Οι εκδρομείς σταδιακά επιστρέφουν στις μεγαλουπόλεις και είναι θέμα χρόνου να ξανά ξεκινήσουν οι συνθήκες συμφόρησης στους δρόμους. Μαζί με τους παραθεριστές, θα επιστρέψει και το λεγόμενο “φάντασμα της κότας”. Πάμε να δούμε ένα φαινόμενο που δημιουργεί έντονη κίνηση χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος.
Χρήσιμα: 3+1 συμβουλές για να κερδίσεις χρόνο στην κίνηση της πόλης
Ο καλύτερος τρόπος να το κατανοήσουμε είναι το video που ακολουθεί και θα καταλάβετε ευθύς αμέσως γιατί έχει έχει πάρει αυτή την ονομασία. Έστω, λοιπόν, ότι σε συνθήκες ομαλής ροής, ξαφνικά διασχίζει κάθετα τον δρόμο μία κότα. Όπως είναι λογικό, ο οδηγός θα επιβραδύνει μόλις την αντιληφθεί, το ίδιο θα κάνει και ο οδηγός που ακολουθεί, και ο επόμενος, και ο μεθεπόμενος κι ούτω καθ’ εξής.
Στη συνέχεια, θα αρχίσουν σταδιακά να επιταχύνουν, αλλά τα οχήματα που ακολουθούν θα επιβάλλεται να επιβραδύνουν. Έτσι, λίγο αργότερα, η κότα θα έχει εξαφανιστεί, αλλά το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Η ομαλή ροή των οχημάτων σταμάτησε να υφίσταται στο πέρασμά της, αλλά δεν αποκαταστάθηκε μόλις πέρασε στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Σταδιακά, το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο, μιας και οι οδηγοί επιβραδύνουν έντονα και στη συνέχεια επιταχύνουν ομαλά. Αυτός είναι ο λόγος που το φαινόμενο ονομάζεται “φάντασμα της κότας”.
Οι “κότες” της πραγματικής ζωής!
Εννοείται ότι στην πραγματικότητα, καμία κότα δεν περνά από τη λεωφόρο Κηφισού ή Κηφισίας κάθε πρωί. Η “κότα” του παραδείγματός που αναλύεται στο παρακάτω video είναι στην πραγματική ζωή κάθε τι που “χαλάει” την ομαλή ροή κυκλοφορίας των οχημάτων. Για παράδειγμα, ένας οδηγός που σταματά ξαφνικά με αλάρμ μέσα στον δρόμο για να αποβιβαστεί κάποιος επιβάτης. “Κότα” της πραγματικής ζωής μπορεί να είναι κάποιος που αλλάζει απότομα λωρίδα (θα αναγκάσει τον πίσω του να επιβραδύνει απότομα) ή κάποιος που δεν κρατά σωστή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Τον ρόλο της κότας του παραδείγματος μπορεί να “παίζει” επίσης κάποιος που κινείται αργά στην αριστερή λωρίδα, αναγκάζοντας τους υπόλοιπους οδηγούς να προσπεράσουν από δεξιά ή κάποιος που “χαζεύει” στο κινητό και αργεί να ξεκινήσει στο φανάρι.
Φρόντισε λοιπόν, αγαπητέ οδηγέ, να μην γίνεσαι η “κότα” που βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στη δημιουργία του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις.