Nissan: Η πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης

Πολλές εταιρείες στο παρελθόν πειραματίστηκαν με την ηλεκτροκίνηση, μία όμως το τόλμησε πραγματικά και την έφερε στην αγορά, πρωτοπορώντας. Και αυτή είναι η Nissan!

Βρείτε μας στο

Ο τολμών… Nissan, θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας την γνωστή μας φράση “ο τολμών νικά”, καθώς η ιαπωνική μάρκα, εδώ και μία δεκαετία έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην ηλεκτροκίνηση. Και αυτό το έκανε με το LEAF, ένα μοντέλο πολύ μπροστά από την εποχή του. Το αμιγώς ηλεκτρικό LEAF (το πρώτο ηλεκτρικό, οικογενειακό μοντέλο μαζικής παραγωγής παγκοσμίως) βρίσκεται πλέον στην δεύτερη γενιά του, την στιγμή που άλλες εταιρείες δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη ηλεκτρικές προτάσεις ή τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Nissan LEAF: O… παλιός της ηλεκτροκίνησης
Κινούμενο αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και γεμάτο με έξυπνη τεχνολογία, το Nissan LEAF στην δεύτερη πλέον γενιά του είναι εμπλουτισμένο με καινοτομίες, που φέρνουν την επανάσταση στην κινητικότητα αλλά και στην εμπειρία που αποκομίζει ο οδηγός και οι επιβάτες. Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας διατίθεται μάλιστα σε δύο εκδόσεις. Η μία είναι με την μπαταρία των 40 KWh (150 ίπποι) και αυτονομία που φτάνει τα 389 χιλιόμετρα, σε αστικό κύκλο οδήγησης (μετρήσεις WLTP).

Εκεί όμως που πραγματικά ξεφεύγει σε επιδόσεις είναι στην έκδοση e+ με την μπαταρία των 62 KWh (217 ίπποι). Σε αυτή την περίπτωση η αυτονομία του φτάνει στα 528 χιλιόμετρα, σε αστικό κύκλο οδήγησης (WLTP) και πρακτικά… ξεχνάς να το φορτίσεις.

Οδηγώντας το, νιώθεις το μέλλον στα χέρια σου! Βασική ειδοποιός διαφορά το e-Pedal που  επιτρέπει στους οδηγούς να ξεκινήσουν, να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν, μέχρι την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος, χρησιμοποιώντας μόνο ένα πεντάλ, αυτό του γκαζιού! Το LEAF είναι επίσης εξοπλισμένο (προαιρετικά) με το ProPILOT, ένα προηγμένο χαρακτηριστικό οδήγησης που συνδυάζει το υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης με την επιτάχυνση και την πέδηση, προκειμένου να βοηθήσει τον οδηγό σε μεγάλα ταξίδια και σε αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και σε μονές λωρίδες κυκλοφορίας. Το LEAF είναι επίσης εξοπλισμένο (προαιρετικά) με το ProPILOT Park, το οποίο σταθμεύει το αυτοκίνητο αυτόματα και με ευκολία. Αυτά τα βοηθήματα, έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την ασφάλεια, την άνεση και τον έλεγχο του οχήματος από τον οδηγό.

Φυσικά από ένα τέτοιο αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να λείπει η δυνατότητα συνδεσιμότητας με smart phone (Apple Car Play και Android Auto), που μέσω και της εφαρμογής NissanConnect Services επιτρέπει ακόμη και τον απομακρυσμένο έλεγχο του κλιματισμού του αυτοκινήτου (μπορείτε έτσι να προετοιμάσετε την θερμοκρασία της καμπίνας, ώστε να την βρείτε όπως επιθυμείτε όταν φτάσετε στο αυτοκίνητο – “Remote Climate Control”).

Το Nissan LEAF, μπορεί τώρα να αποκτηθεί, με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση, σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές που ξεκινούν από τις 27.500€ για την έκδοση με την μπαταρία των 40Kwh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή  και στην απόσυρση παλαιού οχήματος).

Πρωτοπόρο και στα ταξί το Nissan LEAF
Πρόσφατα στην χώρα μας κυκλοφόρησε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα και αυτό δεν είναι άλλο από το νέο Nissan LEAF, στην έκδοση με την μπαταρία των 62Kwh. Ένα μοντέλο που σίγουρα θα φέρει νέα δεδομένα στην ειδική και άκρως απαιτητική κατηγορία των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, καθώς οι τεχνολογίες που το συνοδεύουν, η  κορυφαία άνεση για τον οδηγό και τους επιβάτες του, η μεγάλη αυτονομία, το οικονομικό κόστος χρήσης και συντήρησης και φυσικά η φιλικότητά του προς το περιβάλλον, θα αποτελέσουν τα απόλυτα πλεονεκτήματα για όσους το επιλέξουν.

Ηλεκτροκίνηση και για τους επαγγελματίες των πόλεων
Η Nissan ούσα πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση φροντίζει και για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αστικά ή περιαστικά δρομολόγια. Έτσι, προσφέρει το e-NV200. Πρόκειται για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο βαν το οποίο βοηθά την προσπάθεια των επιχειρήσεων να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους “αποτύπωμα”. Το αναβαθμισμένο Nissan e-NV200 υποβλήθηκε σε δοκιμές WLTP και επιτρέπει στους οδηγούς του να διανύσουν έως και 301 χλμ. σε συνθήκες πόλης, με μία μόνο φόρτιση. Νούμερο παραπάνω από ικανοποιητικό για μία εργάσιμη ημέρα. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως οι κάτοχοι του e-NV200 δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν κανένα συμβιβασμό στον χώρο φορτοεκφόρτωσης. Το 100% ηλεκτροκίνητο ελαφρύ επαγγελματικό Nissan e-NV200 έχει χώρο φορτίου 4,2m³, αρκετό για να χωρέσει δύο παλέτες ή φορτίο μέχρι 701 κιλά. Για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να μετακινήσουν επιβάτες ή πλήρωμα, το e-NV200 Evalia με έως και 7 θέσεις, αποτελεί την ιδανική επιλογή. Ενδεικτικά, το e-NV200, είναι διαθέσιμο στο επιδοτούμενο πρόγραμμα “Κινούμαι ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ” με τιμή που ξεκινά από τις 31.076 ευρώ. Αντίστοιχα, στην έκδοση e-Evalia, διατίθεται, μέσω της σχετικής επιδότησης, με τιμή εκκίνησης στις 31.682 ευρώ.