Renault Turbo: Ο Κώστας Στεφανής οδηγεί την… ιστορία!

Το 2019 ήταν μια χρονιά σταθμός για την Renault καθώς συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την πρώτη νίκη της στη Φόρμουλα 1. Ας δούμε πως το έζησε ο Κώστας.

Βρείτε μας στο

Η είσοδος της Renault στον απαιτητικό κόσμο της Φόρμουλα 1 έγινε το 1977 με εντυπωσιακό τρόπο αφού είναι ο πρώτος κατασκευαστής που εισήγαγε τους κινητήρες Τούρμπο.

Χρειάστηκαν 2 χρόνια σκληρής δουλειάς και εξέλιξης για να γευτούν τη χαρά της νίκης και της σαμπάνιας γιατί ο Τούρμπο κινητήρας είχε τεράστια δύναμη αλλά και πολλά προβλήματα νεότητας.

Η πρώτη νίκη ήρθε δια χειρός Jean Pierre Zambouille στο γαλλικό Grand Prix της Dijon το 1979 και έχει ιδιαίτερη αξία αφού κατακτήθηκε από Γάλλο οδηγό οπότε είχε το απόλυτο γαλλικό άρωμα.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι… Με τη Renault πάντα παρούσα είτε σαν ομάδα που συμμετείχε με δικό της μονοθέσιο, είτε σαν προμηθευτής κινητήρων κερδίζοντας αγώνες και πρωταθλήματα τόσο των κατασκευαστών όσο και των οδηγών.

Για να γιορτάσει λοιπόν αυτό το ιδιαίτερο γεγονός, η Renault διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση στην πίστα Circuit De La Ferté-Gaucher, πριν από έναν χρόνο. Εκεί είχα την ευκαιρία να οδηγήσω χαρακτηριστικά μοντέλα turbo του Γάλλου κατασκευαστή, αφού η τεχνολογία γύρω από το turbo πέρασε σύντομα στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Είχα στη διάθεση μου όλη την γκάμα του Γάλλου κατασκευαστή που έχει εξοπλιστεί με Turbo: Renault 5 turbo, Renault 5 Alpine Turbo, Renault 5 GT Turbo, Renault 11 turbo, Renault Fuego turbo, Renault Safran biturbo, Renault 9 Turbo, Renault 21 Turbo, Renault 25 Turbo και Renault 18 Turbo.

Παράλληλα στην εκδήλωση ήταν παρών ο μοναδικός René Arnoux και εδώ μπορείτε να δείτε την συνέντευξη που μου παραχώρησε.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι γύροι στην πίστα με το Renault 5 Maxi Turbo δίπλα στον μοναδικό Alain Serpaggi αλλά και τον εκρηκτικό Julien Saunier με Renault 11 turbo που γύριζε την μισή πίστα με το πλάι, χρησιμοποιώντας με μαεστρία το χειρόφρενο, προκειμένου να μας ικανοποιήσει, αφού προηγουμένως ο Jean Ragnotti τον είχε ενημερώσει για το ράλι Ακρόπολης του 1979 που είχαμε τερματιστεί μια θέση πίσω του με τον Ιαβέρη.

Ήταν μια εκδήλωση με πολύ ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα, συναίσθημα, ενώ παράλληλα θύμιζε ένα ταξίδι στο χρόνο βλέποντας ζωντανά τις δημιουργίες της Renault με κινητήρα turbo.

Έχοντας ζήσει όλες αυτές τις μοναδικές δημιουργίες της Renault στα χρόνια παραγωγής και διάθεσης τους στην παγκόσμια αγορά, κάποια μοντέλα μάλιστα με ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, ξανάφερναν στο μυαλό μνήμες για τον τρόπο εξέλιξης της τεχνολογίας turbo.

Μιας τεχνολογίας που σήμερα έχει καθιερωθεί από όλους τους κατασκευαστές σε όλες τις κατηγορίες με όλες τις μορφές καυσίμου, εντυπωσιακές ιπποδυνάμεις, επιδόσεις αλλά και κατανάλωσης.

mm
Η καριέρα του στα ράλι ξεκίνησε το 1970. Μέχρι σήμερα έχει καθίσει στο δεξί μπάκετ ως συνοδηγός σε πάνω από 30. Mεταξύ αυτών ο Jigger, ο Ιαβέρης, ο Λεωνίδας Κύρκος,, ο Άρης Βωβός, ο Ιαβέρης Junior, ο Dim και πολλοί άλλοι. Έχει συμμετάσχει σε 28 ράλι Ακρόπολις, έχει κερδίσει 16 πρωταθλήματα και κύπελλα στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες του πανευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι, Αφού τελείωσε τις σπουδές του στη δημοσιογραφία και παράλληλα με τους αγώνες εργάστηκε από τις αρχές του '70 στις εφημερίδες "Βραδινή", "Απογευματινή" καθώς επίσης και στα περιοδικά "Auto Tourism", "Πίστες και Δρόμοι". Στις αρχές της δεκαετίας του '90 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή "Τροχοί και Δρόμοι" και από το 1999 έως και σήμερα είναι ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής "Traction", από την οποία έχουν περάσει ως καλεσμένοι σπουδαίες προσωπικότητες. Από το 2010 έως και σήμερα είναι διευθυντής έκδοσης του "Traction Magazine”. Όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του έχει οδηγήσει μερικά από τα σπουδαιότερα αυτοκίνητα όπως η Enzo Ferrari, η Ferrari F 50, η Porsche Carrera GT, η F1 Jordan, το Subaru Impreza WRC, το Peugeot 206 WRC, το Citroen Xsara WRC, το Skoda Fabia WRC και πολλά άλλα.

E-mail: kstefanis@traction.gr