Τεχνικό: Πώς λειτουργεί το σύστημα ελέγχου κατάβασης; (+video)

Το σύστημα ελέγχου κατάβασης απαντάται πλέον σε πολλά αυτοκίνητα με στοιχειώδεις εκτός δρόμους δυνατότητες. Δείτε πως λειτουργεί...

Βρείτε μας στο

Πρόκειται για ένα σύστημα που υπάρχει, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο που χαρακτηρίζεται για τις «off road» ικανότητές του. Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το cruise control του κατηφορικού χωματόδρομου. Τι είναι το σύστημα ελέγχου κατάβασης και πως λειτουργεί;

Τεχνικό: Πώς λειτουργεί ένα σύστημα τετραδιεύθυνσης; (+video)

Είναι ένα σύστημα που βοηθάει τον οδηγό να διανύσει μία εκτός δρόμους κατηφορική διαδρομή με ασφάλεια. Τονίζω το «εκτός δρόμου» γιατί αρκετές εταιρείες αναφέρουν ότι για τέτοιες διαδρομές έχει σχεδιαστεί. Ενεργοποιείται σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες της τάξης των 2 έως 25 χλμ./ώρα περίπου. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές λειτουργεί αποκλειστικά με χρήση της πρώτης σχέσης του σασμάν ή με την επιλογή της όπισθεν.

Το σύστημα ελέγχου κατάβασης μπλοκάρει αυτόματα τους τροχούς. Έτσι το αυτοκίνητο αδυνατεί να επιταχύνει, αλλά ταυτόχρονα ο οδηγός διατηρεί τον έλεγχο αφού το όχημα δεν κυλάει ακυβέρνητο στη δύσβατη επιφάνεια. Ο τελευταίος χρησιμοποιεί μόνο το τιμόνι για τις αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ με το γκάζι μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα κατάβασης αν το επιθυμεί.

Το σύστημα ελέγχου κατάβασης χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του ABS. Η πίεση που ασκείται στο σύστημα πέδησης είναι τέτοια ώστε οι τροχοί να μπλοκάρουν και με τη βοήθεια των αισθητήρων αμέσως να ξεμπλοκάρουν. Ουσιαστικά γίνονται στιγμιαία μπλοκαρίσματα και ξεμπλοκαρίσματα. Ο οδηγός εννοείται πως δε θα μπορούσε να πετύχει αυτού του είδους την κατάβαση με τόση ακρίβεια.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε πως λειτουργεί το σύστημα ελέγχου κατάβασης στο Peugeot 3008.