Βουτιά στις παγκόσμιες πωλήσεις, “χωρίς προηγούμενο”

Πτώση χωρίς προηγούμενο περιμένουν οι αναλυτές στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Βρείτε μας στο
Παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων 2020

Με τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο κορωνοϊός για την παγκόσμια οικονομία, η πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο είναι αναμενόμενη με τις προβλέψεις των αναλυτών να κάνουν λόγω για μείωση που μπορεί να φτάσει έως και το 20% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης δεδομένων IHS Markit, “Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να βιώσει μια δίχως προηγούμενο και σχεδόν ακαριαία παύση στη ζήτηση νέων αυτοκινήτων το 2020”. Η βρετανική εταιρία που έχει προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση των προβλέψεων της για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου το 2020 και κάνει λόγο για βουτιά στις πωλήσεις της τάξης του 12% σε σχέση με το 2019 με το νέο σύνολο να ανέρχεται περίπου στα 79 εκατ. αυτοκίνητα.

Η πτώση του 12% που προβλέπει η IHS Markit αναλογεί περίπου σε 10 εκατ. λιγότερες πωλήσεις φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε μόλις τον Ιανουάριο. Μάλιστα αναφέρει πως αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι το 8% στη μείωση των πωλήσεων που παρουσιάστηκε κατά την παγκόσμια οικονομική ύφεση το 2008-2009.

Ειδικά για τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης οι αναθεωρημένες προβλέψεις των Βρετανών για το 2020 κάνουν λόγο για συνολική πτώση 14%, ήτοι κατά 1,9 εκατ. μονάδες με το σύνολο να ανέρχεται στα 15,6 εκατ. αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί ότι΄τη χρονιά που μας πέρασε οι ταξινομήσεις στην Ευρώπη των 27 έκλεισαν με ρεκόρ 12ετίας με 15,75 εκατ. μονάδες, ένα νούμερο που δεν φαίνεται να συμφωνεί με τα δεδομένα της IHS Markit που δείχνουν ένα πιο “αισιόδοξο” σενάριο.

Φυσικά υπάρχει και το πιο απαισιόδοξο σενάριο που μας έρχεται από την LMC Automotive που έχει αναθεωρήσει επίσης τις αρχικές προβλέψεις της που παρουσίαζαν στασιμότητα στην αγορά για φέτος. Οι αναλυτές της εταιρίας προβλέπουν τώρα ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις κάτω από τα 77 εκατ. μονάδες, ακόμη και κοντά στα 69 εκατ., όταν το 2019 οι παγκόσμιες πωλήσεις ανήλθαν στα 91 εκατ. επιβατικά και ελαφριά επαγγελματικά οχήματα.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr