Με την πρώτη γενιά που παρουσιάστηκε το 1993, τo Ducati Monster έβαλε ξανά στο χάρτη τις σπορ γυμνές μοτοσυκλέτες, που απέκτησαν τη δική τους κατηγορία. Η επιτυχία από την πρώτη κιόλας γενιά του είναι αδιαμφησβήτητη αφού σε όλες τις εκδόσεις και κυβισμούς μέχρι σήμερα το Monster έχει βρει περισσότερους από 350.000 αναβάτες, επηρεάζοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους κατασκευαστές που παρουσίασαν αντίστοιχες προτάσεις. Το Monster αποτελεί κυριολεκτικά ένα από τα… ιερά Τέρατα της Ducati, με τους Ιταλούς να μας παρουσιάζουν τώρα την ολοκαίνουρια γενιά. Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Διαβάστε επίσης: Ducati XDiavel με ισχυρότερο μοτέρ και νέες εκδόσεις
Η μεγαλύτερη σχεδιαστική διαφορά της νέας γενιάς, σε σχέση με τα Monster που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι φυσικά το χαρακτηριστικό ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα. Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της ταυτότητας των Monster που τα συνόδευε μέχρι σήμερα και λάμπει δια της απουσίας του στο καινούριο μοντέλο. Ως φιλοσοφία, η σχεδίαση της νέας γενιάς παραμένει πιστή στο εμβληματικό αυθεντικό σχέδιο του Miguel Galluzzi, ο οποίος θεωρούσε ως απαραίτητα σχεδιαστικά στοιχεία για τον χαρακτήρα του Monster, τη σέλα, τον κινητήρα, το ρεζερβουάρ και το τιμόνι. Χάρη στη σχεδίαση του νέου ρεζερβουάρ, της ελαφριάς στην όψη ουράς αλλά και του ολοκαίνουριου LED προβολέα, με το περιμετρικό “δακτυλίδι” για τα φώτα ημέρας, η νέα δίτροχη Ιταλίδα δείχνει να ακολουθεί το ένδοξο παρελθόν της αποτελώντας εξέλιξη του σχεδίου, ειδικά από το προφίλ. Τηρεί και τον “δανεισμό” του πλαισίου από τις πιο σπορ κατασκευές της Ducati αφού το νέο έχει σχεδιαστεί με βάση εκείνο του Panigale, της κορυφαίας superbike των Ιταλών.
Το ατσάλινο χωροδικτύωμα που είχε μικρύνει πολύ σε μέγεθος στις υγρόψυκτες εκδόσεις του Monster δίνει τώρα τη θέση του σε ένα εμπρός αλουμινένιο “υποπλαίσιο” κατασκευασμένο από χυτά τμήματα, το οποίο ζυγίζει 4,5 κιλά λιγότερα σε σχέση με αυτό, εδράζει απευθείας στον εμπρός κύλινδρο και χρησιμοποιεί το μοτέρ ως φέρον τμήμα του.
Το νέο μικρό αλουμινένιο υποπλαίσιο βελτιώνει παράλληλα τη χρηστικότητα του Monster σε περιβάλλον πόλης αφού το τιμόνι του μπορεί να “κόψει” πλέον επτά μοίρες περισσότερες από άκρη σε άκρη (από 29 στις 36), κάτι που θα κάνει τους ελιγμούς, ειδικά σε περιβάλλον πόλης, σημαντικά πιο εύκολους.
Διαβάστε επίσης: Ιδού η νέα 4κύλινδρη Ducati Multistrada V4 των 170 ίππων
Το ολοκαίνουριο πίσω υποπλαίσιο με τη σειρά του είναι συνθετικό και έχει κατασκευαστεί από πολυμερές ενισχυμένο με ίνες γυαλιού – Glass Fiber Reinforced Polymer (GFRP), κάτι που μειώνει το βάρος δύο επιπλέον κιλά έναντι του απερχόμενου Monster 821. Αλλα 2,5 κιλά έχουν αφαιρεθεί από τον κινητήρα, ενώ από οι νέες ζάντες, σε συνδυασμό με το νέο αλουμινένιο ψαλίδι, έχουν αφαιρέσει ακόμη 3,5 κιλά από το συνολικό βάρος.
Σύμφωνα με τη Ducati το συνολικό κέρδος σε βάρος φτάνει τώρα τα εντυπωσιακά 18 κιλά με το νέο μεσαίου κυβισμού Monster να ζυγίζει 188 κιλά πλήρες υγρών έναντι των 205 κιλών που ζυγίζει το απερχόμενο.
Η ολική επανασχεδίαση του Monster έχει φέρει αλλαγές και στη θέση οδήγησης με το τιμόνι να βρίσκεται πιο κοντά στον οδηγό κατά επτά ολόκληρα εκατοστά. Σίγουρα αυτό θα ευνοήσει του κοντύτερους αναβάτες αλλά με το υπάρχουν Monster να είναι ήδη μια compact μοτοσυκλέτα μένει να δούμε τι έχουν να πουν γι αυτό και εκείνοι με ύψος άνω του μέσου όρου. Διαφορετική παράλληλα είναι και η θέση των μαρσπιέ με την Ducati να αναφέρει μεγαλύτερες γωνίες για τα γόνατα, ενώ συνολικά η θέση οδήγησης δείχνει να έχει σχεδιαστεί για μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινή μετακίνηση με πιο όρθια στάση για τον κορμό.
To ύψος της σέλας, που δεν ρυθμίζεται πλέον, βρίσκεται στα 820 χλστ. Διαθέσιμη υπάρχει και χαμηλότερη σέλα στα 800 χλστ. ενώ για τους βραχύσωμους η Ducati προσφέρει και κιτ που χαμηλώνει την ανάρτηση και φέρνει το ύψος της σέλας από το έδαφος στα 775 χλστ. Αναφορικά με τη γεωμετρία του πλαισίου, αυτή παρουσιάζεται ελαφρώς πιο γρήγορη με το μεταξόνιο ελαφρά κοντύτερο στα 1.476 χλστ. έναντι 1.480 χλστ., την κάστερ στις 24 μοίρες, από 24,3 και το ίχνος στα 93 χλστ. από 93,4 χλστ.
Το μοτέρ μας έρχεται από το απερχόμενο Monster 821. Έχει δεχτεί όμως πολλές αλλαγές και παρά την αύξηση του κυβισμού του συνεισφέρει και αυτό στη μείωση του συνολικού βάρος κατά 2,5 κιλά. Η χωρητικότητα του ανέρχεται πλέον στα 937 κ.εκ. -από 821- και η απόδοση του στους 111 ίππους (από 109) και τα 95 Nm ροπής (86 πριν) στις 9.250 και 6.500 σ.α.λ. αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει αυξήσει τη ροπή σε όλο το φάσμα λειτουργίας, κυρίως στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και οι Ιταλοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως στις 6.000 στροφές το νέο μοτέρ παράγει 20% περισσότερη ροπή σε σχέση με πριν. Το νέο κιβώτιο φέρει στον στάνταρ εξοπλισμό του Monster quick shift για αλλαγές σχέσεων άνευ συμπλέκτη τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα. Ο αναβάτης έχει παράλληλα στη διάθεση του τρία προγράμματα οδήγησης (Sport, Touring, Urban) που επηρεάζουν ανάλογα και τη λειτουργία του ABS και του Traction Control αλλά και την ισχύ και την απόκριση του κινητήρα.
Η ιταλική μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη και σε έκδοση 35 KW (47 ίπποι) για τους αναβάτες που έχουν στα χέρια του δίπλωμα κατηγορίας Α2.
Στον στάνταρ εξοπλισμό της νέας γενιάς του Monster ανήκει τόσο το Cornering ABS όσο και το αντίστοιχης τεχνολογίας Traction Control με τις πλουσιότερες εκδόσεις εξοπλισμού να φέρουν επίσης συστήματα ελέγχου ανύψωσης τόσο για τον πίσω όσο και τον εμπρός τροχό. Στάνταρ είναι και ο TFT πίνακας πληροφοριών των 4,3 ιντσών που προσφέρει και δυνατότητα σύνδεσης με smartphone μέσω bluetooth.
Τα φρένα της νέας γυμνής ιταλικής μοτοσυκλέτας ακολουθούν τις υψηλές προδιαγραφές του υπόλοιπου συνόλου. Μια ακτινική τρόμπα μπροστά συνεργάζεται με 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης και δίσκους διαμέτρου 320 χλστ., με το ολόκληρο το σύστημα να προέρχεται από την Brembo.
Το εμπορικό λανσάρισμα της νέας γενιάς Ducati Monster αναμένεται το νέο έτος, ενώ στη γκάμα που μετρά μόλις δύο μοντέλα μαζί με το νέο, παραμένει και η κορυφαία από πλευράς κυβισμού έκδοση του προηγούμενου Monster, το Monster 1200.