Πλανήτης Γη και τα ρεκόρ του

Ποια είναι όμως στ' αλήθεια η κορυφή του κόσμου; Ποιο σημείο του πλανήτη είναι πιο κοντά στο διάστημα; Πάμε δούμε τις απαντήσεις.

Βρείτε μας στο

Ο πλανήτης Γη αποτελεί μια περίπλοκη σύνθεση από συστήματα που συνυπάρχουν, ανταγωνίζονται ή συνεργάζονται με σκοπό την ισορροπία και την αέναη πορεία στον χρόνο και τον χώρο. Σε κάθε ένα από αυτά καταγράφεται και η μεγαλύτερη τιμή για κάθε ένα από τα γνωστά μεγέθη και μονάδες μέτρησης…

Μια επίπεδη ομοιόμορφη και ενιαία Γη θα ήταν μάλλον βαρετή και πιθανώς να μην υπήρχε καν. Το ανάγλυφο, η ανομοιομορφία στην επιφάνεια, την ατμόσφαιρα και φυσικά στα έγκατά της, πέρα από λειτουργική ανάγκη δίνει και ένα ατελείωτο ενδιαφέρον για ανακάλυψη και μετρήσεις.

Ειδικά όταν οι μετρήσεις αυτές εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται. Ποιο είναι το ψηλότερο σημείο στη Γη; Το ερώτημα μοιάζει γνώριμο, όσο και η απάντηση, αλλά για κάποιον λόγο πλανάται και ένα πέπλο αμφιβολίας: είναι όντως το Έβερεστ που ξέρω, ή κάπου υπάρχει παγίδα στην ερώτηση;

Ναι, σωστά η κορυφή του όρους Έβερεστ, στα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα, είναι το υψηλότερο σημείο από την επιφάνεια της θάλασσας, στα 8.848 μέτρα.

Η κορυφή του Έβερεστ ωστόσο, δεν είναι και το σημείο που απέχει περισσότερο από το κέντρο της Γης! Καθώς η Γη δεν είναι σφαιρική μα πεπλατυσμένη στον ισημερινό, το σημείο που απέχει περισσότερο από το κέντρο της είναι η κορυφή του όρους – για την ακρίβεια του ηφαιστείου – Τσιμποράζο στο Εκουαδόρ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον ισημερινό.

Αν σας φαίνεται περιττή ή υπερβολή αυτή η προσέγγιση, σκεφτείτε την ερώτηση παγίδα: «Ποιο σημείο της Γης είναι πιο κοντά στο διάστημα;». Εδώ όσοι απαντήσουν το Έβερεστ απλώς την πάτησαν καθώς το Τσιμποράζο είναι 2.168 μέτρα (!) πιο κοντά στο διάστημα απ’ ότι είναι η κορυφή του Έβερεστ. Παρότι η κορυφή του βρίσκεται στα 6.263 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, 2,2 χιλιόμετρα χαμηλότερα από εκείνη του Έβερεστ. Ο λόγος της διαφοράς των 4,3 χιλιομέτρων είναι η διαφορά στην ακτίνα της Γης στο Εκουαδόρ και στο Νεπάλ.

Ένα κερασάκι ακόμη στην τούρτα της θεώρησης των κορυφαίων σημείων της Γης είναι η κορυφή Βασγκάραν στο Περού, που συγκριτικά με το Τσιμποράζο είναι μόλις 23 μέτρα χαμηλότερη σε σχέση με το διάστημα. Κι  αφού είμαστε στις κορυφές του κόσμου, μια ακόμη παράμετρος που μετράται με περισσό ενδιαφέρον είναι αυτή που αναφέρεται στη σημείο της Γης που κινείται πιο γρήγορα!

Ποιο είναι εκείνο το σημείο που βρίσκεται πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής της Γης, άρα η γραμμική του ταχύτητα είναι η μεγαλύτερη όλων; Η λογική θα έλεγε ότι ταυτίζεται με το σημείο που είναι πιο απομακρυσμένο, δηλαδή την κορυφή του ηφαιστείου στο Εκουαδόρ, το Τσιμποράζο. Όμως η κορυφή του συγκεκριμένου ηφαιστείου είναι μόλις το τέταρτο ταχύτερα κινούμενο σημείο της Γης καθώς δεν βρίσκεται ακριβώς πάνω στον ισημερινό…

Πρωταθλήτρια εδώ, δηλαδή το σημείο που κινείται πιο γρήγορα στον πλανήτη μας, είναι η κορυφή του όρους Καγιαμπέ, ηφαίστειο κι αυτό, επίσης στο Εκουαδόρ, με υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας «μόλις» 5.700 μέτρα… Καθώς όμως είναι πιο κοντά στον ισημερινό, απέχει 6.383,95 χιλιόμετρα από τον άξονα της Γης, αφού εκμεταλλεύεται το κοίλο σχήμα της. Έτσι, «τρέχει» με ταχύτητα 1.675,89 km/h και αφήνει το Τσιμποράζο πίσω για 0,42 Km/h! Ανάμεσα σε αυτές τις δύο «ταχύτατες» κορυφές βρίσκονται άλλες δύο!

Η σημαντικότητα της απόστασης από τον άξονα της Γης για την επίτευξη υψηλής ταχύτητας, γίνεται κατανοητή από το γεγονός ότι η διάσημη κορυφή του Έβερεστ, τρέχει με «μόλις» 1.481,67 km/h. Δηλαδή είναι σχεδόν 200 km/h πιο αργή από την κορυφή του Καγιαμπέ!

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την υπόληψη του Έβερεστ όταν, μετρώντας τις ταχύτητες στα διάφορα μέρη της Γης, διαπιστώσουμε ότι ακόμη και το βαθύτερο σημείο του υδάτινου μανδύα του πλανήτη, το Challenger Deep στον Ειρηνικό, τρέχει πιο γρήγορα από την κορυφή του Έβερεστ! Με 1.639,15 km/h ένα αγγουράκι της θάλασσας που πλέει ανέμελα στην άβυσσο, σε βάθος 10.928 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τρέχει κατά 160 km/h πιο γρήγορα από την αγέρωχη κορυφή!

Μιας και πιάσαμε τα ύψη, οι λίστες των ρεκόρ της Γης αναφέρουν μια σειρά ακόμη από ιδιαίτερες «κορυφές».

Το ψηλότερο σημείο που έχει επισκεφθεί όχημα βρίσκεται σε υψόμετρο 6.688 μέτρων, στο Ojos del Salado της Χιλής. Μέχρι εκεί έφτασαν ο Gonzalo Bravo και ο Eduardo Canales Moya στις 21 Απριλίου 2007, με το ειδικά διασκευασμένο Suzuki Samurai τους, μοντέλο 1986! Έκτοτε κατέχουν το σχετικό ρεκόρ για οχήματα 4×4…

Ωστόσο για το ρεκόρ αυτό δεν υπήρχε δρόμος. Εκεί που τελειώνει το οδικό δίκτυο του πλανήτη όταν πηγαίνεις προς τα επάνω, δηλαδή ο υψηλότερα χαραγμένος δρόμος, είναι στη Χiλή και πάλι. Ένας δρόμος που οδηγεί και καταλήγει σε ένα ορυχείο στην κορυφή Aucanquilcha, στα 6.176 μέτρα. Τον χρησιμοποιούσαν φορτηγά των 20 τόνων για να κατεβάζουν τις εκσκαφές προς επεξεργασία. Για τυχόν ενδιαφερόμενους, το ορυχείο έκλεισε, ο δρόμος δεν χρησιμοποιείται πλέον…

Το υψηλότερο πέρασμα που μπορεί να κάνεις κανείς με τρένο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του πλανήτη, στο Θιβέτ. Στα όρη Tanggula και σε υψόμετρο 5.068 μέτρων βρίσκεται ο σταθμός με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον πλανήτη, ενώ το πέρασμα στα 5.072 μέτρα είναι το σημερινό ρεκόρ για ράγες τρένου.

Το υψηλότερο σημείο που μπορεί να ανέβει κανείς με πλωτό μέσο ξεκινώντας από τη θάλασσα, είναι ένα τμήμα του καναλιού Ρήνου – Μάιν και Δούναβη, μεταξύ των πλωτήρων Hilpoltstein και Bachhausen στη Βαυαρία της Γερμανίας. Τα κανάλια αυξάνουν τεχνητά το επίπεδο επιφάνειας του νερού μέχρι τα 406 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, καθιστώντας το το υψηλότερο σημείο που είναι σήμερα προσβάσιμο από υπερωκεάνιο.

Το εμπορικό αεροδρόμιο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, είναι το Daocheng Yading Airport, στη Sichuan της Κίνας, στα 4.411 μέτρα. Το ρεκόρ αυτό απειλείται ωστόσο από το υπό κατασκευή αεροδρόμιο  Nagqu Dagring Airport στο Θιβέτ, καθώς μόλις ολοκληρωθεί θα είναι αυτό το υψηλότερο στον κόσμο,στα 4.436 μέτρα. Θα σπάσει το ρεκόρ για 25 μέτρα…

Για να κλείσουμε το ταξίδι αυτό στα υψόμετρα του κόσμου, ο δρόμος που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Γης βρίσκεται (αναμενόμενα πλέον) στο Εκουαδόρ, στο πέρασμα των Άνδεων από τον ισημερινό. Πρόκειται για τον δρόμο  Road to Carrel Hut σε υψόμετρο 4.850 μέτρα αλλά απόσταση 6.382,9 χιλιομέτρων από το κέντρο της Γης.

Ολόκληρα 600 μέτρα πιο μακριά απ’ όσο είναι η κορυφή του Έβερεστ…

mm
Ο Θανάσης σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό της μοτοσυκλέτας επί 23 έτη, κέρδισε 3 πρωταθλήματα και δεκάδες νίκες, σημείωσε διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε μέρος στο υπερμαραθώνιο Rally Dakar. Από το 1997 ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια και το 1998, ίδρυσε τη δική του Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης (Riding School). Παράλληλα, τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποιεί Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας σε όλη την επικράτεια, μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Το 2012 δημιούργησε την Παιδική Ακαδημία, για παιδιά ηλικίας από 5 ετών. Από το 2017, είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, προπονητής μηχανοκίνητου αθλητισμού, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το "Riding School-Θανάσης Χούντρας" αποτελεί πρότυπο Κέντρου Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, με καθημερινή λειτουργία σε δικές του εγκαταστάσεις.

E-mail: tchountras@traction.gr