Τι μάθαμε από το Ράλι Αργεντινής (+videos)

Για ακόμη μια χρονιά, το Ράλι Αργεντινής έδειξε τον απαιτητικό του χαρακτήρα. Αναλύουμε την εξέλιξη του αγώνα, και βγάζουμε συμπεράσματα για το εγγύς μέλλον της αγωνιστικής σεζόν

Βρείτε μας στο

Το WRC συνεχίστηκε στη μακρινή Αργεντινή, με έναν από τους πιο παραδοσιακούς αγώνες του θεσμού. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ενθουσιώδεις θεατές, είναι μοναδική. Σε αγωνιστικό επίπεδο, το Ράλι Αργεντινής απέδειξε για ακόμη μια χρονιά τον χαρακτήρα του.

Ο επικεφαλής της Hyundai Shell Mobis WRT, Andrea Adamo, υποδέχεται στους νικητές!

Η βροχή αντέστρεψε το σκηνικό
Οι βροχές πριν τον αγώνα έκαναν την προσπάθεια των πληρωμάτων πιο δύσκολη, ειδικά κατά την πρώτη ημέρα. Πάντως, το λασπωμένο τερέν -που οδήγησε και στην ακύρωση μίας ειδικής διαδρομής για λόγους ασφαλείας- βοήθησε τα πληρώματα που άνοιγαν το δρόμο την Παρασκευή να διατηρηθούν στον… αφρό! Όταν το οδόστρωμα είναι στεγνό, οι πρώτες διελεύσεις από τις ειδικές διαδρομές στους χωμάτινους αγώνες έχουν μειονέκτημα. Ειδικά το πρώτο πλήρωμα, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), αναγκάζεται να καθαρίσει την αγωνιστική γραμμή για τους επόμενους. Έτσι, χάνει χρόνο καθώς η πρόσφυση δεν είναι τόσο καλή όσο εκείνη που θα συναντήσουν οι αντίπαλοί του, στη συνέχεια. Συνήθως, ως ιδανική σειρά διέλευσης θεωρούνται οι θέσεις μεταξύ 4 και 8. Από τη μία η αγωνιστική γραμμή έχει καθαριστεί επαρκώς και από την άλλη, το οδόστρωμα δεν έχει αρχίσει να σκάβεται. Τι σημαίνει αυτό; Πως στην αγωνιστική γραμμή δεν έχουν εμφανιστεί πέτρες, που δυσκολεύουν τα πληρώματα, ενώ μπορεί να προκαλέσουν και ζημιές από κλατάρισμα έως σπάσιμο στην ανάρτηση.

Βίντεο-ανασκόπηση από την Michelin

Μάχη για τη νίκη
Αρχικά, πιο ευνοημένη όλων φάνταζε η Toyota. Η ομάδα του Tommi Makinen είχε κάνει δοκιμές πριν τον αγώνα (το γνωστό ως Pre Event Test – PET) σε λασπωμένο τερέν, οπότε οι οδηγοί της είχαν ήδη το σωστό στήσιμο. Αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα, καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας βρέθηκαν επικεφαλής τόσο οι Ott Tanak-Martin Jarveoja, όσο και οι Kris Meeke-Seb Marshall. Από κοντά, ακολουθούσαν οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia. Αρχικά ήταν ο Meeke που έχασε χρόνο, ενώ έπειτα ο Tanak αντιμετώπισε πρόβλημα με ένα ημιαξόνιο, που τον οδήγησε σε τετ-α-κε. Έτσι, στην τελευταία ειδική της πρώτης ημέρας ανέβηκε στην κορυφή o Neuville, που έμεινε εκεί ως το τέλος. Στο μεταξύ, οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Citroen C3 WRC) αποτέλεσαν την πρώτη σημαντική απώλεια του αγώνα, αφού μετά από κλατάρισμα είχαν έξοδο με αρκετά χιλιόμετρα, καταστρέφοντας το αυτοκίνητό τους. Ήδη, ένα εφεδρικό C3 WRC κατευθύνεται από τη προς την Χιλή, όπου θα διεξαχθεί ο επόμενος αγώνας.

Βίντεο από το WRC 2 

Το Σάββατο έκρινε το νικητή
Η δεύτερη ημέρα του αγώνα ξεκίνησε δυναμικά για τους Tanak-Jarveoja, οι οποίοι αρχικά ξεπέρασαν τους Ogier-Ingrassia και έβαλαν πλώρη για την κορυφή. Όμως, στην προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας αναγκάστηκαν να σταματήσουν, με πρόβλημα στον εναλλάκτη του Toyota Yaris WRC. Νωρίτερα, οι Γάλλοι είχαν αναγκαστεί να οδηγήσουν χωρίς υδραυλική υποβοήθηση στο Citroen C3 WRC, μετά από επαφή με βράχο, από τις πολλές που υπάρχουν στα αγροκτήματα της Αργεντινής. Έτσι, οι Neuville-Gilsoul ολοκλήρωσαν την ημέρα επικεφαλής και με σημαντική διαφορά. Τα πληρώματα αυτού του επιπέδου σπάνια έχουν τάσεις αυτοχειρίας, οπότε οι Βέλγοι έφτασαν στις 11 νίκες στο WRC και στη δεύτερη συνεχόμενη φετινή τους επικράτηση. Στην Αργεντινή έκαναν εξαιρετικό αγώνα, αφού πίεσαν όπου χρειάστηκε, ενώ προστάτευσαν και το αυτοκίνητό τους σε άλλες περιπτώσεις, μένοντας μακριά από προβλήματα.

Τα χαμόγελα στη Hyundai
Το Ράλι Αργεντινής είχε θριαμβευτική εξέλιξη για τη Hyundai, καθώς πέραν των νικητών, οι Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger πέτυχαν το καλύτερό τους αποτέλεσμα με την ομάδα. Τερματίζοντας στη 2η θέση, ολοκλήρωσαν το 1-2, ένα αποτέλεσμα που είχε επιτευχθεί τελευταία φορά στο Ράλι Πολωνίας 2017, με τους Neuville και Paddon. Το γεγονός ότι και οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio βρέθηκαν στη μάχη του βάθρου, δείχνει τη δυναμική του Hyundai i20 Coupe WRC σε αυτές τις συνθήκες.

Από δεξιά: Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul, Andreas Mikkelsen, Anders Jaeger

Οι Ισπανοί μπορεί να τερμάτισαν στην 6η θέση, ωστόσο απείχαν μόλις 21 δευτερόλεπτα από το βάθρο. Όπου η πρόσφυση δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη, η φύση των ειδικών είναι πιο τεχνική και η μέση ωριαία ταχύτητα χαμηλώνει, το Hyundai i20 Coupe WRC έχει πλεονέκτημα. Όσο αυξάνεται η πρόσφυση και η μέση ωριαία ταχύτητα, κάτι που συνεπάγεται πιο γρήγορες στροφές και απαιτεί πιο απόλυτες αλλαγές κατεύθυνσης, τότε άλλα αυτοκίνητα παίρνουν το πλεονέκτημα, καθώς το i20 διαθέτει το μεγαλύτερο μεταξόνιο. Λογικά, στη Χιλή τα Hyundai θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να διεκδικήσουν τη νίκη, όμως η συνέχεια σε Πορτογαλία και Σαρδηνία, μπορεί να είναι σαφώς καλύτερη.

Toyota: Ταχύτητα vs αξιοπιστία, σημειώσατε 1
Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το Toyota Yaris WRC είναι πλέον ικανό να κερδίσει σε κάθε αγώνα. Οι Tanak-Jarveoja ηγούνται, όμως και οι Latvala-Anttila, Meeke-Marshall είναι έμπειρα πληρώματα, ικανά για νίκες και τερματισμούς στο βάθρο. Αχίλλειος πτέρνα είναι ως τώρα η αξιοπιστία, αφού σε αρκετές περιπτώσεις -κυρίως πέρυσι- έχουν παρουσιαστεί μηχανικά προβλήματα. Όπως αυτό που ανάγκασε τους Εσθονούς να εγκαταλείψουν στην Αργεντινή. Θα λυθούν τα θέματα αξιοπιστίας στους επόμενους αγώνες;

Ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα, άφησε τον Tanak σε ρόλο θεατή λίγο πριν την ολοκλήρωσης της δεύτερης ημέρας

Το μεγάλο μπάτζετ, αλλά και η διαρκής εξέλιξη είναι με το μέρος της Toyota, όπως έδειξε και η περίπτωση του Ράλι Μεξικό. Εκεί, όπου σε συνεργασία με την Denso έγινε πολλή δουλειά, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υπερθέρμανσης στον κινητήρα να είναι, μετά από 2 χρόνια, παρελθόν. Επιπλέον, οι “αργοί” χωμάτινοι αγώνες όπως τα επερχόμενα Ράλι Πορτογαλίας ή Σαρδηνίας δεν ήταν το δυνατό σημείο του αυτοκινήτου. Όμως, ο αμέσως επόμενος αγώνας είναι το Ράλι Χιλής που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και σύμφωνα με τις περιγραφές, οι ειδικές του θυμίζουν το Ράλι Φινλανδίας. Έναν αγώνα, όπου η Toyota έχει κυριαρχήσει τα τελευταία 2 χρόνια…

Citroen: Αναζητώντας ισορροπία
Οι πολλές έξοδοι των οδηγών της Citroen τα προηγούμενα χρόνια, έδειχναν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Το Citroen C3 WRC δεν είχε την ιδανική συμπεριφορά, ειδικά όταν η πρόσφυση δεν ήταν αρκετή και προβλέψιμη. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, αυτό το φαινόμενο επανήλθε, ως έναν βαθμό, στην Αργεντινή. Αμφότεροι οι Ogier-Ingrassia και Lappi-Ferm είχε μικρής έκτασης έξοδο στο ίδιο σημείο -όπου υπήρχαν και αναπηδήσεις,- κατά την πρώτη λασπωμένη ημέρα.

Sebastien Ogier

Στη συνέχεια οι Φινλανδοί είχαν έξοδο με αρκετά χιλιόμετρα, εγκαταλείποντας οριστικά τον αγώνα. Όπως παραδέχθηκε και ο Pierre Budar, το βάθρο στην Αργεντινή ήρθε κυρίως λόγω της μεγάλης ικανότητας των Sebastien Ogier-Julien Ingrassia. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι είχαν δύο δύσκολες στιγμές, ενώ ο Ogier συχνά παραπονιόταν για την -μη- πρόσφυση του αυτοκινήτου. Αν τα προηγούμενα χρόνια, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έπεφτε και στους οδηγούς, με τον Ogier στο τιμόνι δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας. Ο 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχει τη δυνατότητα να παίρνει το 120% του αυτοκινήτου του, φτάνοντας σε όρια που δύσκολα μπορούν να φτάσουν άλλοι οδηγοί, αν τα πάντα δεν είναι ευνοϊκά για εκείνους. Και αυτό είναι που τον διαφοροποιεί και τον διατηρεί ζωντανό στη μάχη του τίτλου…

Όσο για την M-Sport Ford; Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν δύσκολος για την ομάδα του Malcolm Wilson. Οι Elfyn Evans-Scott Martin βρίσκονταν στη μάχη για το βάθρο, μέχρι που εγκατέλειψαν από έξοδο, όταν το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου χτύπησε έναν γιγάντιο βράχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο το Ford Fiesta όσο και ο βράχος, να βρεθούν εκτός δρόμου, κυλώντας αμφότερα μερικά μέτρα. Από την άλλη, οι Teemu Suninen-Marko Salminen έκαναν αγώνα τακτικής, με στόχο να μείνουν μακριά από προβλήματα. Κάτι που κατάφεραν, μένοντας πάντως και μακριά από την κορυφή.

Εμείς, θα τα ξαναπούμε μετά το Ράλι Χιλής, στις 10-12 Μαΐου.

Δείτε τι έγινε στην Αργεντινή, σε 60 δευτερόλεπτα

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr