Νέο Toyota Yaris Cross: Το ολοκαίνουργιο μικρό SUV (+videos)

Η Toyota μόλις παρουσίασε το πρώτο της μικρό SUV το Yaris Cross. Ας γνωρίσουμε το ιαπωνικό μοντέλο μέσα από τις πρώτες επίσημες εικόνες του.

Βρείτε μας στο

Η Toyota παρουσίασε το ολοκαίνουργιο Yaris Cross. Το νέο Yaris Cross έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για την Ευρώπη, ειδικά για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις της αγοράς B-SUV του ευρωπαϊκού κοινού. Θα κατασκευαστεί και στην Ευρώπη, στο Toyota Motor Manufacturing France (TMMF – Γαλλία), παράλληλα με τη νέα γενιά Yaris hatchback, από το 2021, με ετήσιο όγκο που θα ξεπερνά τις 150.000 μονάδες.

Δείτε ακόμη: Που παράγονται τα Toyota που έρχονται στην χώρα μας

Ως μέλος της οικογένειας Yaris (δείτε εδώ το νέο Toyota Yaris), το Yaris Cross είναι κατασκευασμένο στη νέα πλατφόρμα  GA-B της Toyota και σύμφωνα με την ιαπωνική μάρκα παρουσιάζει ένα ευρύχωρο εσωτερικό σε μικρές εξωτερικές διαστάσεις. Το Yaris Cross είναι επίσης ένα SUV, που επωφελείται από την εμπειρία της Toyota στη δημιουργία SUV που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια με το RAV4. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και η διαθεσιμότητα τετρακίνησης AWD-i ενισχύουν τα χαρακτηριστικά SUV του αυτοκινήτου.

Δείτε επίσης: Toyota-Αυτά είναι τα σημεία που απολυμαίνουμε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας

Το Yaris Cross επωφελείται από την τέταρτης γενιάς υβριδική τεχνολογία της Toyota. Τα Yaris και Yaris Cross είναι τα πρώτα μοντέλα που χρησιμοποιούν το τελευταίο υβριδικό σύστημα με μοτέρ 1.5 λτ. της Toyota, που αναπτύχθηκε απευθείας από τους μεγαλύτερους κινητήρες 2.0 και 2.5 λίτρων που χρησιμοποιήθηκαν από νέα μοντέλα όπως τα Corolla, C-HR, RAV4 και Camry.

Αυτό διαθέτει έναν νέο βενζινοκινητήρα τριών κυλίνδρων Atkinson 1,5 λίτρων, σχεδιασμένο με ακρίβεια για μείωση των τριβών και μηχανικές απώλειες και βελτιστοποίηση της ταχύτητας καύσης. Το αποτέλεσμα είναι υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές κινητήρα και η χαμηλή κατανάλωση. Η θερμική απόδοση του κινητήρα βαθμολογείται στο 40%, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τους συγκρίσιμους κινητήρες ντίζελ. Το νέο υβριδικό σύστημα έχει μέγιστη απόδοση 116 ίππων. Όσον αφορά την περιβαλλοντική απόδοση, το προσθιοκίνητο μοντέλο ξεκινά κάτω από 90 γρ./χλμ. και η έκδοση AWD-i κάτω από 100 γρ./χλμ. (στοιχεία NEDC).

Το Yaris Cross έχει το ίδιο μεταξόνιο 2.560 χλστ. με το νέο Yaris hatchback. Το συνολικό του μήκος είναι 4.180 χλστ. το πλάτος 1.765 χλστ. και το ύψος 1.560 χλστ. Σύμφωνα πάντοτε με την Toyota, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην πρακτικότητα. Το δάπεδο του χώρου αποσκευών είναι ρυθμιζόμενο και δημιουργεί διαφορετικό διαμέρισμα για αντικείμενα. Τα πίσω καθίσματα είναι διαιρούμενα σε αναλογία 40:20:40.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ορίζει το νέο Yaris Cross ως SUV είναι η
διαθεσιμότητα ενός έξυπνου συστήματος τετρακίνησης. Το AWD-i παρέχει επιπλέον σταθερότητα και πρόσφυση στην καθημερινή οδήγηση, σε κακές συνθήκες και σε επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση. Ένα ηλεκτρικό σύστημα, είναι πιο συμπαγές και ζυγίζει λιγότερο από τις μηχανικές μονάδες AWD, βοηθώντας το Yaris Cross Hybrid AWD-i να επιτύχει ταυτόχρονα και καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις. Στην κανονική οδήγηση, το Yaris Cross λειτουργεί με κίνηση στους εμπρός τροχούς, αλλά όταν εντοπίζονται συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, η κίνηση σε όλους τους τροχούς ενεργοποιείται αυτόματα. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα, σε οδόστρωμα βρεγμένο ή γεμάτο χιόνι ή σε άμμο.

Προς το παρόν η Toyota δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο της. Σε κάθε περίπτωση, όταν θα έχουμε νεότερα θα σας ενημερώσουμε με σχετικό άρθρο φυσικά.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr