Ποιο αυτοκίνητο καταργεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και το γιορτάζει;

Είναι γνωστό πως από το 2020 όλα τα μοντέλα της Smart θα είναι ηλεκτρικά και η εταιρεία το γιορτάζει, με τη συλλεκτική έκδοση “Final Collector's Edition” #21

Βρείτε μας στο

Πέρασαν 21 χρόνια από το 1998, όταν η Smart παρουσίαζε ένα μικρό όχημα μαζικής παραγωγής, που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αστικές μετακινήσεις. Σήμερα, η γερμανική μάρκα ετοιμάζεται για ακόμη ένα πρωτοποριακό βήμα, έχοντας ανακοινώσει ότι από το 2020, όλα της τα μοντέλα θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Για να αποτίσει φόρο τιμής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, η Smart παρουσίασε μια συλλεκτική έκδοση του Smart Fortwo, με την κωδική ονομασία 21. Η επιλογή του ονόματος είναι προφανής, ενώ το αυτοκίνητο θα αφορά πολύ λίγους και πολύ εκλεκτούς, καθώς θα κατασκευαστεί μόλις σε 21 αντίτυπα. Η συλλεκτική έκδοση έχει δημιουργηθεί από τον διεθνούς φήμης βιομηχανικό σχεδιαστή Konstantin Grcic, σε συνεργασία με την Brabus.

Η “Final Collector’s Edition” έχει ως βάση το Smart Fortwo Cabrio. Εξωτερικά ξεχωρίζει ο χρωματικός συνδυασμός κίτρινου και μαύρου, που έχει ως πηγή έμπνευσης το Smart πρώτης γενιάς. Το εμπρός μέρος είναι κίτρινο, ενώ το πίσω μέρος συμπληρώνεται από μαύρο ματ, που προσφέρει μια σπορτίφ εικόνα στο αυτοκίνητο. Πάντως, η γερμανική μάρκα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες αναφορικά με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα διαθέτει η συγκεκριμένη έκδοση.

Η στροφή της Smart στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι κάτι νέο, αφού ήδη από το 2007 είχαν παραχθεί 100 πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, στο Λονδίνο. Επιπλέον, οι εκδόσεις Smart Electric Drive βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στην επικαιρότητα. Η τάση της Daimler -γκρουπ όπου ανήκει η Smart,- για προώθηση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, καθιστά τον πλήρη εξηλεκτρισμό της μάρκας από το 2020, ως μια λογική συνέπεια.

Το smart παραμένει περισσότερα από ένα αυτοκίνητο – αναπαριστά τη μεγάλη εικόνα για μια νέα μορφή αστικής κινητικότητας. Έτσι, η απόφαση να στραφούμε σε πλήρως ηλεκτροκίνητες εκδόσεις από το 2020, είναι ένα απόλυτα λογικό βήμα. Για εμάς, η Final Collector’s Edition σημαίνει τόσο το τέλος μιας εποχής, όσο και την αρχής μιας άλλης, ως σημαντική στιγμή για την ιστορία της smart και την πορεία της προς το μέλλον,δήλωσε ο Daniel Lescow, επικεφαλής Brand&Product Management της Smart.

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr