Μερικές φορές, πίσω από πολύπλοκα προβλήματα κρύβονται εύκολες λύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Πίσω από ένα φαινομενικά εύκολο πρόβλημα υπάρχει ένας αρκετά πολύπλοκος μηχανισμός και 100% μηχανικός. Πάμε να δούμε πως “καταλαβαίνει” η αντλία του πρατηρίου ότι το ντεπόζιτο έχει γεμίσει και κόβει αυτόματα την παροχή.
Τεχνικό: Τι είναι το βολάν και ποια η λειτουργία του; (+video)
Ίσως πολλοί να πιστεύετε ότι στο στόμιο της αντλίας υπάρχει κάποιος αισθητήρας που δίνει εντολή για κλείσιμο της παροχής όταν το καύσιμο φτάσει εκεί. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει ένας πολύ πιο περίπλοκος μηχανισμός στο εσωτερικό της αντλίας που λειτουργεί αξιοποιώντας ένα φαινόμενο των ρευστών που ονομάζεται Venturi.
Όπως μπορείτε να δείτε και στην σχετική εικόνα, στο στόμιο της αντλίας υπάρχει μία μικροσκοπική τρύπα (οπή Venturi). Από εκεί λόγω υποπίεσης αναρροφάται αέρας καθ’ όλη τη διάρκεια που τρέχει βενζίνη από την μεγάλη οπή προς το ντεπόζιτο. Συνεπώς μέσα στον μεταλλικό σωλήνα υπάρχει ένας μικρότερος, πλαστικός σωλήνας στον οποίο ο αέρας “ταξιδεύει” με αντίθετη κατεύθυνση από το καύσιμο.
Τεχνικό: Τι είναι το intercooler και πως λειτουργεί (+video)
Μόλις το ντεπόζιτο γεμίσει, το καύσιμο βουλώνει την μικρή οπή, η οποία πλέον δεν μπορεί να αναρροφήσει αέρα. Κάτι τέτοιο δημιουργεί αυξημένη υποπίεση στο κύκλωμα που εξηγείται αναλυτικά στο video. Αποτέλεσμα είναι να κλείνει μία βαλβίδα κόβοντας την παροχή καυσίμου.
Ο μηχανισμός είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος και ο δημιουργός του video που ακολουθεί έχει δημιουργήσει κάποιες διατάξεις ώστε να απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πολύπλοκο τρόπο λειτουργίας του αυτόματου κλεισίματος αντλίας. Ακολουθεί το σχετικό video, το οποίο διαθέτει και υπότιτλους στα ελληνικά. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη η κατανόηση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποκτήσετε μία γενική γνώση σχετικά με το αυτόματο κλείσιμο της αντλίας καυσίμου.