Η Toyota, επίσημος συνεργάτης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας το 2020, ετοιμάζει πλειάδα προηγμένων τεχνολογικά υπηρεσιών, που εντάσσεται στην εκστρατεία της Toyota, Mobility for All.
Πέραν των ειδικών ηλεκτρικών οχημάτων APM, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται και το “Tokyo 2020 Robot Project”. Άλλα ρομπότ της Toyota, θα εξυπηρετήσουν τις μετακινήσεις ανθρώπων σε τοποθεσίες και προορισμούς, ενώ άλλα θα τους διασκεδάσουν.
Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς θα χρησιμοποιηθεί το καθένα!
Μασκότ-ρομπότ Miraitowa/Someity (Μασκότ)
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η μασκότ θα είναι ρομπότ. Μάλιστα θα είναι δύο, με τον Miraitowa να είναι γαλάζιος και την Someity, βαμμένη ροζ. Όπως αναφέρει η Toyota, εκτός από την υποδοχή αθλητών και επισκεπτών στα στάδια, επεξεργάζεται διαφορετικούς τρόπους για την απόλαυση των αγώνων από τα παιδιά. Μέσω ενός ρομπότ που λειτουργεί από μακριά, οι μασκότ-ρομπότ θα κάνει κινήσεις επικοινωνίας προς ανθρώπους (π.χ. χειραψία). Ακόμη, χάρη σε κάμερα που έχει τοποθετηθεί στο κεφάλι του, θα αναγνωρίζει ανθρώπους κοντά και θα απαντάει, κάνοντας πολλές εκφράσεις. Ακόμη, θα διαθέτει μικροσκοπικές αρθρώσεις που θα καθιστούν τη χρήση του από τους περαστικούς ασφαλή, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητά του.
Ανθρωποειδές ρομπότ T-HR3
Πρόκειται για μια μοναδική πρόταση της Toyota, ώστε καλεσμένοι που βρίσκονται μακριά να μπορούν να επικοινωνήσουν με αθλητές, μέσω των T-HR3 και της μασκότ-ρομπότ. Τα ρομπότ T-HR3 θα αναπαράγουν κινήσεις, εικόνα και ήχο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, οι χρήστες των ρομπότ θα κάνουν high-five με αθλητές που βρίσκονται μακριά και έχουν την αίσθηση που φέρνει η προσωπική επαφή στο χέρι.
Ρομπότ για επικοινωνία από μακριά T-TR1
Ο λόγος για ρομπότ που εξελίχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Toyota στις Η.Π.Α. Διαθέτει κάμερα στην κορυφή μιας, σχεδόν πραγματικών διαστάσεων, οθόνης. Ουσιαστικά, προσφέρει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι δε θα μπορέσουν να έχουν φυσική παρουσία σε κάποιο στάδιο των αγώνων, να νιώσουν μέσω της οθόνης, σαν έχουν τηλεμεταφερθεί στο στάδιο.
Ρομπότ υποστήριξης ανθρώπων (HSR) και υποστήριξης διανομών (DSR)
Το ρομπότ HSR θα αποτελεί τον “ταξιθέτη” σε έναν ορισμένο αριθμό θέσεων στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Το ρομπότ HSR θα μεταφέρει τους θεατές στη θέση τους. Το ρομπότ DSR θα διανέμει ποτά και λοιπά αγαθά σε θεατές, οι οποίοι θα τα έχουν παραγγείλει μέσω ειδικής εφαρμογής. Σε εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων με χωρητικότητα άνω των 500 θέσεων, τα ρομπότ αναμένεται να βοηθήσουν πάνω από 1000 θεατές οι οποίοι θα χρειαστούν βοήθεια.
Ρομπότ υποστήριξης πεδίου FSR
Καθώς θα διαθέτουν αυτόνομες λειτουργίες, τα ρομπότ ειδικής χρήσης θα συμμετάσχουν ενεργά σε δραστηριότητες αθλημάτων ρίψεων όπως ο ακοντισμός, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Έχοντας καθορίσει την ιδανική διαδρομή, το FSR θα πραγματοποιεί ανάκτηση και μεταφορά υλικού, όπως το ακόντιο του αθλητή, στη βάση του. Το συγκεκριμένο ρομπότ, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Toyota, των αγώνων Tokyo 2020 και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), με στόχο την περαιτέρω χρήση στους αγώνες στίβου.
Δείτε το video της καμπάνιας Toyota: Mobility for All