Τρόλαρε την Google με ένα καροτσάκι και 99 smartphones (+video)

Ένα καροτσάκι με 99 smart-phones ήταν αρκετό για να μπερδέψει τους servers της Google Maps και να δώσει ψευδή στοιχεία για την κίνηση του δρόμου...

Βρείτε μας στο

Μία από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές για τους οδηγούς είναι το Google Maps. Ειδικά η δυνατότητα που δίνει στο χρήστη να γνωρίζει αν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο σε όλους μας. Πώς «καταλαβαίνει», όμως, η εφαρμογή αν έχει κίνηση μία λεωφόρος ή αν είναι άδεια; Το πείραμα που έγινε θα μας τα εξηγήσει όλα.

Ο Simon Weckert, δημιούργησε ένα εκπληκτικό video για να μας δείξει πως «γνωρίζει» το Google Maps αν έχει κίνηση ένας δρόμος. 99 smartphones και ένα καροτσάκι ήταν αρκετά για να μεταφέρει «ψευδή» δεδομένα στους servers της Google, αλλοιώνοντας την πραγματικότητα.

Στο video που ακολουθεί, θα δείτε την ενημέρωση κίνησης του Google Maps να αλλάζει. Στην πραγματικότητα, όμως, η λεωφόρος του Βερολίνου τη δεδομένη στιγμή ήταν άδεια. Τα 99 smartphones είχαν ενεργοποιημένη την τοποθεσία. Έτσι, το λογισμικό της Google «διάβαζε» το σήμα και τροποποιούσε κατευθείαν τον χάρτη, μετατρέποντας το πράσινο χρώμα σε κόκκινο.

Καταλάβατε, λοιπόν, πως λειτουργεί η «ζωντανή ενημέρωση κίνησης» του Google Maps; Όταν οδηγείτε σε ένα δρόμο και το smartphone σας έχει ενεργοποιημένη την τοποθεσία, η Google την διαβάζει και, συναρτήσει της ταχύτητάς σας, καταλαβαίνει αν κινήστε με αυτοκίνητο. Το σύνολο των δεδομένων που συγκεντρώνει από τα κινητά τηλέφωνα όλων των οδηγών, είναι αρκετό για να μας ενημερώνει για την κίνηση στους δρόμους.

Σίγουρα ακούγεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι η Google παρακολουθεί την πορεία μας. Ωστόσο, μόνο έτσι μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την κίνηση στους δρόμους. Βέβαια, αν αισθάνεστε άβολα, ή δεν επιθυμείτε να μοιραστείτε την τοποθεσία σας με τους servers του τεράστιου κολοσσού, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία τοποθεσίας.

Πριν σας αφήσουμε να δείτε το όμορφο video, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Google τονίζει πως όλα τα δεδομένα διαγράφονται μόλις ολοκληρωθεί η μετακίνηση.