Νέο σύστημα που ανιχνεύει βλάβες στα ελαστικά!

Μια εταιρία λογισμικού και ένας κατασκευαστής ελαστικών ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των ελαστικών μας.

Βρείτε μας στο
2020 Tyre Damage Monitoring System

Σύμφωνα με την Bridgestone στο 30% επί του συνόλου των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε τεχνική βλάβη ο σημαντικός παράγοντας “συνεισφοράς” ήταν κάποιο ελάττωμα η βλάβη στα ελαστικά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι γνωστά σε όλους μας: διαφορετικές πιέσεις από αυτές που συνιστά ο κατασκευαστής, η φθορά με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και ζημιές στο πέλμα ή τον σκελετό του ελαστικού είναι μερικές από αυτές.

Με στόχο να αυξηθούν τα επίπεδα ασφάλειας και να μειωθούν περαιτέρω τα ατυχήματα στα οποία τα ελαστικά παίζουν το δικό τους ρόλο, η Bridgestone σε συνεργασία με την Microsoft εξέλιξαν ένα νέο σύστημα το οποίο και ονομάζουν, αναμενόμενα ίσως, Tyre Damage Monitoring System. Το σύστημα θα έρθει για να συμπληρώσει εκείνο που παρακολουθεί την πίεση των ελαστικών μας προσφέροντας μια έξτρα ασπίδα προστασίας απέναντι στη ζημιά που μπορεί να έχει προκληθεί σε ένα ελαστικό και αυτή η ζημιά να μην έχει γίνει έγκαιρα αντιληπτή.

Το εν λόγω σύστημα δεν παρατηρεί και αναφέρει απλά την πίεση των ελαστικών και το σημαντικότερο είναι ότι στην ουσία πρόκειται για λογισμικό αφού χρησιμοποιεί αισθητήρες που υπάρχουν ήδη στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Το Tyre Damage Monitoring System αξιοποιεί την πλατφόρμα cloud Microsoft Connected Vehicle Platform (MCVP) της αμερικάνικης εταιρίας που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων (V2V). Από τα δεδομένα που συλλέγονται και με τη χρήση νέων αλγόριθμων το σύστημα μπορεί να εντοπίσει γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση ενός ελαστικού, το πέλμα του αλλά και τον σκελετό του. Αν κάποιο κακό σενάριο γίνει αντιληπτό τότε το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό, κάτι, που όπως επισημαίνουν και οι εταιρίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο των τεσσάρων τροχών.

Το νέο σύστημα δεν καταλαβαίνει μόνο πότε έγινε ζημιά στο ελαστικό αλλά και σε ποιο σημείο του και έτσι μπορεί να δώσει “αναφορά” ακόμη και για την κατάσταση του οδοστρώματος και τις συνθήκες που επικρατούσαν, ενώ αξιοποιώντας και άλλες υποδομές μπορεί ακόμη και να πληροφορήσει τις αρμόδιες για την κατάσταση του δρόμου αρχές. Μπορεί επίσης να ενημερώσει και άλλους χρήστες του δρόμου που βρίσκονται κοντά για τυχόν κινδύνους.

Προς το παρόν το Tyre Damage Monitoring System είναι διαθέσιμο σε όλους τους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα της Microsoft.

Δείτε περισσότερα στο ακόλουθο video.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr