Ηλεκτρικά πατίνια: Κίνδυνος προ των… στενών (+video)

Τα πατίνια και η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία και δυστυχώς οι χρήστες τους δεν φαίνεται να κατανοούν την επικινδυνότητά της κυκλοφορίας σε δρόμο.

Βρείτε μας στο
Έχει παραγίνει το κακό (και) με τους “χειριστές” (πως αλλιώς να τους πω, αναβάτες δεν είναι, οδηγοί δεν είναι) και έτσι, ενώ είχαμε τα κακά της μοίρας μας στους ελληνικούς δρόμους, ήρθαν να προστεθούν και αυτοί.
Και μιλώντας από προσωπική πείρα τουλάχιστον και χωρίς να έχω μελέτες, αριθμούς και έρευνες στα χέρια μου, πρέπει να πω πως είναι επιτακτική η ανάγκη για αναπροσαρμογή του Κ.Ο.Κ. και νέα μέτρα που δεν θα αφήνουν τους χειριστές πατινιών εκτός… κάδρου οδικής ασφάλειας, κυκλοφορίας κλπ. (βέβαια εδώ που τα λέμε δεν περιμένω και πολλά στην αλλαγή συμπεριφοράς των χειριστών ηλεκτρικών και μη πατινιών, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο).
Μόλις πριν από λίγες ημέρες στην χώρα μας ένας νεαρός έχασε την ζωή του όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και αν δεν παρθούν μέτρα και μάλιστα σύντομα θα έχουμε και άλλα θύματα.
Οι περισσότεροι εκ των χειριστών πατινιών είναι νεαροί και μοιάζουν να συμπεριφέρονται στον δρόμο δίχως αύριο… Yolo λοιπόν για αυτούς και… όλο το βάρος στις συνειδήσεις μας μετά. Πριν από μια εβδομάδα περίπου και ενώ κινούμουν με το αυτοκίνητο σε μονόδρομο έρχονταν τρεις νεαροί με πατίνι ΑΝΑΠΟΔΑ. Τρία πατίνια! Δύο από την δεξιά πλευρά του δρόμου και ένα από την αριστερή… Σε ένα στενό, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά. Τι άλλο να γράψω, καταλαβαίνετε… Πάλι πριν από λίγες ημέρες, στρίβω δεξιά σε μονόδρομο και ερχόταν κατά πάνω μου πατίνι (επίσης πήγαινε ανάποδα), και είχε πάρει την στροφή κλειστά.
Και ας πούμε πως συγκρουόμασταν, έστω και λίγο… Και παθαίνει μόνο υλική ζημιά το αυτοκίνητο (για καλή μας τύχη). Τι θα γίνει μετά; Δίπλωμα, άδεια (έγγραφα τέλος πάντων) έχει ο άνθρωπος με το πατίνι; Και αν την κάνει και φύγει; Πινακίδες έχει το πατίνι; Η απάντηση είναι όχι (το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα ποδήλατα. Και μην παρεξηγηθώ, έχω ποδήλατο και κυκλοφορώ συχνά με αυτό. Μάλιστα κάποιες φορές έρχομαι και στο γραφείο ποδηλατώντας. Όμως, πάντοτε σεβόμενος τον Κ.Ο.Κ. και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Μόλις ανεβαίνω στο ποδήλατο δεν ξεχνάω πως είναι να οδηγείς αυτοκίνητο και μόλις οδηγώ αυτοκίνητο δεν ξεχνώ πως είναι να είσαι αναβάτης ποδηλάτου).
Εν κατακλείδι, όσοι είστε οδηγοί αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, να έχετε κατά νου ακόμη έναν κίνδυνο που μπορεί να βρεθεί εμπρός σας από το… πουθενά! Και τι πιο ενδεικτικό από το video που θα δείτε πιο κάτω και μας έρχεται από την Ιταλία.
mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr