9+1 κανόνες για ασφαλή μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητο (+video)

Τα παιδιά μας είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε, οπότε πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλειά τους στο αυτοκίνητο. Διαβάστε 9+1 βασικούς κανόνες για ασφαλείας μεταφορές τους!

pornohub
sex videos
mallu sex blonde girlfriend wants to fuck point of view.
Βρείτε μας στο

Η αγάπη που τρέφει κάθε γονέας για το παιδί του, είναι αναμφισβήτητη. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως κάνει πάντοτε τις σωστές ενέργειες για την προστασία του, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη. Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό Child Seat Safety, 2 στα 3 παιδιά δεν κάθονται σωστά και με ασφάλεια, όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτούμε πως σε μια σύγκρουση με 50 χλμ./ώρα, ο τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένα παιδί βάρους 8 κιλών, είναι αντίστοιχος με πτώση από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου. Ακόμη, έρευνα στην Ισπανία, έδειξε πως η σωστή χρήση των μέτρων προστασίας παιδιών στο αυτοκίνητο (ζώνες ασφαλείας, σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων κλπ.), μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού παιδιών σε τροχαίο, κατά 75% και 90% αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Seat παρουσίασε 9+1 βασικούς κανόνες για την ασφαλή τοποθέτηση και μεταφορά των παιδιών, όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο:


1. Κατάλληλο παιδικό κάθισμα: Η ηλικία δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα επιλογής καθίσματος. Σημαντικό ρόλο παίζουν το βάρος και το ύψος, οπότε όταν αγοράσουμε παιδικό κάθισμα, πρέπει να έχουμε και αυτό υπόψιν.

2. Πάντα στο πίσω κάθισμα: Πρόκειται μακράν για τις πιο ασφαλείς θέσεις στο αυτοκίνητο. Το εμπρός κάθισμα, προτείνεται μόνο εφόσον το πίσω κάθισμα κάθονται ήδη 3 παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η απενεργοποίηση του αερόσακου συνοδηγού.

3. Σωστή τοποθέτηση παιδικού καθίσματος: Είναι σημαντικό να διαβάσουμε τις οδηγίες εγκατάστασης ενός παιδικού καθίσματος, πριν το τοποθετήσουμε. Η πιο άνετη και εύκολη μέθοδος, είναι το Isofix. Εφόσον το κάθισμα χρειάζεται τοποθέτηση σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας, είναι σημαντικό η τελευταία να περνάει σωστά από κάθε σημείο, όπως δείχνει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

4. Καλό σφίξιμο στους ιμάντες: Συχνά οι ιμάντες των παιδικών καθισμάτων μένουν χαλαροί, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ελευθερώσουν τα χέρια τους. Αυτό όμως μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ιμάντες της ζώνης πρέπει να είναι σφικτοί και να έχουν τοποθετηθεί κοντά στο σώμα. Μια δοκιμή είναι απαραίτητη: Αν ο ιμάντας έχει και άλλο περιθώριο, χρειάζεται περαιτέρω σφίξιμο.

5. Τοποθέτηση με πρόσωπο προς τα πίσω: Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, ο λαιμός ενός μωρού δε θα αντέξει την καταπόνηση όταν θα κινηθεί απότομα προς τα εμπρός. Για αυτό, τα παιδικά καθίσματα 0 και 0+ έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά ώστε το μωρό να κοιτάζει προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, η κίνησή του θα είναι ομόρροπη με αυτή της δύναμης που θα δεχθεί το σώμα του και άρα η καταπόνηση θα είναι μικρότερη. Προσοχή! Αυτό ισχύει για μωρά ηλικίας έως 15 μηνών, με ύψος 105 εκατοστών (1,05 μέτρα).

6. Χρήση παιδικού καθίσματος και για τις πιο μικρές αποστάσεις: Έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως το 37% των οδηγών ομολογεί ότι μεταφέρει τα παιδιά του αρκετές φορές, χωρίς παιδικό κάθισμα, για μικρές αποστάσεις. Επίσης, άλλοι γονείς ομολογούν πως αφήνουν τα παιδιά τους να δεθούν μόνα τους, χωρίς να ελέγξουν αν έχουν δεθεί σωστά…

7. Μόνο τα βασικά ρούχα: Ειδικά σε κοντινές αποστάσεις, πολλοί γονείς συνηθίζουν να αφήνουν τα παιδιά με το μπουφάν ή ακόμη και τσάντα. Αυτό είναι θανάσιμο λάθος, καθώς με αυτόν τον τρόπο, η ζώνη δε θα δεθεί γύρω από το σώμα του παιδιού, αλλά γύρω από το μπουφάν ή την τσάντα. Άρα, σε περίπτωση ατυχήματος το σώμα του παιδιού δε θα είναι δεμένο, με την πιθανότητα τραυματισμού να είναι μεγάλη.

8. Τα αντικείμενα τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών: Ανεξάρτητα από την απόσταση, δεν πρέπει να έχουμε εκτεθειμένα πράγματα, ειδικά μεγάλου όγκου ή βάρους, στην καμπίνα. Σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί να εκτοξευθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και να τραυματίσουν τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικους επιβάτες.

9. Πειθώ μέσω παραδείγματος: Ότι και αν πούμε στα παιδιά, εμείς οι ίδιοι είμαστε στο καλύτερο παράδειγμα. Όσες φορές και αν τους πούμε να φορέσουν ζώνη, είναι βέβαιο πως δε θα το κάνουν αν δεν το κάνουμε εμείς. Οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τις λέξεις!

Τι κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος; Καταρχάς, με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα παιδιά να απομακρυνθούν από το αυτοκίνητο. Ωστόσο, δεν πρέπει να τα πάρουμε στην αγκαλιά, εκτός και αν υπάρχει τεράστιος κίνδυνος. Ο λόγος είναι πως δε θα μπορούμε να γνωρίζουμε εκείνη τη στιγμή αν το παιδί έχει κάποιο εσωτερικό τραύμα, ή κάποια πληγή που δεν έχει αντιληφθεί και μπορεί να του προξενήσουμε μεγαλύτερη ζημιά.

Είστε βέβαιοι πως κάνετε όλα όσα απαιτούνται, ώστε τα παιδιά σας να είναι όσο πιο ασφαλή γίνεται μέσα στο αυτοκίνητο;

Δείτε το κατατοπιστικό video που ετοίμασε η Seat

tamilsexstories
sex videos nice view on my hungry gaping pussy.
https:/www.auntysextube.com cream pie cravings.
mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: [email protected]