Η χρήση του αντιηλιακού είναι συχνή το καλοκαίρι και ειδικά τους μήνες των διακοπών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αντισηπτικά χεριών. Προϊόντα τα οποία μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση επάνω μας και να μας προστατεύουν, το αυτοκίνητό μας όμως δεν τα… συμπαθεί και καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή μαζί του.
Και αυτό γιατί οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε μερικά από τα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις με τις επιφάνειες του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά τους.
«Από τα αντισηπτικά χεριών μέχρι τις αντιηλιακές λοσιόν και τα εντομοαπωθητικά, οι τάσεις των καταναλωτών μεταβάλλονται συνεχώς και νέα προϊόντα εμφανίζονται συνεχώς στην αγορά» δήλωσε ο Mark Montgomery, senior materials engineer στο Κέντρο Τεχνολογίας Υλικών, του Τεχνικού Κέντρου του Dunton στη Μ. Βρετανία, για τη Ford Ευρώπης. «Ακόμα και το φαινομενικά πιο ακίνδυνο προϊόν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν έρχεται σε επαφή με κάποιες επιφάνειες εκατοντάδες – ή και χιλιάδες – φορές το χρόνο» επισήμανε.
Η αγορά των αντισηπτικών χεριών με τη μορφή τζελ, αφρού και υγρομάντηλων, πολλά από τα οποία περιέχουν αιθανόλη, αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% στην Ευρώπη. Αντιηλιακές λοσιόν με υψηλό δείκτη προστασίας περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες οξειδίου του τιτανίου, το οποίο πιθανότατα αντιδρά με πλαστικές επιφάνειες και τα φυσικά έλαια που υπάρχουν σε δερμάτινες επενδύσεις, κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ομάδες της Ford στο Dunton της Μ. Βρετανίας και της Κολωνίας στη Γερμανία πραγματοποιούν δοκιμές σε θερμοκρασίες που, σε μερικές περιπτώσεις, αγγίζουν τους 74°C – αυτή είναι η θερμοκρασία που εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σταθμευμένου στην παραλία μία καλοκαιρινή μέρα. Σε άλλες δοκιμές, προσομοιώνουν την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο με “βομβαρδισμό” των υλικών σε υπεριώδη ακτινοβολία, που αντιστοιχεί με την έκθεσή τους στο πιο φωτεινό μέρος του πλανήτη, επί 1.152 ώρες (48 ημέρες).
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δοκιμών, η χημική σύσταση των εξωτερικών στρωμάτων μπορεί κάλλιστα να αλλάξει με σκοπό την προστασία του εσωτερικού τμήματος των τμημάτων. Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση της ελκυστικής εμφάνισης τους, αλλά και της αξίας μεταπώλησης του αυτοκινήτου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους. Δοκιμές πραγματοποιούνται επίσης και σε αξεσουάρ που πωλούνται μέσω του Ford Customer Service Division, όπως σε καλύμματα χώρου αποσκευών και σε πλαστικά καλύμματα εσωτερικού.
«Μερικές φορές, χρειάζεται να λειτουργούμε ως ντετέκτιβ» δήλωσε ο Richard Kyle, materials engineer, που επίσης εργάζεται στο Dunton. «Υπήρχαν περιπτώσεις υπερβολικής φθοράς στην Τουρκία και καταφέραμε να εντοπίσουμε ότι αιτία ήταν πιθανότατα η αιθανόλη και συγκεκριμένα ένα δημοφιλές αντισηπτικό χεριών που περιείχε 80% αιθανόλη – πολύ υψηλότερο ποσοστό από οτιδήποτε γνωρίζαμε μέχρι τότε. Μόλις μάθαμε τι ήταν, καταφέραμε να βρούμε μία λύση.»
Στο εξής λοιπόν να ξέρετε πως καλό είναι να μην πιάνεται επιφάνειες του αυτοκινήτου (χειρολαβή πόρτας εσωτερικά και εξωτερικά, λεβιές ταχυτήτων, τιμόνι κλπ.) έχοντας στα χέρια σας υπολείματα τέτοιων προϊόντων, αν θέλετε να μην του προκαλέσετε ανεπιθύμητη φθορά.