Παραλογισμός: Να αγοράσεις εισαγόμενο μεταχειρισμένο και να στο δεσμεύσουν γιατί…

Στην χώρα μας πολλά μπορούν να συμβούν... Όπως το να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να στο δεσμεύσει το κράτος για... φοροδιαφυγή!

Βρείτε μας στο
μεταχειρισμένα αυτοκίνητα Βρετανία σπορ έρευνα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΕΑΑ, στην οποία μας ενημερώνει για την σύλληψη φοροδιαφυγής σε μεγάλο αριθμό εισαγόμενων αυτοκινήτων. Πάμε να δούμε τι αναφέρεται σε αυτήν, αναλυτικά.

“Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τη σύλληψη φοροδιαφυγής ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ειδικότερα, από τις πρώτες απαντήσεις επί ερωτημάτων που απέστειλε το τελωνείο σε ξένες αρχές, προκύπτει ότι σε ποσοστό 40%(!) δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Το μέσο πρόστιμο ανά περίπτωση, πέραν των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών, είναι 6.850 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα.

Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή /λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα:

• Το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.
• Το τελωνείο στρέφεται κατά του αγοραστή, αν τυχόν εικονικά στο όνομα αυτού πραγματοποιήθηκε ο τελωνισμός.
• Σε κάθε περίπτωση, το όχημα απαγορεύεται να μεταβιβαστεί.

Κάθε αγοραστής εισαγομένου μεταχειρισμένου πρέπει συνεπώς να επιβεβαιώνει ότι το όχημα που προμηθεύεται έχει εκτελωνιστεί νόμιμα, με αληθή παραστατικά κλπ.”

ΠΗΓΗ: ΣΕΑΑ