Κύμη Ευβοίας: Μια all-season πρόταση απόδρασης [2020]

Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, και έχει ανεξάντλητη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος. Ο λόγος για την Κύμη Ευβοίας!

Βρείτε μας στο
Κύμη

Χτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την Αθήνα και περίπου 80 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα, η Κύμη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική πρόταση στην ανατολική Εύβοια, που προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε αυτό συνηγορεί ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, που την καθιστά εξαιρετική επιλογή για φθινοπωρινή εξόρμηση, η οποία ταιριάζει με το προφίλ ενός αφιερώματος σε ταξιδιωτικό προορισμό κατά τον Οκτώβριο.

Φωτογραφίες: www.dimaskonstantinosphotography.com

Μπορεί η πόλη να βρίσκεται ψηλά, όμως το λιμάνι – ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά της χώρας – είναι ουσιαστικά το επίνειό της απέχοντας 4 χιλιόμετρα, με τη συγκεκριμένη δομή να θυμίζει νησί και να προσφέρει στην Κύμη έναν πολύπλευρο χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη και την ομορφιά της Κύμης διαδραματίζει η γεωγραφική της θέση, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λόγω της πανοραμικής θέας προς το γαλάζιο της θάλασσας χαρακτηρίζεται και ως «μπαλκόνι του Αιγαίου»…

Ιστορία

Η Κύμη είναι μαζί με τη Χαλκίδα οι δύο σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Εύβοιας, οι οποίες εμφανίζονται στην ιστορική έρευνα πριν από τον 8ο αιώνα π.Χ. Λόγω της οικονομικής τους ακμής, που για την Κύμη κορυφώθηκε κατά την Αρχαϊκή περίοδο, δημιούργησαν αποικίες τόσο ανατολικά όσο και δυτικά. Η πρώτη περίπτωση αφορά τη Μικρά Ασία, όπου χτίστηκε η Αιολική Κύμη, η οποία βρισκόταν περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σμύρνης, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η δεύτερη αφορά, σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, τη Νότια Ιταλία, όπου χτίστηκε η ιταλική Κύμη. Σύμφωνα με την έρευνα, η πόλη ιδρύθηκε το 750 π.Χ. από Χαλκιδαίους και Κυμαίους, θυμίζοντας αρχιτεκτονικά τη «μητρόπολή» της στην Εύβοια και στην πορεία των αιώνων, αφού πέρασε από πολλές δυσκολίες, όπως μια έκρηξη του Βεζούβιου που την κατέστρεψε, μεταλλάχθηκε στην πασίγνωστη, σήμερα, Νάπολη.

Ένα σημαντικό μνημείο της ιταλικής Κύμης ήταν το μαντείο της περίφημης Σίβυλλας, η οποία έχει απαθανατιστεί από τον Μιχαήλ Άγγελο και βρίσκεται στις τοιχογραφίες του που κοσμούν ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του κόσμου, την Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό. Επιπρόσθετα, στις αρχές του 20ού αιώνα έρευνες στα παλιά λιγνιτωρυχεία της περιοχής, στον οικισμό Καλημεριάνοι, έφεραν στο φως το «Ανθρακοθηρίο», ένα μεγάλο θηλαστικό που θεωρείται ο πρόγονος του ιπποπόταμου και έζησε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια!

Η πόλη

Η Κύμη είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος έχει πληθυσμό 33.527 κατοίκων και τωρινή έδρα το Αλιβέρι. Παρά το γεγονός ότι η ακτογραμμή του είναι μεγάλη, θεωρείται περισσότερο ορεινός, σε έναν συνδυασμό που είναι ενδεικτικός της ποικιλομορφίας που θα συναντήσει ο επισκέπτης της περιοχής.

Στον δήμο εντάσσονται 111 οικισμοί, διασκορπισμένοι μεταξύ πλούσιας βλάστησης, ορεινών τοποθεσιών με πανοραμική θέα και κολπίσκων στις δυτικές ακτές του Αιγαίου πελάγους. Η κομβική γεωγραφική θέση της Κύμης, που σήμερα έχει πληθυσμό 2.870 κατοίκων, αποτέλεσε σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη και ιστορική παράδοσή της. Εκτός από την εμπορική και οικονομική της ευμάρεια, η περιοχή της Κύμης ξεχωρίζει για την ποικιλία βιοτόπων και ανέγγιχτων φυσικών τοπίων, που φιλοξενούν αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα.

Αξίζει να περιπλανηθείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης, καθώς και στον παραδοσιακό οικισμό της Κύμης, που αποτελείται από νεοκλασικά σπίτια που ζούσαν οι «καπεταναίοι» και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και σε συνδυασμό με τα λιθόστρωτα σπίτια και σοκάκια, διαμορφώνουν έναν όμορφο οικισμό με ξεχωριστή προσωπικότητα, που σπάνια συναντάμε σε κεντρική πόλη της ηπειρωτικής χώρας.

Αξιοθέατα

Η Κύμη διαθέτει ενδιαφέροντα αξιοθέατα ποικίλης φύσεως. Η Πλατεία του Αγίου Αθανασίου ξεχωρίζει χάρη στα πλακόστρωτα σοκάκια και τα λιθόκτιστα σπίτια της, ενώ το δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζονται σε επιβλητικά αναπαλαιωμένα αρχοντικά, με το τελευταίο να έχει και ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί έκθεση τοπικής λαϊκής τέχνης με παραδοσιακά αντικείμενα, φορεσιές κ.ά.

Σε επίπεδο θρησκευτικού τουρισμού, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και το γυναικείο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αποτελούν πόλους έλξης, χάρη και στην εξαιρετική τους θέα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Παναγία Λιαουτσάνισσα που χτίστηκε το 1849, το τέμπλο και ο άμβωνας της οποίας δημιουργήθηκαν από τον Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του διάσημου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Για τους φυσιοδίφες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Χωνευτικό, που απέχει 2 χιλιόμετρα από την Κύμη, είναι καταπράσινο και οφείλει την ονομασία του στα πόσιμα ιαματικά και χωνευτικά νερά. Ξεχωριστή σημασία έχει ο βιότοπος της Λίμνης Δύστου, που φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Παράλληλα, ο Αρχαιολογικός Χώρος του Δύστου με το σωζόμενο τείχος της Αρχαίας Πόλης, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής. Άλλα μνημεία που αξίζει να επισκεφθούν όσοι αρέσκονται στην ιστορική αναζήτηση είναι οι αρχαιολογικοί χώροι Καστρί και Βιγλατούρι, ο Θολωτός Τάφος Κατακαλού, που είναι ο καλύτερα διατηρημένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος στην Εύβοια, και οι Ζάρακες, όπου βρέθηκαν λείψανα αρχαίων κτηρίων και τάφων.

Παραλίες για όλα τα γούστα

Μπορεί η πόλη της Κύμης να είναι ορεινή, όμως η περιοχή διαθέτει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους παραλίες, που προσφέρονται όχι μόνο για μπάνιο κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και για όμορφες παραθαλάσσιες βόλτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι Άγιοι Απόστολοι-Πετριές είναι μια πρόταση για χαλάρωση, σε περιβάλλον όμορφων ορμίσκων και παραλιών με άμμο, ενώ η Μουρτερή και ο Άγιος Μερκούριος, ο οποίος αποτελεί τη φυσική συνέχειά της, είναι μεγάλες παραλίες με άμμο και βότσαλο που βρέχονται από το Αιγαίο και βρίσκονται κοντά στην όμορφη, ορεινή Οκτωνιά.

Οι παραλίες της Κύμης και του Αλιβερίου, αν και διαθέτουν χώρο για μπάνιο, κυρίως προσφέρονται για χαλάρωση δίπλα στο κύμα χάρη στις πολλές καφετέριες και ταβέρνες τους, τη στιγμή που η παραλία Καλάμι, με τον βράχο στη μέση να αποτελεί το σήμα-κατατεθέν, θεωρείται από πολλούς ως η πιο όμορφη της Εύβοιας, διαθέτοντας ψιλό βότσαλο και καταγάλανα νερά. Πάντως η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς τα τελευταία 4 χιλιόμετρα είναι βατός χωματόδρομος, ενώ απαιτείται και πεζοπορία περίπου 15 λεπτών.

Εκτός από το Καλάμι, υπάρχει και ο Κάλαμος, επίσης μεταξύ των πιο όμορφων παραλιών της περιοχής, που αποτελείται από δύο κολπίσκους οι οποίοι χωρίζονται από βράχο και διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο. Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν περιβάλλον με άγρια ομορφιά ενδείκνυνται η Αλμυρίχη, παραλία κοντά στο χωριό Κόσκινα, ενώ δημοφιλείς παραλίες κοντά στην Κύμη, που συγκεντρώνουν και αρκετούς παραθεριστές το καλοκαίρι, είναι η Πλατάνα και το Στόμιο. Πάντως, όσοι βρεθείτε στην περιοχή καλό θα ήταν να κάνετε και τη δική σας έρευνα, ώστε να βρείτε ακριβώς τις παραλίες της προτίμησής σας, γεγονός που θα συμβεί μάλλον εύκολα, καθώς η μεγάλη ποικιλία προσφέρει πολλές επιλογές.

Κύμη: Ζωντανή πόλη

Η Κύμη διαθέτει μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αν βρεθείτε στην πόλη κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, το πολύχρωμο Καρναβάλι αποτελεί ατραξιόν, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ετήσιο παζάρι Αυλωναρίου, που περισσότερο από μια απλή εμπορική δραστηριότητα αποτελεί ένα γεγονός για την ευρύτερη περιοχή. Ακόμη ένα σημαντικό γεγονός είναι η Ανάβαση Κύμης, αγώνας που διεξάγεται σε ετήσια βάση κάθε Μάιο, στη διαδρομή από το Λιμάνι έως την Πόλη της Κύμης, που είναι γνωστή για τις 52 στροφές της. Ο συγκεκριμένος αγώνας προσμετρά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων, οπότε τα τελευταία 15 χρόνια που πραγματοποιείται προσελκύει συμμετέχοντες οδηγούς από όλη την Ελλάδα και πολλούς θεατές. Όσον αφορά το γευστικό κομμάτι δεν θα απογοητευτείτε, καθώς υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και ουζερί, ώστε να απολαύσετε παραδοσιακές πίτες, μεζέδες και φρέσκα ψαρικά που υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στην Κύμη – αφού το ψάρεμα συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες –, καθώς και τοπικά παραδοσιακά γλυκά όπως αμυγδαλωτά ή μπακλαβάς

Κάπως έτσι, η Κύμη προσφέρει ιδανική βάση για εξόρμηση σε όλες τις περιόδους του χρόνου, καθώς η καταπράσινη φύση με τα πολλά τρεχούμενα νερά συνδυάζεται ιδανικά με όμορφες, καθαρές παραλίες και εξαιρετικές επιλογές για φρέσκο, παραδοσιακό φαγητό.

Πρόσβαση

Το γεγονός ότι η Κύμη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα διευκολύνει την πρόσβαση τόσο με αυτοκίνητο όσο και με πλοίο. Εφόσον επιλεχθεί πλήρως οδική διαδρομή μέσω Χαλκίδας, η απόσταση από Αθήνα μέχρι Κύμη είναι περίπου 160 χιλιόμετρα και η διάρκεια είναι ανάμεσα σε 2,5 και 3 ώρες. Από Χαλκίδα, οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν είτε τη νοτιότερη διαδρομή, μέσω Ερέτριας και Αμαρύνθου, είτε τη βορειότερη από Δίρφη, οι οποίες είναι αντίστοιχες σε επίπεδο χιλιομέτρων και χρόνου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης με πλοίο από Ωρωπό προς Ερέτρια και το αντίστροφο. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι ωριαία, ενώ μετά την Ερέτρια η απόσταση ώς την Κύμη είναι περίπου 65 χιλιόμετρα και έχει διάρκεια κοντά στα 80 λεπτά. Αν και η χρονική διαφορά των δύο διαδρομών δεν έχει μεγάλες διαφορές, το γεγονός ότι οι διαδρομές μετά τη Χαλκίδα είναι αρκετά δύσκολες, σε πολλές περιπτώσεις γέρνει την πλάστιγγα προς την επιλογή του ferry boat από Ωρωπό, για όσους κατευθύνονται στην Εύβοια από Αθήνα.

Το γνωρίζατε;

Η Κύμη είναι η πατρίδα μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της Ελλάδας. Πρόκειται για τον διεθνούς φήμης γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος είναι ο πατέρας του περίφημου «Τεστ Παπ», που έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Η προτομή του βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κύμη μπορείτε να πληκτρολογήσετε www.elastinkymi.gr

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr