Tο νεοσυσταθέν Green NCAP, αποτελεί έναν οργανισμό αξιολόγησης που έχει κοινές βάσεις με το Euro NCAP. Στόχος του είναι η αξιολόγηση νέων οχημάτων με βάση το οικολογικό τους αποτύπωμα, δηλαδή την ενεργειακή τους απόδοση και την επιβάρυνση -ή μη- προς το περιβάλλον. Ένας ακόμη σκοπός του νέου οργανισμού είναι να αξιολογήσει κατά πόσο οι εργοστασιακές μετρήσεις βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα.
Στον νέο αυτό οργανισμό εντάσσονται μεγάλοι φορείς από την Ευρώπη όπως κυβερνήσεις, clubs αυτοκινήτου και ανεξάρτητες οργανώσεις, όπως συμβαίνει και στο Euro NCAP. Η φιλικότητα προς το περιβάλλον έχει γίνει πρωτεύων παράγοντας για την πορεία της αυτοκίνησης, οπότε τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και οι κατασκευές των εταιρειών, έχουν προσαρμοστεί αναλόγως. Η δημιουργία του Green NCAP δεν αποτελεί έκπληξη, αφού πλέον η έμφαση που δίνεται στο οικολογικό κομμάτι της αυτοκίνησης είναι εξίσου μεγάλη, με εκείνη που αφορά στην οδική ασφάλεια. Η νομοθεσία αναφορικά με κατανάλωση και εκπομπή ρύπων έχει γίνει πολύ αυστηρή, με τις μεθόδους μέτρησης των εκπομπών ρύπων για κάθε νέο αυτοκίνητο, να έχουν αλλάξει.
Οι δοκιμές του Green NCAP περιλαμβάνουν μια σειρά από δοκιμασίες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνονται. Σκοπός του οργανισμού είναι να αυξήσει τη δυσκολία για τους κατασκευαστές, ενώ ταυτόχρονα να παραμείνει κοντά στην τεχνολογική εξέλιξη, η οποία προχωρά με τέτοιους ρυθμούς που μια σειρά δοκιμών του 2019, μπορεί να μην είναι επίκαιρη το 2022.
Ο τρόπος αξιολόγησης παραμένει αντίστοιχος με αυτόν που γνωρίζουμε, δηλαδή περιλαμβάνει την απονομή αστεριών για την επίδοση κάθε αυτοκινήτου. Η βαθμονόμηση γίνεται από το 0 έως το 5, ενώ προφανώς τα αυτοκίνητα με την καλύτερη απόδοση θα αξιολογούνται με 5 αστέρια. Οι παράγοντες που εξετάζονται αφορούν σε κατανάλωση, εκπομπή ρύπων και στα τεχνολογικά συστήματα μείωσης της κατανάλωσης ή της εκπομπής CO2. Ακόμη, ειδικές μετρήσεις με βαθμονόμηση από 1 έως 10 πραγματοποιούνται για την εκπομπή ρύπων (Clean Air Index), την αποδοτικότητα σε επίπεδο ενέργειας (Energy Efficiency Index) και την εκπομπή αερίων όπως διοξείδιο του άνθρακα ή μεθάνιο (Greenhouse Gases).
Αν και οι δοκιμές αξιολόγησης αρχικά αφορούν σε μετρήσεις κατά την κίνηση, σύντομα θα προστεθούν και μετρήσεις αναφορικά με άλλους παράγοντες, όπως η συνολική ενέργεια που καταναλώνει ένα αυτοκίνητο από το περιβάλλον, από τη στιγμή της έναρξης παραγωγής έως την απόσυρσή του. Προς το παρόν, ανεξάρτητα από την παράμετρο του κόστους απόκτησης, πιο φιλικά προς το περιβάλλον θεωρούνται τα ηλεκτρικά οχήματα και για αυτό, σύντομα θα προστεθούν στην εξίσωση, μετρήσεις παραγόντων όπως η αυτονομία ή το συνολικό οικολογικό αποτύπωμά τους.
Οι αξιολογήσεις νέων οχημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στόχος είναι από το Green NCAP να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, αν όχι όλα, τα νέα αυτοκίνητα των κατασκευαστών.