Ράλι Τουρκίας: Θρίαμβος Ogier, εγκατάλειψη Tanak (+videos)

Το Ράλι Τουρκίας έφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα πάνω κάτω, με τους Ogier-Ingrassia να ηγούνται του θριαμβευτικού 1-2 της Citroen

Βρείτε μας στο


Το είχαμε αντιληφθεί πέρυσι και φέτος επιβεβαιώθηκε. Το Ράλι Τουρκίας, 11ος φετινός γύρος του WRC, είναι ο πιο απρόβλεπτος αγώνας της σεζόν. Μετά από 17 σκληρές χωμάτινες ειδικές διαδρομές και σχεδόν 310 αγωνιστικά χιλιόμετρα, τα πληρώματα είχαν βιώσει σχεδόν τα πάντα. Η βροχή έκανε τη σωστή επιλογή ελαστικών σπαζοκεφαλιά κατά την πρώτη ημέρα, ενώ η δεύτερη ημέρα αποδείχθηκε -όπως και πέρυσι- καταστροφική για δύο εκ των διεκδικητών του τίτλου.

Onboard με τον Sebastien Ogier

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη ημέρα ήταν η μεγαλύτερη του αγώνα, με μήκος που ξεπερνούσε κατά τι τα 160 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Η σειρά εκκίνησης ήταν αναμενόμενο να παίξει καταλυτικό ρόλο. Ωστόσο τα πληρώματα που ξεκινούσαν αργότερα, ήξεραν πως εκτός από πιο καθαρή γραμμή, ίσως να έβρισκαν στο πέρασμά τους και πέτρες, που μπορεί να έφερναν κλατάρισμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η βροχή στο δεύτερο loop έμπλεξε περισσότερο την κατάσταση.

Highlights Ε.Δ. 1-4

Η ομάδα που ωφελήθηκε περισσότερο ήταν η Citroen, με τους Esapekka Lappi-Janne Ferm να ολοκληρώνουν την πρώτη ημέρα στην κορυφή. Οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia ακολουθούσαν, με τους Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul να βρίσκονται σε απόσταση βολής. Τα “βοηθητικά πληρώματα” των ομάδων είχαν χάσει χρόνο για διαφορετικούς λόγους. Οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) και Jari Matti Latvala-Miika Anttila (Toyota Yaris WRC) είχαν κλαταρίσματα. Οι Kris Meeke-Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) είχαν υπέρμετρη φθορά ελαστικών και οι Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) έχασαν χρόνο στη βροχή, με λανθασμένη επιλογή ελαστικών.

Highlights Ε.Δ. 5-7

Η δεύτερη ημέρα έκρινε τα πάντα. Στην πρώτη ειδική διαδρομή, οι Neuville-Gilsoul είχαν μικρή έξοδο με μεγάλες όμως συνέπειες. Οι Βέλγοι βρέθηκαν ελάχιστα εκτός δρόμου όταν ο Neuville δεν είδε καλά λόγω της σκόνης που υπήρχε στην ειδική. Αυτό κόστισε 4 λεπτά, κάθε ελπίδα για τερματισμό στο βάθρο και εκείνη τη στιγμή, τις ελπίδες για τον τίτλο. Λίγο αργότερα όμως, το Toyota Yaris WRC των Ott Tanak-Martin Jarveoja αρνήθηκε να ξεκινήσει στην απλή διαδρομή, λόγω προβλήματος με την ECU. Έτσι, οι Εσθονοί βρέθηκαν θεατές, γεγονός που έδωσε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Highlights Ε.Δ. 8-10

Ο παραπάνω συνδυασμός ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τους Ogier-Ingrassia (Citroen C3 WRC), οι οποίοι μέχρι το τέλος της ημέρας είχαν περάσει επικεφαλής, εμπρός από τους Lappi-Ferm (Citroen C3 WRC). Η Citroen αποδείχθηκε πιο σωστά προετοιμασμένη από κάθε άλλη ομάδα, χάρη στο καλό τεστ που έκανε στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ogier στο τέλος της δεύτερης ημέρας. Έτσι, έφτασε σε θριαμβευτικό 1-2, που ήταν το πρώτο για τη γαλλική ομάδα από το 2015 και το Ράλι Αργεντινής. Στο βάθρο ανέβηκαν και οι Mikkelsen-Jaeger, οι οποίοι επέστρεψαν στις καλές εμφανίσεις.

Highlights Ε.Δ. 11-13

Οι Tanak-Jarveoja μείωσαν όσο μπορούσαν τις απώλειες, επιστρέφοντας την τελευταία ημέρα και σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην Power Stage. Έτσι, κατέκτησαν 5 βαθμούς ενώ αντίστοιχα, οι Neuville-Gilsoul, ήταν δεύτεροι στην Power Stage. Με αυτόν τον τρόπο, έφυγαν από την Τουρκία με τους βαθμούς της 8ης θέσης και με 4 επιπλέον βαθμούς από την τελευταία ειδική διαδρομή. Αναμφίβολα, μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι Ogier-Ingrassia και η Citroen. Οι μεν Γάλλοι μείωσαν τη διαφορά από τους Tanak-Jarveoja σε 17 (αντί για 40 που ήταν στην εκκίνηση του αγώνα) βαθμούς. Η δε γαλλική ομάδα, έδειξε πως -τουλάχιστον στο χώμα- βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μπορεί να θεωρηθεί εκ των πρωταγωνιστών.

Highlights Ε.Δ. 14-16

Από την άλλη, στους Κατασκευαστές η Hyundai αύξησε τη διαφορά από την Toyota στους 19 βαθμούς, παίρνοντας ένα “μαξιλαράκι ασφαλείας” με 3 αγώνες να απομένουν. Η συνέχεια αναμένεται δραματική, αρχής γενομένης από το Ράλι Ουαλίας, στις 3-6 Οκτωβρίου.

Onboard με τον Kris Meeke

Η ταυτότητα του Ράλι Τουρκίας
WRC, 11ος γύρος, 13-16 Σεπτεμβρίου
Ημέρες: 4
Ειδικές Διαδρομές: 17
Συνολικό μήκος: 309,56 αγωνιστικά χιλιόμετρα

Τελικά αποτελέσματα
1. S. Ogier-J. Ingrassia (Citroen C3 WRC)
2. E. Lappi-J. Ferm (Citroen C3 WRC) +34.7”
3. A. Mikkelsen-A. Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC) +1:04.5
4. T. Suninen-J. Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +1:35.1
5. D. Sordo-C. Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +2:25.9
6. J.M. Latvala-M. Anttila (Toyota Yaris WRC) +2:59.1
7. K. Meeke-S. Marshall (Toyota Yaris WRC) +3:53.3
8. T. Neuville-N. Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +5:34.8
9. P. Tidemand-O. Floene (Ford Fiesta WRC) +7:22.9
10. G. Greensmith-E. Edmondson (Ford Fiesta R5 Evo – 1οι WRC 2 Pro) +15.18.7

Νικητές Ε.Δ.: Lappi-Latvala-Neuville 3, Mikkelsen-Ogier-Tanak 2, Meeke-Sordo 1
Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1 Neuville, 2 Latvala 3-11 Lappi, 12-17 Ogier
Κατάταξη Power Stage: 1. Tanak-Jarveoja (5 βαθμοί), 2. Neuville-Gilsoul (4 βαθμοί), 3. Ogier-Ingrassia (3 βαθμοί), 4. Latvala-Anttila (2 βαθμοί), 5. Suninen-Lehtinen (1 βαθμός)
Βαθμολογία (μετά από 11 αγώνες)
Οδηγοί: 1. Tanak 210, 2. Ogier 193, 3. Neuville 180, 4. Mikkelsen 94, 5. Meeke 86, 6. Latvala 84, 7. Suninen 83, 8. Lappi 80, 9. Evans 78, 10. Sordo 72
Κατασκευαστές: 1. Hyundai 314, 2. Toyota 295, 3. Citroen 259, 4. M-Sport Ford 184

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr