Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι αρκετά αυτοκίνητα πλέον είναι σε θέση να στρίβουν, μαζί με τους εμπρός, και τους πίσω τροχούς τους. Το σύστημα τετραδιεύθυνσης είναι αυτό που επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για ποιον λόγο υπάρχει, όμως, σε ένα αυτοκίνητο;
Τεχνικό: Τι είναι τα «γόνατα» MacPherson; Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα
Πρόκειται για τον μηχανισμό που αναλαμβάνει την αλλαγή διεύθυνσης των πίσω τροχών. Πράγματι, υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα στα οποία είναι εφικτό να στρίψουν ελαφρά και οι πίσω τροχοί. Εννοείται ότι γίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τους εμπρός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη traction.gr (@traction.gr)
Το συναντάμε σε κάθε λογής αυτοκίνητο διότι δεν προσφέρει μόνο ένα πλεονέκτημα, αλλά περισσότερα. Αρχικά είναι αρκετά χρήσιμο σε ογκώδη αυτοκίνητα, όπως το Audi A8, γιατί βελτιώνει αρκετά την ευελιξία. Βέβαια, θα το συναντήσουμε και αυτοκίνητα με sportive χαρακτήρα, όπως η Porsche 911, διότι αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική συμπεριφορά.
Υπάρχει ένας βασικός διαχωρισμός στα συστήματα τετραδιεύθυνσης. Πρόκειται για την ενεργή και την παθητική τετραδιεύθυνση. Η πρώτη θα μας απασχολήσει από εδώ και στο εξής γιατί ρυθμίζει ηλεκτρικά την αλλαγή διεύθυνσης ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τη γωνία του τιμονιού. Η δεύτερη είναι μία απλή υλοποίηση που δεν απαντάται ιδιαίτερα στις μέρες μας. Σε αυτή την περίπτωση, οι πίσω τροχοί έχουν απλά μία ελευθερία κίνησης μερικών μοιρών, η οποία γίνεται μη ελεγχόμενα.
Τεχνικό: Πώς λειτουργούν τα αμορτισέρ; (+video)
Επιστρέφουμε στο ενεργό σύστημα τετραδιεύθυνσης και τι καλύτερο από ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας. Στην περίπτωση ενός Audi A8, λοιπόν, η γερμανική φίρμα ονομάζει την τεχνολογία «dynamic all-wheel steering». Σε χαμηλή ταχύτητα, οι τροχοί του πίσω άξονα μπορούν να στρίψουν έως πέντε μοίρες αντίθετα με τους εμπρός, ώστε το αυτοκίνητο να στρίβει πιο εύκολα. Η Audi αναφέρει πως στην περίπτωση του Α8, ο κύκλος στροφής μειώνεται κατά ένα μέτρο.
Καθώς η ταχύτητα αυξάνεται, οι πίσω τροχοί στρίβουν έως και δύο μοίρες στην ίδια διεύθυνση με τους εμπρός. Έτσι, υπάρχει βελτίωση στην αίσθηση σταθερότητας του οχήματος και το τιμόνι «αντιδρά» πιο άμεσα στις εντολές του οδηγού. Η κίνηση των πίσω τροχών γίνεται μέσω ηλεκτρομηχανικού μηχανισμού διεύθυνσης, ενώ στην περίπτωση του Audi A8, η φορά αλλάζει περίπου σε ταχύτητα 60 χλμ./ώρα. Η ίδια φιλοσοφία επικρατεί και στις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες.