Marcus, η επιστροφή (+video)

Χαρμόσυνα νέα για τους φίλους του WRC, καθώς στο επερχόμενο Ράλι Σουηδίας θα συμμετάσχουν με Toyota Yaris WRC, οι Marcus Gronholm-Timo Rautiainen

Βρείτε μας στο
Credits: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ένας από τους πιο αγαπητούς, και σίγουρα από τους ταχύτερους οδηγούς της σύγχρονης εποχής των ράλι, ο Φινλανδός Marcus Gronholm, επιστρέφει για μία εμφάνιση στις επάλξεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC). Ο 51χρονος Φινλανδός έλαβε το καλύτερο δώρο γενεθλίων από τον πρώην αντίπαλο, αλλά πάντοτε φίλο του, Tommi Makinen και θα οδηγήσει στην αγαπημένη του Σουηδία, ένα Toyota Yaris WRC, επιστρέφοντας στο θεσμό μετά από 8 χρόνια.

Ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι και προσφάτως εισαχθείς στο FIA Hall of Fame, είχε “φλερτάρει” με την επιστροφή και κατά το πρόσφατο παρελθόν. Όμως, πέρυσι δεν υπήρχε δυνατότητα για 4ο αυτοκίνητο της Toyota στη Σουηδία, ενώ νωρίτερα είχε οδηγήσει υπό μορφή επίδειξης ένα Yaris WRC, κατά τη διάρκεια του Ράλι Φινλανδίας 2017.

Κατά τη διάρκεια του Ράλι Φινλανδίας 2017, ο Gronholm οδήγησε υπό μορφή επίδειξης ένα Toyota Yaris WRC
Credits: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Το Ράλι Σουηδίας αποτελεί αγαπημένο αγώνα του Marcus, γεγονός που καταδεικνύουν και οι 5 νίκες που έχει σημειώσει, οι οποίες τον χρίζουν πολυνίκη του αγώνα μαζί με τον Σουηδό θρύλο, Stig Blomqvist. O Gronholm φιγουράρει στην 3η θέση των οδηγών με τις περισσότερες νίκες στο WRC με 30, καθώς βρίσκεται πίσω μόνο από τους δύο Γάλλους, Sebastien Loeb και Sebastien Ogier, οι οποίοι μετρούν 79 και 45 νίκες αντίστοιχα.

Αυτή θα είναι η συμμετοχή υπ’ αριθμόν 153 για τον Gronholm στο WRC και ο Φινλανδός, ευελπιστεί να τη συνδυάσει με μια αξιοπρεπή εμφάνιση και, γιατί όχι, ένα αποτέλεσμα στη βαθμολογούμενη δεκάδα. Μαζί με τον μόνιμο συνοδηγό του, Timo Rautiainen, θα μοιραστούν το 4ο Toyota Yaris WRC που θα προετοιμάσει, ειδικά για το συγκεκριμένο αγώνα η Toyota Gazoo Racing WRT, ωστόσο θα αποτελέσουν ιδιωτική συμμετοχή, διεκδικώντας βαθμούς μόνο για τους εαυτούς τους.

Συνομιλώντας με τον Tommi Makinen
Credits: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Θα χαρώ το δώρο γενεθλίων μου στις εκπληκτικές διαδρομές του Ράλι Σουηδίας“, δήλωσε ο Gronholm, που γίνεται 51 ετών στις 5 Φεβρουαρίου. “Έχω αξέχαστες μνήμες από τον αγώνα όπου σημείωσα την πρώτη μου νίκη στο WRC, το 2000. Έτσι, τώρα θα ξανακάνω αυτόν τον αγώνα. Είμαι κάπως ηλικιωμένος για οδηγός ράλι, οπότε θα οδηγήσω αναλόγως. Όμως, η θέση εκκίνησης θα είναι καλή, οπότε νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι…

Ο Φινλανδός έχει ήδη οδηγήσει το Toyota Yaris WRC στη Σουηδία, με στόχο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα και να αποκτήσει καλή αίσθηση του αυτοκινήτου. Για αυτό, δεν έχασε χρόνο προσπαθώντας να φτιάξει το ιδανικό setup για εκείνον, αλλά πήρε ένα ήδη δοκιμασμένο από την Toyota Gazoo Racing.

Η επιστροφή των Gronholm-Rautiainen στο WRC, έστω για έναν αγώνα, αποτελεί ευχάριστη είδηση για τους φίλους του σπορ, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Προφανώς δεν υπάρχει η απαίτηση από τους Φινλανδούς να διεκδικήσουν την 6η τους νίκη στη Σουηδία, ωστόσο η παρουσία τους και μόνο στις ειδικές διαδρομές, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης.

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr