Την ανάπτυξη φορτηγών με ηλιακά πάνελ εξετάζει η Scania

Πώς θα σας φαινόταν η εξοικονόμηση ενέργειας με ηλιακά πάνελ στα φορτηγά; Η Scania το τόλμησε και μας αναφέρει τα πρώτα της συμπεράσματα...

Βρείτε μας στο

Οι ερευνητικές προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και, κατ’ επέκταση, αύξηση της αυτονομίας καλά κρατούν. Η Scania, γνωστοποίησε πρόσφατα ότι εξετάζει την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα ρυμουλκούμενα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Διαβάστε επίσης: Το υδρογονοκίνητο φορτηγό της Hyundai πιάνει δουλειά στην Ευρώπη 

Η σουηδική εταιρεία παραγωγής μεταφορικών οχημάτων έχει ήδη αναπτύξει ένα ρυμουλκούμενο σε ερευνητικό επίπεδο. Κινείται με τη βοήθεια ενός plug-in υβριδικού φορτηγού και το μήκος του αγγίζει τα 18 μέτρα. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν πιθανή εξοικονόμηση καυσίμου της τάξης του 5 έως 10 τις εκατό.

Τα ηλιακά πάνελ έχουν εγκατασταθεί σε όλη την επιφάνεια, με το συνολικό εμβαδόν να αγγίζει τα 140 τετραγωνικά μέτρα. Υπολογίζεται ότι με τις κλιματικές συνθήκες της Σουηδίας, τα ηλιακά πάνελ αναμένεται να παράγουν ετησίως 14.000 kWh. Βέβαια, στην Ισπανία όπου οι ώρες ηλιοφάνειας είναι αυξημένες κατά 80% σε σχέση με τη Σουηδία, η εξοικονόμηση καυσίμου ενδεχομένως να είναι και διπλάσια.

Scania: Το όχημα που γίνεται λεωφορείο, φορτηγό και σκουπιδιάρικο! (+videos)

Το πειραματικό όχημα της Scania έχει βγει ήδη στους δρόμους της Σουηδίας και χρησιμοποιείται από την “Ernst Express”, εταιρεία μεταφορών με την οποία υπήρξε συνεργασία και στο παρελθόν. Η χρηματοδότηση του project καλύπτεται από τον οργανισμό έρευνας και καινοτομίας της σουηδικής κυβέρνησης. Μένει μόνο να δούμε αν, εν τέλει, είναι βιώσιμη αυτή η ιδέα.