Παρουσιάζουμε έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, την Πάρο, ένα νησί εύκολα προσβάσιμο καθώς βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και προσφέρεται για διακοπές κάθε είδους!
Προορισμός για κάθε είδους ταξιδιώτη…
Επιθυμείτε έναν προορισμό με φυσική ομορφιά, κουζίνα υψηλών προδιαγραφών που θα σας προσφέρει χαλαρωτικές διακοπές; Μήπως θέλετε μια πιο εναλλακτική επιλογή; Σας αρέσει το clubbing ή προτιμάτε πιο lounge καταστάσεις; Αγαπάτε τα μαγειρευτά και ψητά με αγνά, τοπικά προϊόντα ή είστε οπαδοί της διεθνούς κουζίνας; Σας αρέσουν οι περιηγήσεις ή προτιμάτε τα θαλάσσια σπορ; Μπορεί να φανεί υπερβολικό, όμως όλα τα παραπάνω υπάρχουν και μάλιστα, σε ισχυρές δόσεις, στην Πάρο. Ιδιαίτερα μάλιστα αν οι διακοπές έχουν τόση διάρκεια που να επιτρέπει και ένα… άλμα στην πολύ κοντινή, άκρως εναλλακτική και ταυτόχρονα διαρκώς αναπτυσσόμενη Αντίπαρο, τόσο το καλύτερο.
Επιστρέφοντας στα της Πάρου, πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, απέχει από τον Πειραιά περί τα 90 ναυτικά μίλια και βρίσκεται μεταξύ Μυκόνου και Νάξου, σχηματίζοντας μια τριάδα προορισμών που κάθε ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να επισκεφθεί. Η μικρή της έκταση (λίγο κάτω από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα), με το μήκος να μην ξεπερνά τα 21 χιλιόμετρα και τον περίπλου να είναι περίπου 35 ναυτικά μίλια, διευκολύνει τη “γνωριμία” μαζί της και γίνεται ακόμη πιο εύκολη χάρη στις πολλές μονάδες ενοικίασης αυτοκινήτων ή μοτοποδηλάτων και τις τοπικές συγκοινωνίες.
Παροικιά ή Νάουσα;
Πρόκειται για το πιο κλασικό δίλημμα σχετικά με την Πάρο. Η Παροικιά βρίσκεται στο δυτικό μέρος και αποτελεί τη Χώρα του νησιού, διαθέτοντας πολλά καταλύματα, επιλογές για διατροφή και φυσικά, δυνατότητες για περιήγηση στα όμορφα, κλασικά κυκλαδίτικα, σοκάκια της. Ενδείκνυται για πιο χαλαρές διακοπές με κοσμοπολίτικο αέρα, ενώ εκτός από την Παναγία την Εκατονταπυλιανή που κλέβει την παράσταση από πλευράς αξιοθέατων, χαρακτηριστικά είναι μέσα στα σοκάκια τα πολυάριθμα παρεκκλήσια, τα οποία μάλιστα δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα οικήματα, αφού είναι βαμμένα στα γνωστά, κυκλαδίτικα χρώματα και σπανίως το μέγεθός τους ξεπερνά εκείνο των γειτονικών σπιτιών, δημιουργώντας μια όμορφη αίσθηση αρμονίας.
Τα όμορφα σοκάκια οδηγούν στην πλειονότητά τους στην παραλία, η οποία από τις 7 το απόγευμα ουσιαστικά διατίθεται στους πεζούς και τα καταστήματα, αφού η κίνηση σταματά. Έτσι, οι κάτοικοι και ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το περπάτημά τους υπό το ηλιοβασίλεμα ή τα αστέρια, περνώντας μπροστά από τα πολυάριθμα και κάθε γούστου, εστιατόρια ή ταβέρνες. Είναι σαφές ότι όσοι προτιμήσουν την Παροικιά, θα αρέσκονται περισσότερο στις χαλαρωτικές μεν, κοσμοπολίτικες δε διακοπές, αφού μάλιστα τα τελευταία χρόνια η Παροικία παρουσιάζει μια περισσότερο φιλότεχνη διάθεση, με αρκετά καταστήματα, μπαρ ή εστιατόρια να έχουν αυτόν τον προσανατολισμό και πολιτιστικά γεγονότα να διεξάγονται ολοένα και περισσότερο εκεί. Η Νάουσα από την άλλη, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, απέχει 10 χιλιόμετρα από την Παροικιά και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η… μικρή Μύκονος εντός της Πάρου.
Προσελκύει πολυάριθμους τουρίστες από το εξωτερικό, με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να έχουν, όπως συμβαίνει σε όλο το νησί, τη μερίδα του λέοντος. Βέβαια, στη Νάουσα καταφτάνουν και πολλοί Έλληνες, με την πλειονότητα όσων την προτιμούν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, να είναι μικρής ηλικίας και να διατίθενται για ξέφρενες διακοπές που κυμαίνονται μεταξύ του θαλασσινού μπάνιου και της ολονύκτιας διασκέδασης. Παρόλα αυτά, το όμορφο αυτό ψαροχώρι δεν έχει χάσει τη γραφικότητά του, με τις υποδομές για καλό φαγητό, ποτό ή παγωτό να είναι επαρκέστατες, αφού όπως έχουμε γράψει και παραπάνω, η Πάρος ικανοποιεί όλα τα γούστα και η Νάουσα είναι πιθανώς το πιο τρανταχτό παράδειγμα.
Πάρος δεν είναι μόνο η Παροικιά και η Νάουσα…
Παρά το μικρό της μέγεθος και τους δύο πολύ ισχυρούς πόλους που διαθέτει, η Πάρος έχει και άλλες τοποθεσίες που πραγματικά αξίζουν την προσοχή του ταξιδιώτη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Λεύκες, που βρίσκονται στο κέντρο του νησιού, απέχοντας περί τα 10 χιλιόμετρα από την Παροικιά. Η κεντρική πλατεία προσφέρεται για βόλτα, ενώ το ποιοτικό φαγητό με τοπικά, αγνά και παράλληλα γευστικά προϊόντα είναι δεδομένο με αρκετές διαφορετικές προτάσεις σε επίπεδο καταστημάτων. Από εκεί και έπειτα, αξίζει η επίσκεψη στην Μάρπησσα, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της Πάρου, στον παραλιακό Δρυό, που έχει θέα στην γειτονική Νάξο, στον Πρόδρομο, τον Κώστο, την Αλυκή ή το Πίσω Λιβάδι. Όποιος βρεθεί στην Πάρο, σίγουρα δε θα πλήξει και σε αυτό βοηθά ο μεγάλος αριθμός παραλιών, οι οποίες είναι ανεξάντλητες στην πρώτη επίσκεψη.
Ξεχωρίζουν οι Κολυμπήθρες, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την Νάουσα και έχουν ως σήμα κατατεθέν τους σμιλεμένους βράχους από γρανίτη που εισέρχονται στο νερό και δημιουργούν ένα μοναδικό παραλιακό περιβάλλον, συνδυάζοντας αμμουδιές με βράχους που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Ακόμη μια παραλία που προσελκύει μεγάλη μερίδα επισκεπτών είναι η Χρυσή Ακτή, με το μεγάλο της μήκος, την εκτεταμένη αμμουδιά και τη θέα απευθείας στη Νάξο. Οι τουρίστες εισρέουν κάθε μέρα σε μεγάλους αριθμούς, ενώ όσοι αρέσκονται σε Wind Surf και άλλα θαλάσσια σπορ έχουν βρει το ιδανικό μέρος, αφού το ανοικτό πέλαγος σε συνδυασμό με τον γνωστό αέρα του Αιγαίου δημιουργούν τις συνθήκες, ακόμη και για προπόνηση επαγγελματιών αθλητών.
Από την άλλη, όποιος επιζητεί περισσότερη ηρεμία εντός του νερού θα πρέπει να κολυμπήσει στην Σάντα Μαρία, που βρίσκεται κοντά στη Νάουσα και επίσης προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε για να κολυμπήσουν είτε ακόμη και για να μείνουν εκεί, υπό τη μορφή camping με τροχόσπιτα. Αυτές αποτελούν μόνο ένα δείγμα από τις παραλίες της Πάρου, οι οποίες είναι πολλές σε αριθμό και χρειάζονται εξερεύνηση, ώστε ο κάθε ταξιδιώτης να βρει αυτήν που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του, αφού η ποικιλία τους τόσο σε έδαφος όσο και σε επίπεδο οργάνωσης, είναι μεγάλη.
Γεύση, μια πολύ σημαντική αίσθηση…
Κυκλάδες και γευσιγνωσία είναι έννοιες αλληλένδετες και η Πάρος δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Στο Παριανό τραπέζι ξεχωρίζουν τα φρέσκα ψαρικά αλλά και αγροτικά προϊόντα όπως λαχανικά, χόρτα, όσπρια. Όσοι βρεθούν στις ταβέρνες του νησιού θα έχουν σίγουρα την ευκαιρία να γευθούν πίτες με τοπικά προϊόντα, λαδερά γεύματα ή τα όσπρια. Από τυροκομικά δημοφιλής είναι η ξυνομυζήθρα Πάρου, που χρησιμοποιείται ευρέως στις σαλάτες και όχι μόνο. Στον αντίποδα βρίσκονται τα πολλών ειδών ψαρικά, που συνοδεύονται από τοπικά χόρτα ή όσπρια, συνθέτοντας εκλεπτυσμένες γεύσεις. Όσοι από εσάς ταξιδέψετε στην Πάρο, μην ξεχάσετε εκτός από τα παραπάνω να δοκιμάσετε αμπελοφάσουλα και συντηρημένα, παστά προϊόντα όπως λιαστά ψάρια, λιαστές ντομάτες ή ξερά σύκα, που χάρη στον αέρα και την ηλιοφάνεια που υπάρχουν εν αφθονία στην Πάρο, είναι πολύ νόστιμα. Όμως οι γευστικές απολαύσεις δε σταματούν μόνο στο φαγητό, αφού πολύ δημοφιλής είναι ο Πάριος Οίνος, με τους αμπελώνες να είναι γνωστοί εδώ και πολλούς αιώνες, αφού σύμφωνα με την παράδοση ο πρώτος Παριανός αμπελώνας χρονολογείται μεταξύ του 3200 και του 2000 π.Χ. Σημειώνεται, πως χάρη και στο εξαιρετικό κλίμα που ευνοεί την παραγωγή καλής ποιότητας κρασιού, η Πάρος έχει αποκτήσει Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας, ενώ τα κρασιά που θα συναντήσετε κυρίως είναι η Μονεμβασιά (λευκό) και η Μανδηλαριά (κόκκινο).
Εν κατακλείδι, η Πάρος αποτελεί μια ιδανική επιλογή διακοπών, αφού χάρη στην τοποθεσία της στο κέντρο του Αιγαίου και τις υποδομές της συνολικά, προσφέρει πάρα πολλές επιλογές σε όλα τα επίπεδα, από διαμονή και διατροφή, μέχρι καλοκαιρινές δραστηριότητες και παραλίες, οπότε τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όποιον επιθυμεί οι διακοπές του να έχουν την προσωπικότητα των Κυκλάδων, παρέχοντας όμως και επαρκείς δόσεις περιπέτειας, κουλτούρας ή Lifestyle.
Πρόσβαση
Σε καθημερινή βάση, υπάρχουν πολλά ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν το νησί είτε με τον Πειραιά και τη Ραφήνα, είτε με άλλα κοντινά νησιά. Κατά μέσο όρο, η διαδρομή από Πειραιά και Ραφήνα διαρκεί 4 ώρες, ενώ οι πιο… ανυπόμονοι μπορούν να πάνε στην Πάρο και με αεροπλάνο, αφού σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την Παροικιά βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού. Εντός του νησιού, υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης οχημάτων ή μοτοσικλετών, καθώς και πολλά λεωφορεία με συχνά δρομολόγια προς τις σημαντικότερες παραλίες και περιοχές του νησιού.
Παναγία η Εκατονταπυλιανή
Σε μικρή απόσταση από το Λιμάνι της Παροικιάς δεσπόζει η επιβλητική Παναγία η Εκατονταπυλιανή, η οποία αποκαλείται και “Αγία Σοφία του Αιγαίου“, προσωνύμιο που καταδεικνύει τόσο τη σημασία της όσο και την επιβλητικότητα της εμφάνισής της. Το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μία ιστορική πηγή σχετικά με τον Ναό, παρότι σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε και ανακαινίστηκε κατόπιν προσωπικής εντολής δύο Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, είναι ένα μυστήριο που αφήνει τις παραδόσεις να παρουσιάσουν την προέλευσή του.
Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, η Εκατονταπυλιανή (ή Καταπολιανή), Εκκλησία με 100 πύλες, χτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο κατά τον 4ο αιώνα μ. Χ., ως πραγματοποίηση ενός τάματος που είχε κάνει η μητέρα του, Αγία Ελένη. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς τους Αγίους Τόπους, το πλοίο της Αγίας Ελένης έπεσε σε τρικυμία και βρήκε καταφύγιο στην Πάρο, με την Αγία Ελένη να τάζει στην προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης, μόλις ολοκληρώσει το ταξίδι να χτίσει μία εκκλησία στην Πάρο, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Έτσι και έγινε, με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να αναλαμβάνει το έργο χτίζοντας μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία ανακαινίστηκε κατά τον 6ο αιώνα επί Ιουστινιανού, ενώ την ανακαίνιση ανέλαβε ο μαθητής του πρωτομάστορα της Αγίας Σοφίας, Ιγνάτιος, ξεπερνώντας σε τέχνη τον δάσκαλό του.
Η Εκατονταπυλιανή περιλαμβάνει συγκρότημα οικοδομημάτων, συνδυάζοντας τον κύριο ναό σε σχήμα σταυρού με 6 παρεκκλήσια, αποτελώντας το μεγαλύτερο και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα μετά το Άγιο Όρος, τη στιγμή που η εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής είναι η δεύτερη πιο σημαντική εικόνα Προσκυνήματος στις Κυκλάδες, μετά από εκείνη της Παναγίας της Τήνου.