Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Ο «πήχης» όσο ανεβαίνει τόσο αυξάνεται η ένταση της προπόνησης, το πάθος και η θέληση των αθλητών για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις. Αυτά ισχύουν όσο γίνονται αγώνες. Όταν δεν γίνονται, τα ρεκόρ χρονίζουν και οι αθλητές χάνουν τη φόρμα τους και το κίνητρο, οπότε και οι επιδόσεις είναι αβέβαιο αν θα είναι τέτοιες ώστε να απειλήσουν τα καταγεγραμμένα ρεκόρ.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποια ρεκόρ που μοιάζουν άπιαστα, καθώς χρονολογούνται ήδη από τον… προηγούμενο αιώνα. Κι όχι σε σπάνια, ιδιαίτερα άγνωστα αθλήματα, αλλά από το βασικό μενού των πιο γνωστών αθλημάτων στίβου. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, αλλά για κάποια από αυτά, η ιστορία δείχνει ότι… παραμένουν απλησίαστα. Η λίστα με τα μακροβιότερα ρεκόρ είναι εντυπωσιακή, όσο ήταν και η προσπάθεια των αθλητών που τα πέτυχαν. Αθλητές και αθλήτριες, χρυσά ονόματα της Ιστορίας του αθλητισμού, βλέπουν τα χρόνια να περνούν και τα ρεκόρ τους να παραμένουν στη λίστα με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών.
38 χρόνια
Το μακροβιότερο όλων των ρεκόρ είναι αυτό της Τσέχας Jarmila Kratochvílová στα 800 μ., που κρατάει εδώ και 38 χρόνια! Από εκείνο το απόγευμα της 26ης Ιουνίου 1983 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Μόναχο, καμία άλλη αθλήτρια δεν μπόρεσε καν πλησιάσει το 1:53.28 που πέτυχε.
Η Svetlana Masterkova, Ολυμπιονίκης του 1996, είχε πει για το ρεκόρ της Kratochvílová ότι «…είναι πολύ γρήγορο. Είναι αδύνατο για μια γυναίκα να τρέξει τόσο γρήγορα. Το ρεκόρ αυτό θα κρατήσει 100 χρόνια». Και προς το παρόν δείχνει να επιβεβαιώνεται…
Η Kratochvílová έκανε επίσης ρεκόρ (47,99 ) και στα 400 μ. στους ίδιους αγώνες, όμως η (Ανατολικο)Γερμανίδα Marita Koch δύο χρόνια αργότερα το κατέρριψε (47,60). Για να μπει κι αυτή στο top10 με τα μακροβιότερα ρεκόρ. Οι δύο αθλήτριες, Kratochvílová και Koch, παραμένουν οι μόνες που έχουν τρέξει την απόσταση κάτω από τα 48 δευτερόλεπτα, ακόμη και σήμερα!
36 χρόνια
Το ρεκόρ που πέτυχε η Marita Koch στα 400 μ. στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Campera της Αυστραλίας, στις 6 Οκτωβρίου 1985, είναι το δεύτερο μακροβιότερο της Ιστορίας. Στην καριέρα της η Koch κατέγραψε 30 παγκόσμια ρεκόρ, 16 στον ανοικτό και 14 στον κλειστό στίβο.
35 χρόνια
Έναν χρόνο αργότερα σημειώθηκε το τρίτο μακροβιότερο ρεκόρ, αλλά και το πιο ανθεκτικό ρεκόρ μεταξύ των ανδρών αθλητών του στίβου, αυτή τη φορά στη δισκοβολία. Ο Ανατολικογερμανός Jürgen Schult στις 6 Ιουνίου 1986 έστειλε τον δίσκο στα 74,08 μέτρα και έκτοτε κανείς δεν κατάφερε κάτι καλύτερο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1988, κέρδισε και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη δισκοβολία για την ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας.
35 χρόνια
Μόλις τρεις μήνες αργότερα, στις 30 Αυγούστου 1986, ο Ρώσος σφυροβόλος Yuriy Sedykh έμεινε στην Ιστορία καθώς το ρεκόρ του παραμένει ακόμη. Με βολή στα 86,74 μ. κατά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης έγινε και ο ένας εκ των δύο μόλις αθλητών που έχει στείλει τη σφύρα πάνω από τα 86 μ. στην Ιστορία του αθλήματος. Ο άλλος είναι ο Ivan Tsikhan από τη Λευκορωσία που, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το 2005, πέτυχε βολή 86,73 μ., ένα μόλις εκατοστό από το παγκόσμιο ρεκόρ του Sedykh. Ωστόσο η βολή αυτή του Tsikhan στα 86,73 μ. ακυρώθηκε το 2014 από την IAAF λόγω κυρώσεων για ντόπινγκ.
34 χρόνια
Η Βουλγάρα Stefka Kostadinova από τις 30 Αυγούστου του 1987 κρατά το ρεκόρ στο άλμα εις ύψος γυναικών, με 2,09 μ. Μία από τις πιο εντυπωσιακές αθλήτριες όλων των εποχών, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της με δύο παγκόσμιους τίτλους, πέντε ακόμη στον κλειστό στίβο και το χρυσό στην Ολυμπιάδα του 1996, δέκα χρόνια μετά το ρεκόρ. Ο Ρώσος Sergey Bubka κράτησε το ρεκόρ που σημείωσε στο άλμα επί κοντώ από το 1984 μέχρι το 2020. Μέχρι τότε είχε και τον τίτλο του μακροβιότερου ρεκόρ μεταξύ των ανδρών, αφού διατηρήθηκε επί 36 χρόνια, ενώ είναι ο ρέκορντμαν των… ρεκόρ έχοντας σπάσει το ρεκόρ στο επί κοντώ 35 φορές. Μέχρι που ο 21 ετών Σουηδός Armand «Mondo» Duplantis το έσπασε στις 15.2.2020, ξεκινώντας τη δική του πορεία στο άθλημα.
33 χρόνια
Δύο γυναίκες αθλήτριες ακολουθούν στη λίστα, καθώς με έναν μήνα διαφορά και σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία του πλανήτη σημείωσαν ρεκόρ που διατηρούνται ακόμη και σήμερα, 33 χρόνια μετά.
Η Ρωσίδα Galina Chistyakova στις 11 Ιουνίου 1988 στο Λένινγκραντ «πέταξε» στα 7,52 μ. στο μήκος και έκτοτε καμία αθλήτρια δεν την έχει ξεπεράσει. Ολυμπιονίκης το 1988 είχε και το ρεκόρ στο τριπλούν το 1989 με 14,52 μ., όμως αυτό το ρεκόρ άντεξε μόλις έναν χρόνο.
Ανεξίτηλο άφησε το στίγμα της στο πέρασμά της από αυτόν τον πλανήτη και το αγωνιστικό στερέωμα η Αμερικανίδα Florence Delorez Griffith Joyner, που τραβούσε όλα τα βλέμματα επάνω της τόσο για το ταλέντο της όσο και για την εκκεντρική της εμφάνιση με τα τεράστια βαμμένα νύχια.
Το ρεκόρ της στον «βασιλιά» των αθλημάτων του στίβου, τα 100 μ., χρονολογείται από τις 16 Ιουλίου 1988 και το πέτυχε στην Ινδιανάπολη σε προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα της Σεούλ.
Το εκπληκτικό 10,49’’ που πέτυχε αμφισβητήθηκε, καθώς ενώ έγινε με μηδενικό άνεμο, στο αγώνισμα του τριπλούν, δέκα μέτρα μακριά, το όργανο έδειχνε άνεμο 4,3 μέτρα/sec, πάνω από το διπλάσιο αποδεκτό όριο για την εγκυρότητα του ρεκόρ. Η IAAF αναγνώρισε τελικά το ρεκόρ, αλλά κι αυτό να μη συνέβαινε και πάλι η Flo-Jo θα διατηρούσε το ρεκόρ με το 10,61’’ που πέτυχε την επόμενη ημέρα, 17.7.1988.
Στους Ολυμπιακούς του 1988 θριάμβευσε με τρία χρυσά, μετά όμως αποσύρθηκε από τους αγώνες. Απεβίωσε στον ύπνο της, 10 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 38 ετών…
Τα ρεκόρ στη σφαίρα (Randy Barnes / ΗΠΑ, 23,12 μ. – 31 χρόνια), στο μήκος (Mike Powell / ΗΠΑ, 8,95 μ. – 30 χρόνια), στο ύψος (Javier Sotomayor / Κούβα, 2,45 μ. – 29 χρόνια) και στο τριπλούν (Jonathan Edwards / Μ. Βρετανία, 18,29 μ. – 26 χρόνια), συμπληρώνουν τη δεκάδα με τα ανθεκτικότερα ρεκόρ της Ιστορίας.
Περιμένοντας τους νέους τους ήρωες να τα ξεπεράσουν, μαζί με δεκάδες ακόμη ρεκόρ που ήδη χρονολογούνται από 20ετίας…