Οικολογική οδήγηση: Καλώ σε «τσέπη» και περιβάλλον!

Αλλάζοντας τον τρόπο οδήγησής μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μέχρι και 25% σε καύσιμα, ενώ βοηθάμε δραστικά και το περιβάλλον!

Βρείτε μας στο

Πλέον είναι θέσφατο: Προστατεύοντας την «τσέπη» μας σε επίπεδο κατανάλωσης του αυτοκινήτου μας βοηθάμε το περιβάλλον. Ας εξοικειωθούμε λοιπόν με αυτές τις δύο παραμέτρους και ας κάνουμε κτήμα μας όσα μπορούμε περισσότερα από τις παρακάτω προτάσεις – συμβουλές.

Τι περιλαμβάνει η οικολογική οδήγηση;
Στόχος της οικολογικής οδήγησης είναι η ασφάλεια του οδηγού, η καλή συντήρηση του αυτοκινήτου, αλλά κυρίως η προστασία του περιβάλλοντος, αφού οι εκπομπές των ρύπων από το αυτοκίνητό μας περιορίζονται δραστικά, κυρίως λόγω του τρόπου που οδηγούμε.

Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, η οικολογική οδήγηση αποτελεί και επίσημα ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των οδικών μεταφορών, το οποίο σταδιακά θα ενσωματωθεί στην επίσημη διαδικασία εκπαίδευσης των νέων οδηγών και την ενημέρωση ή επανεκπαίδευση των παλαιών οδηγών.

Κατανάλωση: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα
Το κόστος των τιμών των καυσίμων κλιμακώνεται συχνά, όπως το κύμα… Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, οπότε πρέπει να συμπεριφερόμαστε έξυπνα στην οδήγηση του αυτοκινήτου μας, ώστε να δώσουμε έμφαση στην οικονομία καυσίμου. Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν στο πορτοφόλι μας, τα ορυκτά καύσιμα βλάπτουν και το περιβάλλον ως αποτέλεσμα των εκπομπών ρύπων από την καύση τους.

Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τη διαφορά στην τσέπη μας και το περιβάλλον, εφαρμόζοντας μερικές εξαιρετικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στην κατανάλωση καυσίμων.


1. Όταν οδηγούμε σε χαμηλότερη ταχύτητα από την απαιτούμενη και πιέζουμε τον κινητήρα, καταναλώνουμε πολύ καύσιμο χωρίς κανέναν λόγο, οπότε πρέπει να αλλάζουμε ταχύτητα μόλις αυτό κρίνεται σκόπιμο. Ο δείκτης αλλαγής ταχύτητας (
Shift indicator) βρίσκεται πλέον σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και είναι εκεί για να μας βοηθήσει.

2. Το κυκλοφοριακό πλήττει όλους μας που κινούμαστε μέσα στις πόλεις, αφού είναι η αιτία να καταναλώνουμε άσκοπα πολλά καύσιμα, συνεπώς όπου μπορείτε να αποφύγετε την αιχμή της κυκλοφορίας επαναπρογραμματίστε το ταξίδι σας σε προγενέστερη ή μεταγενέστερη ώρα.

3. Μην μεταφέρετε περιττό βάρος. Προσπαθήστε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας απαλλαγμένο από αντικείμενα που δεν χρειάζεται να βρίσκονται εκεί. Όσο περισσότερο βάρος υπάρχει στο όχημα τόσο περισσότερα καύσιμα θα απαιτηθούν για την τροφοδοσία του. Σχάρες μεταφοράς ποδηλάτων ή σκι, μπαγκαζιέρες κ.ά., αν δεν χρησιμοποιούνται συχνά, πρέπει να αφαιρούνται από το αυτοκίνητο.

4. Η εξοικονόμηση καυσίμου του αυτοκινήτου παρεμποδίζεται αν αυτό δεν είναι καλά συντηρημένο. Φροντίστε το αυτοκίνητό σας και βεβαιωθείτε ότι κάνει τα service του σε κατάλληλα διαστήματα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την οικονομία καυσίμου σας.

5. Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχά σας είναι σωστά φουσκωμένα. Λέγεται ότι για κάθε 5% λιγότερου αέρα στα ελαστικά ενός αυτοκινήτου η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται κατά 1%. Μειώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας για να μετακινήσετε το αυτοκίνητό σας, η εξοικονόμηση καυσίμου θα αυξηθεί. Τα μη σωστά φουσκωμένα ελαστικά αναγκάζουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου να λειτουργήσει σκληρότερα και συνεπώς να καταναλώσει περισσότερα καύσιμα.

6. Πρέπει πάντα να επιταχύνετε και να φρενάρετε με προσοχή. Οι ξαφνικές επιταχύνσεις, ακόμη και το φρενάρισμα, μεταφράζονται σε αύξηση κατανάλωσης καυσίμου. Μέσα στην πόλη σε επαναλαμβανόμενες επιβραδύνσεις καλό είναι να μειώνετε σταδιακά την ταχύτητα όταν πλησιάζετε σε φανάρια ή άλλες στάσεις.

7. Βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο αέρα είναι καθαρό. Ένα βουλωμένο φίλτρο αέρα δεν επιτρέπει την ομαλή ροή του αέρα στον κινητήρα, κάτι που με τη σειρά του εμποδίζει την οικονομία καυσίμου καθώς και την απόδοση του κινητήρα.

8. Χρησιμοποιείτε με φειδώ το κλιματιστικό, καθώς αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

9. Αλλάξτε το στυλ οδήγησής σας. Οδηγήστε πιο ήρεμα και συγκεντρωμένα, σίγουρα αυτό θα μειώσει τις τιμές κατανάλωσης του αυτοκινήτου σας.

10. Τέλος, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας κάθε μέρα. Επιλέξτε εναλλακτική μέθοδο μετακίνησης για να πάτε στην εργασία σας, για διασκέδαση ή κάποια άλλη δραστηριότητα, μοιράζοντας το αυτοκίνητο με τη σύζυγό σας, κάποιον συνάδελφο ή φίλο σας.

mm
Ο Θωμάς «μύρισε» τον κόσμο του αυτοκινήτου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ζωγραφίζοντάς τα και στο τέλος της, τα άγγιξε στις Ειδικές Διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις. Μετά, όλα μπήκαν στην σωστή σειρά… Σπούδασε υπολογιστές, αλλά τους «πάρκαρε» για την δημοσιογραφική πένα, αρχίζοντας το 1986. Έχει εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες, έχει διατελέσει υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις και Χαλκιδικής, αλλά και αγωνιστικών ομάδων. Μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας Traction από το 2007, έχει διαχρονικό του μότο, ότι «αγώνες αυτοκινήτου θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι». Μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

E-mail: tefthymiou@traction.gr