Ως ένας από τους πρωτοπόρους στο τομέα της υδρογονοκίνησης η ιαπωνική εταιρία εξελίσσει διαρκώς τις κυψέλες υδρογόνου καθώς θεωρεί ότι αυτή είναι η λύση για ένα βιώσιμο μέλλον στην κινητικότητα.
Οι Ιάπωνες, για να δείξουν τη τεχνολογική τους υπεροχή, αλλά και να προχωρήσουν περαιτέρω με την εξέλιξη των κυψελών υδρογόνου, δημιούργησαν έναν νέο τύπο για θαλάσσιες εφαρμογές με τα βασικά εξαρτήματα να προέρχονται από τις κυψέλες υδρογόνου του Mirai.
Πρώτος αποδέκτης αυτών των κυψελών, με απώτερο σκοπό και την εμπορική τους εφαρμογή, το εντυπωσιακό ερευνητικό -και πρώην αγωνιστικό- catamaran “Energy Observer”, το πρώτο ηλεκτρικό σκάφος στον κόσμο που κινείται και με υδρογόνο και είναι ενεργειακά αυτόνομο.
Με τις κυψέλες της Toyota και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο Energy Observer, το σκάφος των 31 μέτρων και 34 τόνων θα μπορεί πλέον να παράγει το δικό του υδρογόνο εν κινήσει και να το αποθηκεύει, ώστε να το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του.
Το ρεύμα που χρειάζεται το Energy Observer για τα συστήματα του αλλά και την παραγωγή του υδρογόνου προέρχεται τόσο από τα ηλιακά πάνελ, τα οποία καλύπτουν το ερευνητικό σκάφος, όσο και από τις ηλεκτρικές γεννήτριες που κινούν τις προπέλες του. Με την αντιστροφή της λειτουργίας τους οι εν λόγω γεννήτριες θα παράγουν το απαραίτητο ρεύμα, ενώ το Observer φέρει και δύο κάθετες γεννήτριες τουρμπίνας αέρα που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Τη δυνατότητα για αντιστροφή των γεννητριών ώστε να παράγουν ρεύμα από τις προπέλες τη δίνουν πλέον τα τελευταίας τεχνολογίας αυτοματοποιημένα πανιά που φέρει, τα οποία αντικατάστησαν τα προηγούμενα αξιοποιούν ακόμη καλύτερα τον αέρα προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες. Είπαμε, είναι ένα κινητό εργαστήρι που εξελίσσεται διαρκώς δοκιμάζοντας νέα και βελτιωμένα συστήματα κάθε φορά με στόχο και την αξιοποίηση τους.
Το Energy Observer μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα έως και πέντε κόμβους (9,3 χλμ./ώρα) με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή και έως 8 (14,8 χλμ./ώρα) βασισμένο στα πανιά του.
Το εξειδικευμένο σύστημα κυψελών υδρογόνου των Ιαπώνων εξελίχθηκε από το Τεχνικό Κέντρο της Toyota στην Ευρώπη και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν έξι μήνες.