Η συγκεκριμένη πόλη που συμβολίζει μια νέα αρχή για τη χώρα μας, καθώς αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους το 1828, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Έχοντας εξαιρετική γεωγραφική θέση, αφού βρίσκεται στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, πολύ κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου και, φυσικά, όχι μακριά από την Αθήνα ή την Πάτρα, το Ναύπλιο αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για σύντομες ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.
Στην πρωτεύουσα της Αργολίδας…
Με πληθυσμό λίγο κάτω από 15.000 κατοίκους, η πόλη σφύζει από ζωή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ως πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας, συγκεντρώνει πολλούς μόνιμους κατοίκους, αλλά και τις προτιμήσεις των τουριστών, οι οποίοι συρρέουν όλες τις εποχές του χρόνου, ώστε να απολαύσουν από κοντά μια από τις πιο όμορφες και γραφικές ελληνικές πόλεις. Οι τοποθεσίες που αξίζουν επίσκεψη είναι πολλές, ενώ η αρχιτεκτονική δομή της πόλης είναι τέτοια που, ειδικά στα πιο κεντρικά σημεία, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο, χάρη στα γραφικά σοκάκια και τα όμορφα κτήρια. Το περίφημο Μπούρτζι, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι, καθώς και τα ενετικά κάστρα στο Παλαμήδι και την Ακροναυπλία, συνθέτουν μια τριάδα από αξιοθέατα που συνδυάζει την παραμυθένια ομορφιά με την ιστορική αξία και αποτελούν σημαντικούς λόγους για να επισκεφθεί κάποιος το Ναύπλιο.
Τα παραπάνω μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με χαλαρωτική βόλτα κατά μήκος του λιμανιού, που είναι γεμάτο από εστιατόρια και καφετέριες. Μπαίνοντας λίγο πιο μέσα, στον ιστορικό οικισμό της πόλης, δεσπόζει η πλατεία Συντάγματος ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το Βουλευτικό, που φιλοξένησε την πρώτη Βουλή του νέου Ελληνικού Κράτους. Επίσης, δημοφιλείς τοποθεσίες εντός της πόλης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και η πλατεία Φιλελλήνων, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, όχι τόσο για το γεγονός ότι χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, όσο γιατί έμεινε στην Ιστορία ως η τοποθεσία της δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, το 1831. Μάλιστα, εμπρός από τον ναό έχει διατηρηθεί η τρύπα που δημιούργησε στον τοίχο η σφαίρα που διαπέρασε τον Καποδίστρια και στοίχισε τη ζωή του. Αυτό το σημείο, αλλά και το σκοτεινό κελί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος φυλακίστηκε στο Παλαμήδι μετά την Επανάσταση, έρχονται, πέραν της ιστορικής τους σημασίας, να μας θυμίσουν πως η έννοιες της ομόνοιας και της συνεργασίας βρίσκονται έξω από την ελληνική λογική, αφού η Ιστορία μας επαναλαμβάνεται διαρκώς, και κυρίως τα 200 τελευταία χρόνια, ως κακόγουστο αστείο.
Για όλες τις εποχές
Αρκετά όμως με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις που πολλές φορές κουράζουν, καθώς το Ναύπλιο έχει αρκετούς ακόμη λόγους ώστε η επίσκεψη σε αυτό να χαλαρώνει, να ηρεμεί και εντέλει να ψυχαγωγεί. Εκτός από τις τοποθεσίες που προαναφέραμε, όσοι βρεθούν στο Ναύπλιο αξίζει να επισκεφθούν το Πολεμικό Μουσείο, καθώς επίσης και τα Μουσεία Κομπολογιού και Ποτοποιίας. Η πολιτιστική δραστηριότητα είχε πάντοτε εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα των Ναυπλιωτών και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει βιβλιοθήκες αλλά και πανεπιστημιακό τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα γραφικά σοκάκια που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, τα μικρά μαγαζιά με αναμνηστικά είδη, τα εστιατόρια για κάθε προτίμηση (από ταβέρνες μέχρι ιταλικά), τα εκλεπτυσμένα μπαρ και καφέ, δημιουργούν μια θετική αύρα που φτιάχνει τη διάθεσή όσων βρίσκονται στην πόλη, για τουρισμό ή μη. Εκτός από την πιο περιηγητική πτυχή του, το Ναύπλιο έχει και μια άλλη, σαφώς πιο καλοκαιρινή. Μόλις ανοίξει ο καιρός, οι παραλίες της περιοχής γεμίζουν με κόσμο και πολλές από αυτές συγκεντρώνουν πολυάριθμους επισκέπτες, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πιο κοντινή παραλία στο Ναύπλιο είναι η Αρβανιτιά, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η Καραθώνα. Οι επιλογές δεν περιορίζονται εκεί, καθώς σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση από την πόλη βρίσκονται το Νεράκι, η Πλάκα, το Βιβάρι, το Κονδύλι, η Κάντια και τα Ίρια. Το Καστράκι και η παραλία Αρχαίας Ασίνης, που μπορούν να συνδυαστούν με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, ο οποίος αποτέλεσε κατά τα αρχαία χρόνια την Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης, αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία για τους φίλους της Ιστορίας, που θα συνδυάσουν το μπάνιο τους με την επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο.
Κοντινές εκδρομές
Στο 8ο χιλιόμετρο της Οδού Άργους – Ναυπλίου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας, με ιδιαίτερα αξιόλογα μνημεία, όπως ο Δυτικός Προμαχώνας, η Οχύρωση, η Κάτω Ακρόπολη και ο Γεωμετρικός Ναός. Η Αρχαία Τίρυνθα διέτρεξε πολλούς αιώνες, με ευρήματα να χρονολογούνται από τη Νεολιθική ακόμη Εποχή, ενώ συνεχής κατοίκηση υπήρξε ώς την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας. Για το εύρος των εκθεμάτων αλλά και για τη μεγάλη της ιστορική αξία, η Αρχαία Τίρυνθα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Σε κοντινή απόσταση από το Ναύπλιο βρίσκονται, πέραν της πόλης του Άργους με το γνωστό βασίλειο της αρχαιότητας, ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, καθώς και η Επίδαυρος με το πασίγνωστο αρχαίο θέατρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στις τουριστικές εκδρομές που έχουν ως βάση το Ναύπλιο, οι Μυκήνες βρίσκονται σίγουρα μεταξύ των χώρων που θα επισκεφθούν οι ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μεγάλο μέρος των θεατών που συρρέουν στην Αρχαία Επίδαυρο έχει ως βάση του το Ναύπλιο ή το Άργος, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το Ναύπλιο αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει τα πάντα, προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου και επειδή ακριβώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα είναι ιδανικό ακόμη και για ολιγοήμερες αποδράσεις από την καθημερινότητα. Αυτά ακριβώς τα προτερήματα το έχουν καταστήσει αγαπημένο προορισμό, αφού η πρωτεύουσα της Αργολίδας διαθέτει επιλογές που ταιριάζουν σε ποικίλες ηλικίες, χαρακτήρες αλλά και οικονομικές δυνατότητες.
Φουγάρο
Πρόκειται για Πολυχώρο που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα ζωής στο Ναύπλιο. Η ιστορία του Φουγάρου ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα, με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας κατασκευής τοματοπολτού από τον Ηλία Μηναίο. Το 1936 η επιχείρηση ανανεώθηκε και μετατράπηκε σε ένα υπερσύγχρονο, για την εποχή, εργοστάσιο κατασκευής κονσερβών που απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα, μέχρι να φτάσουμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε επιτάχθηκε από τους Γερμανούς, για να κατασκευάζει προϊόντα για τον στρατό τους. Στη μεταπολεμική εποχή μετονομάστηκε σε Γεωργική Βιομηχανία Κονσερβών «Ο Ανθός» και διατηρήθηκε έως το 1957, χρονιά που έκλεισε οριστικά. Τα επόμενα 40 περίπου χρόνια ο χώρος έχασε όλα του τα μηχανήματα, μέχρι τη στιγμή που πέρασε στα χέρια της εικαστικού, συλλέκτριας και επιχειρηματία Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου, η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει το εγχείρημα της ανάπλασης και μετατροπής του κτηρίου από ένα βιομηχανικό ερείπιο σε έργο τέχνης, αφού πρώτα πέτυχε την αναγόρευση του συγκροτήματος σε διατηρητέο από την πολιτεία, λόγω της ιστορικής του σημασίας. Σήμερα, το Φουγάρο στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαθέτει γκαλερί, βιβλιοθήκη, εστιατόριο, καφετέρια και έχει αποσπάσει Ειδική Μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, το 2013. Το Φουγάρο έχει δώσει άλλη πνοή συνολικά στο Ναύπλιο, συμβάλλοντας έμπρακτα στην κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης. Άλλωστε, «όλα είναι Τέχνη», όπως δηλώνει και το μότο του χώρου, και μια επίσκεψη σε αυτό θα σας πείσει!
Ιστοσελίδα: www.fougaro.gr
Πρόσβαση
Το Ναύπλιο απέχει κάτι λιγότερο από 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ενώ πλέον η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται μέσω Νέας Εθνικής Οδού. Ακολουθώντας τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως, μετά τα διόδια του Σπαθοβουνίου υπάρχουν πινακίδες για Ναύπλιο. Η διαδρομή έχει διάρκεια μεταξύ 1,5 και 2 ωρών, ανάλογα με τον ρυθμό που θα επιλέξουν οι ταξιδιώτες. Επίσης, εύκολη είναι η πρόσβαση και με λεωφορείο, καθώς υπάρχουν τακτικά δρομολόγια από την Αθήνα και πιο συγκεκριμένα από τον σταθμό ΚΤΕΛ στον Κηφισό. Φυσικά, η πρόσβαση είναι άνετη και από άλλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, όπως η Πάτρα, η Τρίπολη, η Καλαμάτα και η Κόρινθος.
Το γνωρίζατε;
- Σύμφωνα με τις πηγές, για να φτάσει κανείς στο Παλαμήδι χρειάζεται να ανέβει από μια σκάλα που σχηματίζει Ζ και αποτελείται από 999 σκαλοπάτια… Δεν ενδείκνυται δηλαδή για όσους δεν διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση!
- Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της τότε ελεύθερης Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας, η χώρα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν θέλησε να καθιερώσει την καλλιέργεια πατάτας. Όταν όμως προσέφερε ένα φορτίο στους πολίτες δεν υπήρξε ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τότε οι πατάτες ήταν κάτι άγνωστο, οπότε χρειάστηκε να σκαρφιστεί ένα τέχνασμα. Γνωρίζοντας τον ελληνικό τρόπο σκέψης, ο Καποδίστριας έδωσε εντολή ώστε οι πατάτες να ξεφορτωθούν σε δημόσια θέα, στις αποβάθρες του Ναυπλίου, και έπειτα να φυλάσσονται από φρουρούς. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ο κόσμος θεώρησε πως οι πατάτες ήταν ένα προϊόν πολύ μεγάλης αξίας, από τη στιγμή που σε αυτές υπήρχε φρούρηση. Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία να κλαπούν οι πατάτες, κάτι που επιτεύχθηκε εύκολα αφού οι φρουροί είχαν φυσικά εντολή να μην εμποδίσουν την κλοπή. Με αυτόν τον – ιδιαίτερο ομολογουμένως – τρόπο, έγινε η εισαγωγή της πατάτας στη χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων.