Νέο “δώρο” της Toyota στην αυτοκίνηση, για την ασφάλεια μας

Η Toyota προχωρά σε ένα σημαντικό βήμα προσφέροντας δωρεάν σε όλους το προηγμένο λογισμικό της που προσομοιώνει τη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος σε ατύχημα.

Βρείτε μας στο
Toyota THUMS 2020 free


Total Human Model for Safety (THUMS) ονομάζεται το προηγμένο λογισμικό της Toyota που καταφέρνει και προσομοιώνει τη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος. Οι Ιάπωνες θέλουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις και στον τομέα της παθητικής ασφάλειας και προχωρούν τη δωρεάν διάθεση της τελευταίας έκδοσης του THUMS τόσο σε οργανισμούς (πανεπιστήμια, ινστιτούτα οδικής ασφάλειας κ.α.) όσο και σε άλλους κατασκευαστές.

Αυτή είναι μία ακόμη φορά που η Toyota διαθέτει δωρεάν ένα μέρος της τεχνογνωσίας της, κάτι που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και για την ηλεκτροκίνηση απελευθερώνοντας χιλιάδες σχετικές δικές της πατέντες, επιτρέποντας έτσι σε παλιούς και νέους κατασκευαστές να τις χρησιμοποιήσουν χωρίς κάποιο αντίτιμο ή νομικές συνέπειες.

Η Toyota εξελίσσει το THUMS εδώ και 20 χρόνια. Όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική φωτογραφία η πρώτη έκδοση μοντελοποιούσε το ανθρώπινο σώμα σε “γενικές¨ γραμμές διαχωρίζοντας τη συμπεριφορά των οστών από εκείνη των εσωτερικών οργάνων.Η 2η έκδοση του λογισμικού έδωσε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το κεφάλι και τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ η 3η ανέλυε σε μεγαλύτερο βάθος τη μορφή και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου.

Στην 4η έκδοση αποδόθηκε με λεπτομέρεια η συμπεριφορά των οργάνων, ενώ στην 5η έγινε μοντελοποίηση και των μυών! Η 6η και τελευταία μέχρι στιγμής έκδοση συνδυάζει την 4η και την 5η σε ένα μόνο πρόγραμμα προσφέροντας έτσι οικονομίες κλίμακας αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την ανάλυση της συμπεριφοράς του εικονικού ανδρείκελου σε ένα ατύχημα.

Η Toyota μάλιστα έχει εξελίξει διάφορους τύπους εικονικών ανδρείκελων, με στόχο να καλύψει το ανδρικό αλλά και το γυναικείο σώμα, στην πρώτη περίπτωση μάλιστα σε διαφορετικές ηλικίες και δύο διαφορετικές κατηγορίες: επιβαίνοντες και πεζοί!

Το THUMS ήταν το πρώτο λογισμικό εικονικής μοντελοποίησης του ανθρώπινου σώματος και παρουσιάστηκε από την Toyota το 2000 και επιτρέπει την προσομοίωση των τραυματισμών που προκύπτουν σε ένα τροχαίο αλλά και την ανάλυση τους. Στόχος της Toyota ήταν η ταχύτερη εξέλιξη των τεχνολογιών σχετικών με την παθητική ασφάλεια και η ακριβέστερη ανάλυση των δεδομένων σχετικών με τους τραυματισμούς, κάτι που δεν μπορούν να προσφέρουν τα φυσικά ανδρείκελα.

Προς το παρόν το λογισμικό της Toyota χρησιμοποιείται από 100 και πλέον κατασκευαστές αυτοκινήτων, προμηθευτές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας. Η δωρεάν διάθεση του THUMS θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr