, το Πικρί Νερό, η Τρυπητή ή το Κλίμα.

Αξιοθέατα

Η Ίος διαθέτει και αξιοθέατα, που κεντρίζουν την προσοχή. Τέτοιο είναι ο Τάφος του Ομήρου, που βρίσκεται στη θέση Πλακωτό, αμφιθεατρικό σημείο στα βόρεια του νησιού, που, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τον τάφο του πασίγνωστου αρχαίου Έλληνα ποιητή. Επιπλέον, στα βορειοδυτικά ξεχωρίζει ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου, που χρονολογείται στα 2800 π.Χ. και έχει βραβευτεί για την αναστήλωσή του.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει για τις εκκλησίες, οι οποίες είναι περίπου 350 και αποτελούν σήμα κατατεθέν για ακόμη ένα νησί των Κυκλάδων. Καθεμιά από αυτές έχει ξεχωριστή ομορφιά λόγω και της τοποθεσίας της, όμως αυτή που ξεχωρίζει είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα στη Χώρα. Ο λόγος δεν είναι μόνο τα τέσσερα πανέμορφα εκκλησάκια της, αλλά και η πανέμορφη θέα στο αιγαιοπελαγίτικο ηλιοβασίλεμα, που κάνει τη συγκεκριμένη εκκλησία ξεχωριστή.

Εκτός από τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, η Ίος θα ικανοποιήσει και όσους προτιμούν τον πολιτιστικό τουρισμό. Νεοκλασικά οικήματα όπως το Αμοιραδάκειο Μέγαρο που στεγάζει το Δημαρχείο στην είσοδο της Χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Γαΐτη με τα χαρακτηριστικά ανθρωπάκια του γνωστού καλλιτέχνη να κοσμούν το εξωτερικό του, καθώς και το ανοιχτό θέατρο Οδυσσέα Ελύτη με θέα στον Μυλοπότα, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον παζλ με καλλιτεχνικό χρώμα.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι αξιοσημείωτα, ωστόσο οι όμορφες διακοπές εκτός από κολύμπι και διασκέδαση χρειάζονται καλό φαγητό. Στην Ίο ο επισκέπτης θα βρει πολύ και καλό, με αποκορύφωμα τις συνταγές που περιλαμβάνουν τυρί, μέλι και πολλά ακόμη αυθεντικά, τοπικά προϊόντα, μέσω των οποίων διαμορφώνεται η περίφημη νησιωτική κουζίνα. Γιατί από τη στιγμή που, όπως λέγεται, ο έρωτας περνάει από το στομάχι, υπάρχει καλύτερος τρόπος να ερωτευτείς ένα νησί από το να δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις του;

Μετακίνηση: Piaggio Ape Calessino

Ως νησί της ανεμελιάς, η Ίος απαιτεί ένα όχημα που να θυμίζει τις παλαιότερες, όμορφες εποχές, αλλά να ανταποκρίνεται φυσικά και στις σημερινές ανάγκες. Για αυτό τον λόγο επιλέξαμε ως συντροφιά το Piaggio Ape Calessino, ένα ιδανικό όχημα για νησί, αφού μπορεί να κινηθεί με άνεση τόσο στα σοκάκια της Χώρας και των λοιπών χωριών όσο και σε παραλίες ή μεγαλύτερους δρόμους. Ape στα ιταλικά σημαίνει μέλισσα και το Ape Calessino, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1948, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως τέτοιο, όχι μόνο λόγω της ευκινησίας του, αλλά και του ήχου που ανέδυε ο δίχρονος, τότε, κινητήρας.

Έχοντας συμβαδίσει με την αναγέννηση της ιταλικής βιομηχανίας, όντας θρυλικό στην υψηλή κοινωνία της εποχής, αν και ήταν ουσιαστικά ένα απλό, μικρό μηχανάκι, το Piaggio Ape Calessino έφτασε στο σήμερα ξεπερνώντας τις 2.000.000 πωλήσεις. Μπορεί η Piaggio να έχει προσπαθήσει και σε μεγάλο βαθμό να έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του Ape Calessino, ωστόσο έχουν γίνει ορισμένες διαφοροποιήσεις με στόχο την πλήρη εναρμόνιση με τις σημερινές ανάγκες.

Η έκδοση που χρησιμοποιήσαμε για την περιήγηση στην Ίο διαθέτει τροχούς από Vespa 50 κ.εκ. και ρεζέρβα, ζώνες ασφαλείας και τετράχρονο κινητήρα που αποδίδει 10 ίππους. Η ανάρτηση είναι νέα, ενώ εντυπωσιακό παραμένει το κιβώτιο ταχυτήτων, που χάρη σε έναν μετατροπέα κίνησης διαθέτει τέσσερις σχέσεις για κίνηση εμπρός και τέσσερις σχέσεις για κίνηση προς τα πίσω, στοιχείο που το καθιστά μοναδικό. Η τιμή του είναι 6.940 ευρώ.

Διαμονή

Κατά την παραμονή μας στην Ίο φιλοξενηθήκαμε στο Λιοστάσι, ένα όμορφο boutique hotel που βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και βέβαια, στο λιμάνι του νησιού. Το ξενοδοχείο, που διαθέτει 28 δωμάτια, ενδείκνυται για πολυτελείς διακοπές χάρη και στην ποικιλία επιλογών που προσφέρει. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται το ειδικά διαμορφωμένο θερινό σινεμά, το spa, ένα δροσιστικό ποτό δίπλα στην πισίνα με μαγευτική θέα στο Αιγαίο, καθώς και τα γεύματα με τοπικά προϊόντα που επιμελείται ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Ιστοσελίδα: www.liostasi.gr

Πρόσβαση 

Η πρόσβαση στην Ίο γίνεται με πλοίο. Η διαδρομή από τον Πειραιά διαρκεί περίπου επτά ώρες, ενώ διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό στάσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διαδρομή.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι ο στόλος των πλοίων που ταξιδεύουν στις Κυκλάδες έχει ανανεωθεί, οπότε προσελκύονται περισσότεροι τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η συγκοινωνία στις Κυκλάδες είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, προσφέροντας τη δυνατότητα για εκδρομές στα όμορφα γειτονικά νησιά.

 

Το γνωρίζατε;

  • Η Ίος είναι το μοναδικό νησί στο οποίο δεν έχει συμβεί κανένα θανατηφόρο ατύχημα τα τελευταία έξι χρόνια. Προφανώς δεν πρόκειται για απλό χαμόγελο της τύχης, αλλά για αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς στον τομέα της οδικής ασφάλειας, που χρίζει επαίνων αλλά και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.
  • Πολλοί τουρίστες που επιστρέφουν στην Ίο, βγαίνοντας από το καράβι γονατίζουν και φιλάνε τον ντόκο στο λιμάνι, σε ένδειξη ευχαριστίας που κατάφεραν να επιστρέψουν στον τόπο που θεωρούν σημείο αναφοράς για την ανέμελη ζωή τους.
mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr