Ο χαρακτηρισμός “καρό ύφασμα” για την επένδυση των καθισμάτων του VW Golf GTI, που αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία του εσωτερικού του, θα μπορούσε να φλερτάρει με την ιεροσυλία για τους φίλους της γερμανικής εταιρίας. Το ταρτάν, όπως αναφέρεται στην παράδοση των Σκώτων, ως μοτίβο από κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε διάφορα χρώματα, με το κάθε χρωματιστό μοτίβο να υποδηλώνει την ταυτότητα μιας συγκεκριμένης φατρίας, τού είναι σαφώς πιο ταιριαστό και υπάρχει και λόγος που το αναφέρουμε και αυτό…
Το συγκεκριμένο μέρος της επένδυσης των καθισμάτων του Golf GTI είναι άλλωστε αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας του διάσημου καυτού hatchback της γερμανικής εταιρίας από την πρώτη ημέρα της παρουσίασής του μέχρι και σήμερα. Αυτό αλλά φυσικά και η μπίλια του επιλογέα ταχυτήτων εμπνευσμένη από το μπαλάκι του γκολφ.
Τόσο το διάσημο ταρτάν όσο και η μπίλια δημιουργήθηκαν για να διαχωρίζουν το Golf GTI από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου σε μια εποχή που οι έντονα φουσκωμένοι θόλοι των τροχών, τα ανοίγματα στο καπό και οι μεγάλες αεροτομές γενικά απουσίαζαν από τις ισχυρότερες εργοστασιακές εκδόσεις των μοντέλων των κατασκευαστών, πόσο μάλλον από τη στιγμή που μιλάμε για το Golf και μια κατηγορία που δεν υπήρχε πριν από την έλευση του GTI.
Και τα δύο στοιχεία οφείλονται σε έναν άνθρωπο που το ευρύ κοινό αγνοούσε σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Κυρίες και κύριοι γνωρίστε την Gunhild Liljequist.
H 83χρονη σήμερα Liljequist ήταν το ένατο και τελευταίο μέλος της ομάδας πίσω από το πρώτο Golf GTI και η μοναδική γυναίκα. Η είσοδός της στην ομάδα έγινε αφού το project είχε ολοκληρωθεί σε γενικές γραμμές και είχε πάρει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Η σχεδιάστρια ανέλαβε την ευθύνη να κάνει το εσωτερικό του Golf να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου και έτσι ασχολήθηκε αποκλειστικά με αυτό σχεδιάζοντας τα επιμέρους στοιχεία που άφησαν για πάντα την σφραγίδα τους στο γερμανικό μοντέλο. Τα κατάφερε τουλάχιστον εξίσου καλά με τους συναδέλφους της που ασχολήθηκαν με το εξωτερικό του 1ης γενιάς GTI.
Η Liljequist είχε ήδη εκτεταμένη εμπειρία στην Volkswagen αφού εργαζόταν στο τμήμα Xρωμάτων και Yφασμάτων από το 1964 – η πρώτη γυναίκα του τμήματος σχεδιασμού της VW, με σπουδές πάνω στη ζωγραφική σε πορσελάνη και το σχέδιο.
Η έμπνευση για το ταρτάν στην επένδυση των καθισμάτων του GTI προήρθε από τα σκωτσέζικου τύπου ταρτάν, τα οποία και γνώρισε από κοντά στα ταξίδια της στη Μεγάλη Βρετανία κατά τους περιπάτους που έκανε στη διάσημη οδό Carnaby του Λονδίνου. Το μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο GTI είναι ένα από τα αγαπημένα της και αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή του ταρτάν που είχε χρησιμοποιήσει ήδη για τα τροχόσπιτα της Westfalia, με πιο έντονα χρώματα.
Η έμπνευση για την μπίλια που θυμίζει μπαλάκι του γκολφ προήρθε φυσικά από το όνομα του Golf, ως “παιχνίδισμα”, αφού το όνομα του hatchback αναφέρεται στο Ρεύμα του Κόλπου (Golfstrom) και όχι στο ομώνυμο άθλημα. Στην ίδια αποδίδεται από μερικούς και το σπορ τιμόνι του GTI, μια πληροφορία που ωστόσο δεν διασταυρώνεται, ενώ η σχεδιάστρια της VW ευφηύρε και ένα τρόπο βαφής που άλλαξε τα δεδομένα και έχει οδηγήσει στο πώς δείχνουν οι σύγχρονες μεταλλικές βαφές.
Η Liljequist ήταν υπεύθυνη για πολλές από τις ειδικές εκδόσεις των μοντέλων της VW στα 27 χρόνια που παρέμεινε στην εταιρία αλλά και για πολλές από τις αποχρώσεις διαφόρων χρωμάτων που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί για τα αμαξώματά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δουλειάς της σχεδιάστριας είναι η περιορισμένης παραγωγής έκδοση “Jeans” του Polo της 10ετίας του ’70, με την αντίστοιχη έκδοση του Σκαραβαίου που προηγήθηκε να θεωρείται ως η πρώτη επίσημη δουλειά της. Επίσης, ο κατακόκκινος “samtroten” Σκαραβαίος του 1984 με το αντίστοιχο εσωτερικό και τις βελούδινες επενδύσεις στα καθίσματα με μπλε κάθετες ρίγες και η έκδοση “Etienne Aigner” του πρώτου Golf Cabrio το 1987.
Η Γερμανίδα θεωρείται θρύλος στις τάξεις της VW, αν και δύσκολα βρίσκει κανείς το όνομά της στα αρχεία της εταιρίας αλλά και γενικότερα στο Διαδίκτυο. Δείτε τη στο παρακάτω βίντεο να υπογράφει αυτόγραφα σε φανατικούς θαυμαστές της, κατόχους του “samtroten” Σκαραβαίου και στο επόμενο ένα σύντομο βίντεο από το εξωτερικό και το εσωτερικό του πρώτου Golf GTI.