Οι μεγάλοι κατασκευαστές προσπαθούν και προσφέρουν τη δική τους στήριξη σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη με τον κορωνοϊό αυτές τις ημέρες αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πο διαθέτουν. Η Skoda δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση με τους Τσέχους να παράγουν ήδη μάσκες πολλαπλών χρήσεων χρησιμοποιώντας τους 3D εκτυπωτές της.
Η εταιρία διαθέτει από τους πλέον προηγμένους 3D εκτυπωτές στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σχεδόν όλα τα concept cars που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια στα σαλόνια αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο “ξεπήδησαν” αρχικά με τη χρήση αυτών των εκτυπωτών που τώρα προσέρουν τις υπηρεσίες του κατά του COVID-19.
Για να πετύχουν το στόχο τους οι μηχανικοί της τσέχικης εταιρίας ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ρομποτικής και Κινητικής (CIIRC) του Πολυτεχνείου της Πράγας, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Κεντρική Ευρώπη.
Το κοινό project, απέβλεπε στην παραγωγή με τη διαδικασία 3D εκτύπωσης, ειδικών προστατευτικών μασκών-αναπνευστήρων κλάσης FFP3, απαραίτητων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα οι εκτυπωτές Multi Jet Fusion 3D της Hewlett Packard, οι οποίοι διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος και διασφαλίζουν 100% ασφάλεια ακόμα και με τα πλέον αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Η Skoda προχώρησε αρχικά στην κατασκευή πέντε συνολικά πρωτοτύπων. Έπειτα από τους απαραίτητους ελέγχους τα πρωτότυπα έλαβαν την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας της χώρας με την εταιρία να έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή τους εδώ και μερικές ημέρες.
Η παραγωγή γίνεται σε σετ των 60 τεμαχίων, με κάθε σετ να απαιτεί 16 ώρες για την ολοκλήρωση του. Ακολουθεί μία περίοδος επίσης 16 ωρών κατά την οποία οι αναπνευστήρες ψύχονται, πριν το τελικό προϊόν είναι έτοιμο. Ο μεγάλος χρόνος ψύχρανσης οφείλεται στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία έχει γίνει σε κενό αέρος και για το λόγο αυτό, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρυθρες ακτίνες με τη θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 180 βαθμούς Κελσίου, απαιτείται πολύς χρόνος για την απαγωγή θερμότητας.
Ο κάθε αναπνευστήρας αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα, τα οποία προωθούνται στην εταιρεία κατασκευής αναπνευστήρων 3Dees, με έδρα στην Πράγα, προκειμένου να συναρμολογηθούν και προωθηθούν στις Υπηρεσίες Υγείας.
Ένα από τα προϊόντα των 3D εκτυπωτών είναι και το φίλτρο του κάθε αναπνευστήρα, το οποίο είναι 100% αποτελεσματικό για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενο, κατόπιν απολύμανσης.
Οι Τσέχοι βέβαια δεν έχουν μείνει μόνο στην παραγωγή προστατευτικών μασκών. Μέσα από την πλατφόρμα car sharing “HoppyGo” έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 200 οχήματα και 150 ηλεκτρικά σκούτερ σε υπηρεσίες για διανομή φαρμάκων και τροφίμων με τους εργαζόμενους της να φροντίζουν ενεργά για την άμεση υλοποίηση των ενεργειών.