Ο κορωνοϊός κάνει τα αυτόνομα πιο ελκυστικά. Η μήπως όχι;

Η πανδημία του κορωνοϊού κάνει τη χρήση αυτόνομων οχημάτων πιο ελκυστική στο κοινό σύμφωνα με στελέχη εταιριών του κλάδου. Είναι όντως έτσι;

Βρείτε μας στο
toyota Gill Pratt TRI

Οι τεχνολογίες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός αυτόνομου οχήματος έχουν κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή τους στην κυκλοφορία να βρίσκεται πολύ κοντά.

Η Bosch, για παράδειγμα έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να έχει στην κυκλοφορία ένα αυτόνομο όχημα “αύριο” κιόλας, ωστόσο έχει μπροστά της τα εξής δύο εμπόδια: τους νόμους που υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) σε κάθε μεριά του κόσμου και το… ψυχολογικό εμπόδιο.

Ειδικά γι αυτό το τελευταίο και σύμφωνα με τις απόψεις στελεχών εταιριών αυτοματοποιημένων οχημάτων, η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την εικόνα δυσπιστίας που έχει ακόμη μια μεγάλη μερίδα του κοινού για τα αυτόνομα, προς το καλύτερο.

“Οι εταιρίες αυτόνομων οχημάτων είναι σε τροχιά για να βγουν πολύ πιο δυνατές από την πανδημία”, δήλωνει ο Ryan Chin, CEO της αμερικάνικης Optimus Ride, που σχεδιάζει τα δικά της μικρά και αυτόνομα “λεωφορεία”. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η Anuja Sonalker, CEO της Steer Tech. που αναγνωρίζει την τάση που δημιουργείται για λιγότερη φυσική επαφή και την άνοδο της “ανέπαφης τεχνολογίας”.

Πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα αυτοματοποιημένα οχήματα ειδικά σε μια τέτοια πανδημία; Ένα παράδειγμα που μάλλον δεν περνά από το μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε “αυτόνομο όχημα” είναι η δυνατότητα παράδοσης και παραλαβής στο σπίτι μας αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και φαρμάκων που μπορεί να χρειαζόμαστε, όπως άλλωστε θέλουν να κάνουν και μεγάλες αλυσίδες supermarket στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Για τις εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες car sharing η άποψη του κοινού ωστόσο θα μπορούσε να αλλάξει με μια χροιά ακόμη πιο αρνητική.

Αν μιλάμε για αυτοκίνητα που μεταφέρουν ανθρώπους τότε ένα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση είναι το πόσο πρόθυμος θα είναι ένας πελάτης να χρησιμοποιήσει μόνος του ένα τέτοιο όχημα, αν έχει προηγηθεί κάποιος άλλος που μπορεί να φέρει τον ιό ή να μοιραστεί με κάποιον άλλο πελάτη μια διαδρομή. Θα υπάρχει κάποιος τρόπος αυτόματης απολύμανσης του οχήματος; Αντί για οδηγό θα υπάρχει στο “τιμόνι”… προσωπικό που θα απολυμαίνει το όχημα;

Όλα αυτά βέβαια στις Η.Π.Α. καθώς η Ευρώπη φάινεται πως έχει πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσει. Εσάς ο κορωνοϊός σας έχει αλλάξει την αντίληψη που έχετε για τα αυτόνομα οχήματα; Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν ουσιαστικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα όλος ο κόσμος;

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr