Τα Top 5 των ηλεκτρικών στην Ευρώπη

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών στην Ευρώπη ανεβαίνουν με εκρηκτικό ρυθμό και το 2020. Ποια είναι τα μοντέλα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις του κοινού;

Βρείτε μας στο

Οι ταξινομήσεις στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοντέλων ξεκίνησαν εντυπωσιακά και το 2020. Τον Ιανουάριο η κατηγορία παρουσίασε για μία ακόμη φορά αλματώδη αύξηση με νέα ρεκόρ τόσο στις ταξινομήσεις για το μήνα όσο και στο μερίδιο επί του συνόλου των ταξινομήσεων στην Ευρώπη με 150.100 μονάδες και 13,3% αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα νούμερα το 2019 ήταν 87.100 ταξινομήσεις και 7,1% μερίδιο αγοράς.

Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν και ο μήνας όπου για πρώτη φορά οι συνδυασμένες πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών και plub-in υβριδικών μοντέλων ξεπέρασαν σε ποσοστό εκείνες των υβριδικών, ενώ και οι τρεις υποκατηγορίες κινήθηκαν ανοδικά. Ας δούμε το Top 5 σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά

Υβριδικά με Toyota στην πρώτη θέση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO, στα υβριδικά μοντέλα εκείνο που ήρθε πρώτο στην προτίμηση του κοινού ήταν το Toyota Corolla με 13.500 ταξινομήσεις με την ιαπωνική εταιρία να έχει τη μερίδα του λέοντος αφού στη δεύτερη θέση ακολουθεί το C-HR (8.756 μονάδες) και στην τρίτη το Yaris με 8.469 μονάδες. Στην 4η θέση βλέπουμε ένα ακόμη μοντέλο των Ιαπώνων, το RAV4 με 7.979 μονάδες. Την πεντάδα κλείνει το Range Rover Evoque με 3.019 ταξινομήσεις.

Plug-in και η Mitsubishi στην κορυφή
Στην κατηγορία των plug-in υβριδικών το Mitsubishi Outlander συνεχίζει την θετική πορεία του βρισκόμενο στην πρώτη θέση με 3.094 μονάδες, έχοντας πίσω του την BMW Σειρά 3 με 2.246 ταξινομήσεις. Τρίτο στη σειρά το Peugeot 3008 με 2.002 ταξινομήσεις με την BMW X5 και το VW Passat να ακολουθούν μες 1.910 και 1.843 μονάδες.

Ηλεκτρικά και γαλλική πρωτιά
Στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα εκείνο που κυριάρχησε στις ταξινομήσεις του Ιανουαρίου ήταν το Renault Zoe, έχοντας πίσω του το νέο 208 με 9.522 και 3.889 ταξινομήσεις αντίστοιχα. Την 3η θέση κατέκτησε το Golf με 3.234 μονάδες, ενώ 4ο βρέθηκε το Nissan LEAF με 3.054 ταξινομήσεις. Την πεντάδα στα ηλεκτρικά έκλεισε το Audi e-tron το οποίο σημείωσε 2.102 ταξινομήσεις.

Πηγή: JATO

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr