Σειρά γίναμε

Βρείτε μας στο

Τα «άπλυτα» μιας ομάδας σε κρίση βγαίνουν για πρώτη φορά στη φόρα, με τρόπο εντελώς πρωτοφανή για την παροιμιωδώς μυστικοπαθή Formula 1. Τα τέσσερα επεισόδια ενός ντοκιμαντέρ για τη McLaren σηματοδοτούν μια τεράστια αλλαγή για τον κόσμο των Γκραν Πρι.

Το γεγονός ότι η Formula 1 γενικώς θα συνεργαστεί με τη συνδρομητική πλατφόρμα τηλεθεαμάτων Netflix εν μέρει έρχεται ως φυσική συνέπεια. Επί χρόνια όσοι ασχολούνται με το σπορ ακούνε για την εμμονική μυστικοπάθεια, τις ατελείωτες παρασκηνιακές μηχανορραφίες, τις εν κρυπτώ μεθοδεύσεις κ.λπ. Ωστόσο, σε κανένα ντοκιμαντέρ τύπου «behind the scenes» αποκαλύφθηκαν ποτέ τα πιο ζουμερά από τα κρυφά τεκταινόμενα.

Συνήθως οι όποιες συγκλονιστικές αποκαλύψεις γίνονται σε απομνημονεύματα που δημοσιοποιούνται υπό μορφή βιβλίων ή εκ βαθέων μακροσκελών συνεντεύξεων των εκάστοτε πρωταγωνιστών. Ο κανόνας, παρ’ όλ’ αυτά, παραμένει σε ισχύ και με ελάχιστες εξαιρέσεις: «Ό,τι συμβαίνει στα Γκραν Πρι, μένει στα Γκραν Πρι». Με τη λογοκρισία, την ασφυκτικά περιορισμένη πρόσβαση που ομάδες και λοιποί ιθύνοντες χορηγούν στα τηλεοπτικά συνεργεία, περισσότερα έμαθε το κοινό από την κινηματογραφική μυθοπλασία τύπου «Rush» παρά από τα υποτιθέμενα αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ.

Όμως, οι εποχές αλλάζουν και η τελευταία απόπειρα διείσδυσης στα άδυτα των πάντοκ έτυχε μίας πρωτοφανούς θερμής υποδοχής. Το ντοκιμαντέρ «Grand Prix Driver» που γυρίστηκε για λογαριασμό της Amazon αποτελείται από τέσσερα επεισόδια και αφορά κυρίως τον διασυρμό της McLaren εξαιτίας της τραγικής ανεπάρκειας των μονάδων ισχύος της Honda. Για πρώτη φορά μπορεί κάποιος να ακούσει με τα αφτιά του τον Fernando Alonso να συγκρίνει το ιαπωνικό «μοτέρ» με περιττώματα. Επίσης για πρώτη φορά ακούγονται οι υπεύθυνοι της ομάδας να παραδέχονται ανοιχτά τον φόβο τους ότι ο Alonso θα εγκαταλείψει τη McLaren λόγω της απαράδεκτης αγωνιστικής της κατάστασης. Οι άνθρωποι της πάλαι ποτέ ένδοξης βρετανικής ομάδας επέτρεψαν στην κάμερα της Amazon να καταγράψει τα πάντα, γεγονότα και διαλόγους που, για τα δεδομένα της F1, θα χαρακτηρίζονταν ως άκρως απόρρητα.

Το γιατί συνέβη αυτό, γιατί τώρα και όχι άλλοτε, γιατί με τη συγκεκριμένη ομάδα κ.λπ., συνιστούν όλα ζητήματα που χρήζουν περίσκεψης και ενδελεχούς ανάλυσης. Το βέβαιο είναι ότι οι «σειρές» προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο κοινό, αντικαθιστώντας ακόμη και τις παραδοσιακές χολιγουντιανές ταινίες με προοπτικές blockbuster. Και υπ’ αυτή την έννοια, η σύγκρουση ενός ζευγαριού που διαλύει τον γάμο του όπως η McLaren και η Honda, ενώ προβληματίζεται για το μέλλον του τρομερού «παιδιού» του, εν προκειμένω του Fernando Alonso, φαντάζει σαν απάντηση στις προσευχές κάθε σεναριογράφου.